Timisoara

Drumul Regelui, Editia I - Regal de ciclism de Ziua Monarhiei

Drumul Regelui, Editia I - Regal de ciclism de Ziua Monarhiei

Detalii

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
639

Voteaza & Distribuie

Descriere

REGAL DE CICLISM DE ZIUA MONARHIEI, IN JUDETUL ARAD:
DRUMUL REGELUI - EDITIA I

În data de 10 mai 2014, cu ocazia Zilei Monarhiei, în comuna Petriș, județul Arad, se va
desfășura prima ediție a maratonului mountain-bike de ciclism "Drumul Regelui". Inițiativa aparține Asociației Culturale Intuition Events și este susținută de Centrul Cultural Județean Arad.
Concursul este deschis publicului larg, astfel că participanții pot fi atât sportivi legitimați cât și cicliști amatori, pentru fiecare în parte existând categorii prestabilite și șanse egale pentru câștigarea premiilor oferite de sponsori și organizatori.
Ziua se va încheia cu o petrecere câmpenească, din programul căreia nu vor lipsi târgul de produse tradiționale, dansurile populare, concertele și focul de tabară.
Competiția de ciclism "Drumul Regelui” propune participanților două variante de traseu, cu grade de dificultate diferite: REGAL (70 km) și PRINCIAR (40 km).
Ambele trasee selectate pentru desfășurarea competiției au ca punct de plecare Castelul Salbek (sec. XIX, monument istoric), situat în centrul Comunei Petriș (jud. Arad) și continuă pe o porțiune de 35 kilometri, spre Cota 0 (zero) și Căzănești (jud. Hunedoara), de-a lungul drumului județean 707, cunoscut sub denumirea de "Drumul Regelui”.
Scopul evenimentului este de a celebra prin sport o zi cu semnificație majoră pentru moștenirea istorică și culturală a României și de a promova deopotrivă comunitățile locale, obiectivele turistice și peisajele pitorești din vecinătatea Domeniului Regal Săvârșin.
Organizarea unui maraton de ciclism care să parcurgă, cum aievea o făceau trăsurile regale, “Drumul Regelui” către Țara Moților, reprezintă un mod inedit de a călători, preț de o zi, în trecutul istoric al României.

DRUMUL REGELUI
“Drumul Regelui” (DJ707) este drumul care leagă Castelul Regal Săvârșin de stațiunea balneară Vața de Jos, șerpuind de-a lungul Văii Petrișului prin localitățile Petriș, Corbești, Roșia Nouă și Obârșia.
Traseul a fost astfel supranumit, deoarece însăși Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a oblăduit construcția acestui drum, pe care mai apoi și regele Carol al II-lea îl străbătea adesea pentru a se trata cu apele de la Vața de Jos.
În prezent drumul poate fi parcurs numai cu mașini de teren și necesită ample lucrări de
modernizare. Doar câteva porțiuni izolate păstrează urmele trecutului elegant, când întregul drum era pietruit, în așteptarea călătorilor cu sânge albastru.
Organizatorii speră că în urma implementării proiectului “Drumul Regelui”, autoritățile locale își vor îndrepta atenția către acest colț de rai și vor accelera procedurile pentru reconstrucția fostului drum regal și introducerea sa pe lista obiectivelor turistice din județ.