Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Brancusi este si al lor: Un grup de tineri din Timisoara isi propun sa-i implice cu adevarat pe romani.

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
1329

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Brancusi este si al lor: Un grup de tineri din Timisoara isi propun sa-i implice cu adevarat pe romani.
Un grup de tineri timisoreni au demarat un proiect alternativ prin care isi propun sa realizeze o opera tribut, adusa lui Constantin Brancusi. Initiativa lor vine ca un raspuns pentru cei ce privesc dincolo de campania “Cumintenia Pamantului”, pentru cei ce cred in valorile romanesti
autentice.
La realizarea operei de mari dimensiuni, la Targu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, vor fi folosite 7000 de cuie si 20 de km de ata. Pentru a obtine finantarea necesara, vor scoate la licitatie 1876 de cuie, cifra simbolizand anul nasterii marelui artist si apeleaza la romani sa devina un cui metaforic, parte integrala din lucrarea artistica. Persoanele care vor sa se implice in campania tinerilor pot dona, incepand de marti, 30 august, 10 lei pentru a deveni un cui, si fie una printr-un liant aparent sensibil - un fir de ata, conturand intregul - imaginea tribut.
Astfel, traseaza o paralela metaforica intre tehnica artistica pe care o folosesc, infasoara ata in jurul cuielor batute pe o placa de lemn, si felul in care reactioneaza romanii in perioada de desfasurare a campaniei. Practic, isi imagineaza individul roman asemenea unui cui, puternic
cat sa strapunga un zid, sa-si sustina opera, insa o mana de cuie, nefolosite, pare a fi vulnerabila, risipite, inutile, in lipsa unei directii, a unui scop cu adevarat comun.
“Chiar daca sunt nascut si crescut in Targu-jiu sunt unele aspecte care mi-au scapat despre viata artistului. A fost mai dureros sa stiu ca strainii stiau mult mai multe lucruri despre Brancusi decat mine sau chiar imi puteam eu imagina. Asta m-a motivat sa ma apuc de studiu si sa il descopar, vazand dincolo de operele sale, povestea extrem de motivationala, romaneasca pe care a dus-o in spate cu el peste hotare, unde intr-un final a atins succesul.
Suntem motivati de povestea marelui artist si vrem sa transmitem mai departe aceasta energie prin modul interactiv prin care am decis sa ii aducem acest tribut. Speram ca romanii sa creada in noi, iar visul nostru sa devina si visul lor“, subliniaza Remus Radvan, coordonatorul acestui proiect.
Campania va dura trei saptamani, iar dupa aceasta etapa, pe 19 septembrie vor scoate la lumina opera realizata, atat fizic in diferite locatii din Bucuresti, indrumand curiosii sa isi faca un selfie cu Brancusi si sa doneze,
dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde intreg procesul de productie al operei, in diferite locatii simbolice din Gorj, alaturi de o poveste care sa transmita un mesaj de unitate Romanilor.La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasa la licitatie, iar intreaga suma obtinuta va fi donata pentru achizitia operei devenita simbol, Cumintenia Pamantului.
Tinerii se asteapta sa obtina cateva zeci de mii de euro din campania de crowdfunding si licitatie, insa cel mai important obiectiv al lor este sa-si demonstreze ca pot sa-si aduca tribut maestrului.
“Suntem tineri, energici, si atinsi de mostenirea lasata de marele sculptor. Nu tinem cont de contextul actual al campaniei, de politica sau oricare alte pareri, ci doar de motivatia si pasiunea noastra pentru Brancusi, pentru Romania, pentru ca Brancusi e roman, e Romania.”
ne spune Gabriela, o tanara de la un liceu de arte, implicata si ea in proiect.
“Pierdem din ce in ce mai multe lucruri din tara noastra frumoasa, nu cred ca ne mai permitem sa pierdem si Cumintenia Pamantului. Ar fi mai dureros sa ne pierdem si pe noi intre noi.
Speram sa nu ne dam seama prea tarziu caci deja vedem o multime de tineri ce pleaca peste hotare, cauta un mediu mai bun. Noi speram ca prin campania aceasta sa transmitem un mesaj de a fi impreuna. Acest cuvant nu e doar despre noi, ci si despre lucrurile care ne leaga,
iar Brancusi si-a dorit ca arta sa fie un mijloc prin care oamenii sa se aproprie, nu sa se instraineze. Speram sa nu instrainam si noi Cumintenia Pamantului” povesteste Rares Mateescu, absolvent de arhitectura implicat in acest proiect.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro