Timisoara

Eminentul arhitect profesor Nicolae Dancu s-a stins din viata

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 6 ani si 10 luni
Vizualizari
1642

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Facultatea de Arhitectura Timisoara anunta cu profund regret ca s-a stins din viata un profesor deosebit, Nicolae Dancu, arhitect timisorean important, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, al Uniunii Arhitectilor si al Uniunii Artistilor Plastici.

Nascut la Miercurea Ciuc pe 14 iulie 1937, a absolvit Institutul de Arhitectura „Ion Mincu" Bucuresti in 1961. A inceput activitatea de proiectare in cadrul IPROTIM, unde a devenit cel mai tanar sef de atelier, specializandu-se in constructii spitalicesti printre care: Spitalul Clinic Judetean Timisoara – pentru care a obtinut Premiul Uniunii Arhitectilor in anul 1974 si Ordinul Muncii clasa a III-a, Spitalul Judetean si sectii in Drobeta Turnu Severin, Centrul Medical Resita. In domeniul comercial, pot fi amintite Complexul Lunca Birzavei si punctul de frontiera Stamora- Moravita, cladiri rezidentiale, hoteluri, camine studentesti, proiectate in judetele Timis, Bihor, Caras- Severin.

Dupa 1990 au fost realizate dupa proiectele sale cateva spatii de cult semnificative, printre care: Biserica Ortodoxa a Parohiei Steaua din Timisoara, Biserica Romano-Catolica din Resita, Manastirea Greco-Catolica din Giroc si, in mod deosebit meritand o mentionare, Biserica Ortodoxa Sfantul Vasile din Dumbravita care, alaturi de biserica arh. Fackelman, se constituie ca realizari importante in acest domeniu sensibil.

Cu inclinatii artistice deosebite, arh. Nicolae Dancu a realizat lucrari de grafica, arta decorativa si bijuterii.

Experienta acumulata a fost transmisa studentilor in cadrul materiilor tehnice pe care le-a sustinut: finisaje detalii, materiale de constructii, tehnologie si proiectare complexa. A perfectat calendarul licentei, pregatirii si sustinerii diplomelor anului VI, precum si metodologia de alcatuire a acestora, care se pastreaza astfel in continuare.

Arh. profesor Nicolae Dancu, personalitate discreta a culturii timisorene, a realizat constructii importante, pe langa care trecem zilnic, si a contribuit la conturarea directiilor de dezvoltare a scolii de arhitectura din Timisoara.

Funeraliile vor avea loc in 11 noiembrie 2010, ora 13, la Biserica Ortodoxa Dumbravita.