Timisoara

Erendira & buna-sa/remix

Detalii spectacol

Telefon
0722600016
Categorie
Spectacole
Modificat
acum 5 zile si 20 ore
Vizualizari
1030

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 13 iulie 201921:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Nocturnalii în Curtea Franciscană: Erendira&bună-sa/remix #7

Erendira&bună-sa/remix, spectacol al regizorului Kocsárdi Levente, producție Arte-Factum, deschide sâmbătă, 13 iulie 2019, la ora 21,30 ”Nocturnaliile în Curtea Franciscană”, prima ediție a stagiunii teatrale independente, open-air, în Timișoara.
Realizat de Asociația Culturală Arte-Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, evenimentul Nocturnalii în Curtea Franciscană se desfășoară în perioada iulie-septembrie 2019 în curtea instituției din strada E.Ungureanu nr. 1, una dintre cele mai frumoase curți interioare ale Cetății, și va cuprinde spectacole independente de teatru, pe texte de Gabrie Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Thomas Mann, Salvador Dali, regizate de Levente Kocsárdi, producții Arte-Factum și spectacole invitate, un maraton de monodrame, expoziții de etnosculptură și instalații teatrale, Nocturnalii critice. Programul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, iar parteneri sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
”Deșertificarea Timișoarei teatrale în sezonul estival este un fenomen constant, care pauperizează drastic viața culturală a regiunii. Practic, în fiecare vară, odată cu închiderea stagiunii instituțiilor de spectacol, oferta teatrală profesionistă, de calitate, în Timișoara și în județul Timiș devine uneori tangentă la zero. Publicul local și turiștii pasionați de teatru vor avea în Nocturnaliile la Curtea Franciscană o ofertă constantă și interesantă. Considerăm acest proiect nu doar o excelentă oportunitate culturală pentru comunitate și pentru artiști, ci o necesitate și o prioritate, din perspectiva apropiată a derulării programului major Timișoara Capitala Culturală Europeană”, precizează realizatorii.
Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente readuc pe scenă un spectacol inspirat de câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez.
În urma castingului deschis, spectacolul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Arad și din Republica Moldova, cu care am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să analizeze linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.
Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, explică regizorul spectacolului, Levente Kocsárdi.
Interpreți ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Dragoș Lupău, Claudiu Surmei, Andrei Patcău, Alin Radu. Echipa de creație îi reunește pe Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Bujor Popa (photos, live video). Spectacolul se desfășoară în limba română . Rezervări, la tel. 0752 111 807.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta