Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Esecul din rolul de elev

Esecul din rolul de elev

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Cabinet de psihologie Carmen Alina Rosu
Vizualizari
1752

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fiecare dintre noi avem mai multe roluri. Daca ne gandim in felul acesta la o persoana, ea este copilul cuiva, nepotul cuiva..partener…poate fi parinte la randul ei..e coleg, vecin, client..elev.

Potrivit varstei si conjuncturii intr-un anumit moment al vietii punem accent pe un rol. Rolul de mama ocupa tot timpul si energia o buna parte din primii ani ai copilului, rolul de partener ne caracterizeaza vizibil in perioada de incepere a relatiei, ne gandim doar la job in perioada angajarii….Sunt accente firesti si adaptate la nevoi.

Unul din rolurile accentuate de timpuriu este rolul de elev. Ne place-nu ne place - educatia ocupa un rol important in viata noastra. Ea vine cu provocari de tot felul incepand de la relationare, asezarea intr-o ierarhie a clasei, pana la achizitia de cunostinte si dezvoltarea modului de gandire. Presiunea majora pe rol apare odata cu examenele importante care directioneaza traseul academic al elevului. Nu e indiferent la care liceu va ajunge sau daca promoveaza examenul de bacalaureat.

Odata cu presiunea apare si frica de esec. Desi pericolele nu mai sunt asa cum erau inainte – nu te mai temi de dinozauri - frica ramane prezenta. Intr-un mediu ostil, frica e un mecanism functional dar intr-un mediu confortabil si sigur frica de esec, frica de a dezamagi, frica de a nu mai fi iubit, este un mecanism disfunctional care te opreste sa-ti atingi potentialul.

Daca lucrurile au mers bine, ti-ai folosit resursele optim si ai reusit sa promovezi e totul in regula. Dar daca nu? Care e raspunsul tau la aceasta stare de fapt?

In functie de tipul de personalitate,de temperament si de mecanismele de aparare reactia e pe un continuum de la “Ok. Am dat-o in bara. Incerc pana reusesc” pana la “N-are nici un rost. Vreu sa inchei cu tot.”

Uneori sentimentele de rusine, de vinovatie, de tristete sunt coplesitoare. Aici e un moment bun pentru parinti sa-si aminteasca faptul ca-si iubesc copilul, in rolul lui de copil si nu neaparat elevul. Exista momente care chiar pot face diferenta intre viata si moarte. Copilul are nevoie sa stie ca e iubit indiferent de rezultatul scolar. Asta nu inseamna sa nu se discute comportamentul deficitar care a dus la rezultat. Doar ca in primul moment e nevoie de respiro si de ceva placut. Nu de pedeapsa.

Frica de esec nu te pazeste de esec. Daca ai ratat de prima data da-ti un restart si gandeste-te la beneficii. Pana la urma succesul e miscarea progresiva dintre unde esti si unde vrei sa ajungi.

Cand ai invatat sa mergi nu te gandeai ca ai putea sa cazi si sa-ti fie frica. Ai incercat de atatea ori pana ai reusit. Si clar ai reusit pentru ca nu te-a dus nimeni in brate pana la examen. Ai in fata ta o alta provocare. Poti sa o faci. Daca vrei sa ai succes concentreaza-te pe a schimba ceva in modul in care ai invatat. Cauta si foloseste noi tehnici de invatare, imagineaza-te in fata panoului de afisare a rezultatelor fericit cu ce vezi.

Devenim ceea ce gandim. Gandurile controleaza emotiile. Emotiile controleaza comportamentele. Daca te simti blocat, coplesit fara resurse cere ajutor. In primul rand parintilor. Si nu in ultimul rand psihologului. Are si el rolul lui!

Articol scris de psiholog
psihologcarmenrosu.ro

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro