Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Eveniment artistic extraordinar - Grupul OKTO

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 7 ani si 3 saptamani
Vizualizari
1088

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 20 aprilie 2017 - Miercuri 3 mai 2017

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

20 APRILIE 2017
Eveniment artistic extraordinar în Galeria „Helios” din Timişoara

Joi, 20 aprilie 2017, orele 18 Galeria „Helios” din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6) va găzdui vernisajul unei expoziţii reprezentative de artă vizuală oferită de membrii Grupului OKTO din Bucureşti, alcătuit din personalităţi din elita artei contemporane româneşti. Importanta manifestare de înaltă ţinută artistică se anunţă din mai multe considerente şi punte de vedere ca un eveniment artistic de excepţie, de mare anvergură şi rezonanţă. Pe simeze şi stative îsi vor prezenta şi etala 3-4 lucrări din creaţia lor recentă renumiţii şi cunoscuţii creatori Marius Barb, Răzvan-Constantin Caracostea, Gheorghe Dican, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Ionescu, Mircea Roman, Florin Stoiciu şi Napolean Tiron.
Curatori expozţiei: Zuzu Caratănase şi Ioan Szekernyés.
Prezintă criticul de artă Ioan Szekernyés, preşedintele Filialei din Timişoara a UAP.
Vă invităm şi vă aşteptăm cu drag la extraordinarul eveniment artistic.
Expoziţia Grupului OKTO va rămâne deschisă până în data de 3 mai a.c., la Galeria Helios din Timişoara.

UAPT

Despre artişi

Pictorul Marius Barb /Barbone/ (1968), dortor în arte plastice şi decorative, lector univ. la Univesitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, departamentul, Designse numără printre reprezentanţii de frunte al ,schimbul trei” al picturii contemporane românesti. Inspirându-se deopotrivă din motivele helenistice ale mitologiei antice greceşti şi dinamisul al lumii actuale reuşeşste să se impună în pictură printr-o marcă o marcă personală, caracteristică, bine individualizată. Din 1994 participă la zeci de expoziţii de grup sau personale în ţară şi peste hotare.
Preşedinte ak Filialei de pictură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România, organizatorul Salonului Naţional de Pictură – ediţia 2017.
Considerat a fi unul dintre cei mai buni artişti-gravori ai generaţiei tinere Răzvan-Constantin /ZuZu/ Caratănase (1985), este absolvent al Universităţii Naţonale de Artă din Bucureşti (2008), a terminat masteratul în 2010, devenind doctor în artă în 2014. Este din 2010 membru al UAP, iar din 2017 membru în Consiliul director al UAPR. Din 2014 este membru al Uniunii Gravorilor din Budapesta (Ungaria), iar din 2015 este şi membru al Asociaţiei Artiştilor Pictori, Sculptori, Arhitecţi, Gravori şi Desenatori din Franţa. Cadru didactic universitar, curator de artă contemporană, ZuZu Caratănase are la activ 20 expoziţii personale (România, Austria, Israel şi Republica Moldova) şi participări la aproximativ 250 de expoziţii colective şi de grup, pe plan naţional şi internaţional. Are în palmares foarte multe premii.
În gravurile sale – scria criticul de artă Speranţa Ştefănescu – „ne sunt înfăţişate torsuri, semnificând anumite tensiuni lăuntrice. Imagistic vorbind, ne este relevată prin intermediul lucrărilor amintite scurgerea inexorabilă a clipei, probleme ale spiritualităţii omului, toate acestea fiind potenţate prin voluptatea liniilor şi complexitatea formelor sinuoase. Uneori reflexiv, alteori lăsându-se în voia spontaneităţii, Zuzu creează imagini dinamice, uneori narative, reliefând parcă un joc al formelor ce se regăseşte în lecturile sale, dar şi în trăirile sale cotidiene.”
„Unul dintre cei mai vizibili, mai originali şi mai bine cotaţi pictori români din generaţia care a ajuns acum la ceasul deplinei expresivităţi stilistice şi maturităţi creatoare” pictorul Gheorghe Dican, începând din 1990 până în prezent este muzeograf la Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoteanu” din Râmnicu.Valcea, iar
din 1992 tot până în prezent este preşedintele Filialei Rm. Vâlcea a UAPR. Din 2017 este vicepreşedintele pentru tetitoriu al Consiliului naţional al UAPR. În artă şi a susţinut licenţa, apoi doctoratul la Facultatea de arte şi design din Timişoara. Ca pictor s-a remarcat ca adept al neoexpresivismului gestualist, plasat între figurativism şi abstract, între „intuiţie şi reflecţie”. Recurge la un cromatism puternic, deosebit de intens şi sugestiv. Despre Gheorghe Dican se mai poate spune, fără teama de a greşi, că este un colorist excepţional înzestrat care a introdus într-o formulă de compunere abstractă concreteţea senzuală şi palpabilitatea rafinată a acelui veritabil spectacol cromatic ce caracterizează încă o parte a picturii româneşti contemporane, şi anume aceea care descinde din Grigorescu, Tonitza şi Luchian. Într-adevăr, artistul acordă culorii o importanţă primordială, fiind preocupat nu numai de compunerea unei palete care să corespundă şi să răspundă, totodată, cu promptitudine tuturor intenţiilor sale ce urmează să se materializeze pe pânză, ci şi de studiul unor efecte cromatice deosebite rezultate din interacţiunea luminii cu unele medii speciale. Aşa a ajuns să fie interesat de sticla colorată, de proprietăţile luminii emergente asociate acesteia şi, evident, de tehnica vitraliului” – a remarcat şi a subliniat criticul de artă Corneliu Ostahie.
Faimosul artistul plastic, graficianul, gravorului şi sculptorul Mircia Dumitrescu (1941), numit şi „patriarhul graficii româneşti” este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, a terminat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" în anul1963, instituţie la care începând din 1990 activează în calitate de profesor universitarşi şef de catedră. A pregătit şi îndrumat multe generaţii de graficieni tineri. Printre studenţii, discipoli D-sale s-au aflat şi câţiva timişoreni. „Personalitatea distinsului academician profesor doctor Mircia Dumitrescu, grafician, gravor, sculptor, cel mai important ilustrator de carte din România, nu se poate defini decât printr-o serie de superlative: om de înaltă exegeză, profesor cu o extraordinară vocație, garanție de adevăr, spirit sistematic de severă selecție a valorilor culturii, cercetător cu o rigoare de bijutier, estet al artei și fascinant pedant, entuziast căutător al «filoanelor de aur» în domeniul creației vizuale, reputat om de cultură“. – a arătat printre altele în Laudatio-ul citit cu ocazia decernîri titlui de Doctor Honoris Causa de către decanului Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prof. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanţiu
Reputatul artist ceramist Ovidiu Constantin Ionescu (1965), lector univ. dr. la Academia de Arte din Bucureşti, a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Grigorescu” din Bucureşti, în 1989, rămânând să predea în cadrul instituției, în prezent fiind coordonator al Anului I Ceramică la disciplinele: Bazele desenului pentru Ceramică – Sticlă-Metal, Studiul culorii, Bazele compoziiei şi analiza limbajului vizual, Tehnici de reprezentare bi. şi tridimensională. Are studii de doctorat în Arte Vizuale, la Universitatea Națională de Arte Bucureşti.
Din 1990 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, fiind de-a lungul anilor membru al unor numeroase jurii de specialitate, comisii de admitere ori comisii de licenţă. A participat la zeci de expoziţii, personale sau de grup, naţionale şi internţionale, şi a obţinut premii importante la festivaluri internaţionale.
Lucrările ceramistului Ovidiu Constantin Ionescu – aşa cum îsuţi artistul decorator a precizat – sunt „forme ce întruchipeazăideea de sedimentare aunor elemente volumetrice cu suprafeţe texturate ce amintesc de depunerile sedimentare, constituite într-un ansamblu compoziţional compact, spre o piesă ceramică predestinată prin naştere depozitării: amfora.”
Personalitate marcantă a artei plastice româneşti şi europene, singurul sculptor român care a câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka (Japonia), cea mai înaltă competiţie de gen din întreaga lume, la ediţia din 1992, Mircea Roman (1958), a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. După absolvirea facultăţii, singurul loc de muncă pe care l-a primit a fost la întreprinderea Marmura Bucureşti, ca cioplitor la normă. Apoi a ajuns să lucreze la machetele pentru Casa Poporului, cu un salariu mic, de stagiar. Câştigând valoroasa bursă de la Delfina Studio, a ajuns în Marea Britanie, unde începând cu anul 1992, a locuit şi creat la Londra devenind unul dintre cei mai buni prieteni ai sculptorului Paul Neagu, originar din Timişoara. După 14 ani,în 2007 Mircea Roman a revenit în România. În 1999 i s-a dezvelit lucrarea de for public Memoria în comuna Şag (Jud. Timiş). Este autorul lucrărilor contraversate, mult comentate, deopotrivă lăudate şi criticate întitulate Coajă de om, Marea piramidăşiTotemşi amplasate în zona istorică a municipiului Timişoara.
„Este un creator atipic în sensul în care lucrează, gândeşte şi creează nu împotriva unui curent, ci împotriva unei norme şi după propria sa normă. Tocmai autenticitatea sa cred că îl face atât de special” – scris despre sculptorul Mircea Roman criticul de artă Cătălin Davidescu.
Fostul student al maestrului prof.univ, dr. Mircia Dumitrescu la Academia Naţională de Artă, Facultatea de Artă Plastică, Secţia grafică, pe care a absolvit-o în 1992 graficianul Florin Stoiciu (1965) în 1993 a devenit membru al UAPR, secţia grafică, iar în anul 2002 a obţinut titlul de doctor în arte vizuale cu lucrarea Materialitatea în gravură- Tehnici şi Maniere. În perioda 2004-2012 a ocupat fucţia de prodecan al Facultăţii de Artă Plastică. În prezent este conf. univ. dr. al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. Este considerat unul dintre liderii generaţiei de mijloc. Un fel de purtător de cuvânt, organizator şi catalizator, veritabil curator a zeci şi zeci de expoziţii de grup. Graficianul Florin Stoiciu este „un împătimit al gravurii, artă ce poartă încă, chiar şi în fabuloasa epocă a digitalului, o misterioasă aură medievală, când alchimiştii încă mai căutau cu înfrigurare piatra filozofală şi elixirul vieţii sau substanţa şi spiritul care să transforme în aur orice metal”. Academician prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a scris, printre altele, despre arta graficianului: "Ştiinţa suverană a desenului şi gustul pentru discrete cromatici slujind un negru regesc născător de tensiuni, dar şi bucuria fantazări libere între fabulos şi real fac din grafica încă foarte tanarului Florin Stoiciu o certitudine artistică într-o generaţie de pe acuma remarcabilă."
Napoleon Tiron (1935) este „unul dintre cei mai importanţi, mai extravaganţi sculptori ai ţării”. Acum cinci ani, în 2012 a fost prezent cu o expoziţie peronală la Galeria Calina din Timişoara, şi a participat cu lucrări la expoziţiile de grup gţzduite de Galeria 28 de pe strada Brâncoveanu. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, specializarea Sculptură în 1970 avându-l ca profesor pe sculptorul Boris Caragea, Prima expoziţie personală l-a deschis în anul 1976 în Galeria „Simeza” din Bucureşti. Începând din 1990 este Profesor la Catedra de Sculptură a Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti.
„Tiron practică un conceptualism practic, non-verbal şi non-imagistic, cu o putere afectivă majoră. Arta sa merge paralel cu disoluţia moderată a noţiunii de sculptură ca recunoaştere a formei şi cu teoriile emergente despre performanţă, punând accent pe instalaţie şi display, dar şi pe importanţa experienţei privitorului. Sculptura lui Tiron a tradus cu precauţie şi meticulozitate fragmente din realitate aproape imperceptibile, alături de norme meditative, şi acumulări estetice, în sensul dezvăluirii unei modernităţi” cotidiene normale prin construcţii extraordinare” – preciza criticul de artă Liviana Dan. .


Ioan Szekernyés

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro