Timisoara

Eveniment lansare proiect pentru practica studenteasca

Detalii

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
529

Voteaza & Distribuie

Descriere

În data de 22.05.2014, în Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, situată în clădirea Rectoratului, Piaţa Victoriei nr. 2, începând cu ora 1330, va avea loc conferinţa de lansare a proiectului cu titlul „Parteneriat regional şi euro-regional pentru tranziţia spre piaţa muncii prin consiliere pentru carieră şi stagii de practică la angajator – PRACTICOR ® EURO-REGIO”, contract nr. POSDRU/161/2.1/G/132889, cod SMIS: 51563, finanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară 2: Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, domeniul major de intervenţie 2.1: Tranziţia de la şcoală la viaţa activă.

Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timişoara, în parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa (P1), Universitatea din Szeged (Szegedi Tudományegyetem, P2) şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE Bucureşti (P3). A rezultat ca o continuare a proiectului Reţea transnaţională educaţională privind orientarea, consilierea şi practica pentru carieră, corelate cu piaţa muncii, în societatea cunoaşterii – PRACTICOR, POSDRU/90/2.1/S/48816, deoarece succesul său, dublat de necesitatea susținerii practicii în învățământul superior, conform Legii practicii 258/2007 și respectarea Planurilor strategice ale partenerilor universitari, au impus această inițiativă. Marca PRACTICOR ® este strâns legată ca şi brand de practică şi consiliere a studenţilor, fiind deja și înregistrat la OSIM. Valoarea totală a proiectului este de 2,118,276.86 lei.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă, prin participarea la programul de orientare şi consiliere profesională şi efectuarea stagiului de practică. Prin aceste programe, studenţii obţin competenţe legate de creativitate, drept de proprietate intelectuală, TIC, protecţia mediului, nivel actual al informaţiei, calităţii de muncă în echipă, de redactare, de exprimare tehnică în limba română şi engleză, de opţiune pentru alegere optimă, funcţie de capacitate, etc.

Grupul ţintă al proiectului este format din 360 de studenţi dintre care 160 de la Universitatea Politehnica Timişoara şi 200 de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, începând cu 30 aprilie 2014.
România este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare şomaj în rândul tinerilor sub 25 de ani, iar acest lucru nu este o consecinţă numai a slabei pregătiri a studenţilor, ci și a neglijării componentei practice în activitatea academică. Practica trebuie să devină o materie de prim rang, cu finanțare și tematică curriculară corect susținute. PRACTICOR ® EURO-REGIO este un răspuns la necesități sociale, atât pentru completarea ofertei educaționale în domenii prioritare, dar mai ales, pentru a veni în întâmpinarea potențialilor angajatori și a forma, membrilor din grupul țintă, capacități diferite de ceea ce clasic se oferă prin învățământul superior, preponderent bazat pe teorie. Prin proiect ne propunem să pregătim studenții pentru piața muncii, contribuind la reducerea şomajului în rândul tinerilor şi pentru a-i face mai puţin vulnerabili faţă de instabilitatea pieţei muncii, în parte, şi a sectorului economic în ansamblul să

La eveniment vor participa delegați ai celor patru parteneri împreună cu reprezentanți ai Ligilor studențești și diverşi stakeholderi, deopotrivă din mediul academic, economic şi social, care îşi vor împreuna experienţa pentru a identifica cele mai adecvate mecanisme pentru sprijinirea tinerilor în tranziţia de la şcoală la viaţa activă.