Timisoara

Expozitia Art Therapy

Detalii

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Vizualizari
43

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marti, 3 octombrie, ora 17.00 va invitam la vernisajul expozitiei Art Therapy, la Libraria Carturesti, strada Mercy nr. 7

Proiectul ”Art Therapy” derulat de Asociația Trei Compas în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” -- Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Nr.5 - Timișoara s-a adresat unui grup vulnerabil, și anume copiii cu deficiențe, care, prin intermediul unor ateliere artistice, au beneficiat în intervalul 20 iunie – 1 august 2017 de un tratament complementar celui de specialitate medicală.

Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului.

Considerată o reală intervenție culturală și terapeutică, terapia prin artă este o activitate cu rezultate reale și măsurabile.

Așa cum ne-au transmis D-na Dr. Liliana Nussbaum, medic primar neuropsihiatru, împreună cu D-na Dr. Laura Nussbaum, Medic Șef Psihiatrie Pediatrică din cadrul Clinicii de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți – Timișoara, deși în structura Centrului de Sănătate Mintală există compartimente de Recuperare și Reabilitare neuropsihiatrică și un compartiment de ergoterapie, nu există încadrarea de personal necesară pentru a derula activități de terapie prin artă. Proiectul Art Therapy a venit, așadar, în întâmpinarea unei necesități reale.

Arta are o valoare particulară pentru copiii căroroa deficiența le restricționează capacitatea de a participa la activități precum ar fi jocul sau sportul. Terapia prin artă, fie că este vizual-plastică, fie că utilizează alte mijloace de expresie (cuvântul, sunetul, gestul etc.) deblochează procesele psihice, avînd o valoare psihodiagnostică. Utilizarea unor teste precum cele utilizate in terapia prin pictură/desen: arborele, omulețul, casa, familia etc. au furnizat medicilor informații prețioase asupra personalității copilului și adolescentului.

Arta este în același timp un mijloc de reinserție socială, comunicare și de reconstrucție a eului și deține cu certitudine o valoare terapeutică.

Dintre tulburările psihopatologice la care terapia prin artă și-a dovedit utilitatea, se numără:
-Dezvoltarea abilităților interpersonale – abilitățile antrenate au fost cognitive: concentrarea atenției, gândire logică și abstractă, imaginația și orientarea spațială, potențialul creativ și stima de sine;
-Ameliorarea abilităților sociale și de comunicare;
-Rezolvarea conflictelor prin intermediul exprimării prin artă;
-Creșterii încrederii în sine și a stimei de sine;
-Reducerea stresului care a stat la dezvoltarea tulburărilor emoționale;
-Gestionarea fricii și a agresivității;
-Dezvoltarea potențialului creativ și ameliorarea calității vieții.

La atelierele de pictură organizate în cadrul proeictului Art Therapy au participat 290 de copii, în număr de câte 10/12 copii pe ședință.

Coordonatori proiect: Oana Grimacovschi și Laura Coroamă
Coordonator artistic: Lorena Garoiu
Coordonatori medicali: Medic Șef C.S.M. Dr. Liliana Nussbaum și Medic Șef Psihiatrie Pedriatică Dr. Laura Nussbaum.


Menționăm că datele medicale ne-au fost furnizate de cei doi coordonatori medicali ai proiectului Art Therapy, D-na Dr. Liliana Nussbaum, Medic Șef CSM și D-na Dr. Laura Nussbaum, Medic Șef Psihiatrie Pediatrică, din cadrul Clinicii de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți – Timișoara.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri. Datorită lor, 290 de copii din Centrului de Sănătate Mintală pentru copii și adolescenți și de la Clinica de Psihiatrie Pedriatică au beneficiat, timp de o lună, de terapie prin artă.

Organizator: Asociația Trei Compas, Timișoara
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș
Parteneri: Spitalul clinic de urgență pentru copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, Cărturești și
In-tuition
Sponsori: Tripaholic, Printpress și Complex Art.