Timisoara

Expozitia Identitati Timisene

Detalii

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
302

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vernisajul expoziţiei tematice "IDENTITĂŢI TIMIŞENE" va avea loc în data de 26 iulie 2017, orele 16 în holul de la etajul II al Palatului Adminsitrativ. Expoziţia colectivă a artiştilor plastici profesionişti este organizată de către Consişiuş de administraţie al Filialei din Timişoara a UAPR,, şi este dedicată Zilei Judeţului Timiş, 28 iulie.

Expoziţia va fi găzduită în perioada 26 iulie–4 septembrie 2017 de holul Palatului Administrativ din Timişoara (Bld. Revoluţiei din 1989 nr. 17.).


EXPOZITIA TEMATICA „IDENTITĂŢI TIMIŞENE”

În vara anului 2017 pictorii, graficienii, sculptorii şi artiştii decoratori din oraşul de Bega se vor implica la sugestia şi îndemnul CJT şi al Consiliul de administraţie al Filialei din Timişoara a UAP în realizarea unei expoziţii tematice întitulate „Identităţii timişene”, dedicată Zilei Judeţului Timiş, care va fi sărbătorită pentru a doua oară în data de 28 iulie 2017. Artiştii profesionişti vor încerca să surpindă şi să redea caracterul specific, personalitatea inconfundabilă a Banatului, şi în mod special al plaiurilor şi aşezărilor din judeţul Timiş. Constituie a provocare incitantă, o sarcină dificilă şi complexă să transpui şi să redai în imagini expresive şi în forme plastice bi- sau tridimensionale cvintesenţa unei zone geografice şi etnoculturale, a unir localităţii urbane şi rurale. Întinsul ţinut din vestul României, străbătut de cursul râurilor Bega, Timiş şi Bârzava, a fost mereu o zonă de cultură, o zonă a ideilor novatoare, dar mai ales o regiune în care eleganţa, bunul-simţ şi cinstea erau pilonii de bază ale existenţei umane. Banatul a fost şi este în continuare o vatră unde au locuit şi locuiesc paşnic împreună mai multe minorităţi, fără a exista ură sau manifestări violente. Banatul înseamna toleranţă şi respect pentru opiniile celuilalt, înseamna dialog, negociere şi compromis.
Banatul şi mai ales judeţ Timiş dând dovadă de un curaj exemplar, ieşit din comun au manifestat o receptivitate sporită faţă de progres, faţă de noutăţile tehnice, sociale, ştiinţifice şi artistice apărute pe parcursul istoriei. S-au dezvoltat într-un ritm intens ţinând pasul cu Europa. Timişul se poate mândri cu o serie de priorităţi naţionale şi continentale. „Spiritul bănăţean” reprezintă o sinteză a aspiraţiilor de civilitate, bun simţ şi corectitudine ale cetăţenilor, aspiraţii afirmate când difuz, înainte de Revoluţia din 1989, când pregnant, în timpul acesteia şi în perioada de după. Soarta şi destinul României s-a schimbat în mod radical în urma evenimentelor istorice din decembrie 1989, care s-a declanşat cu manifestaţiile anticomuniste din Timişoara, Lugoj şi alte localităţi timişene.
Identitatea joacă un rol predominant, definitoriu în artă. Unul dintre mari teoreticieni a specificat: „Arta este o lume autonomă, creată de om. Instinctul vieţii! Mişcare! Creştere! Va să zică un organism viu. Asemenea concepţiei despre lume. Un sistem aflat într-o formare-modificare dinamică. Care dispune de valoare, de un conţinut fizic-psihic-spiritual. Dar acest conţinut nu se dezvăluie oricui. Conţinutul artei îl poate descoperi doar acela, care dispune de un conţinut interior propriu. Concepţie despre lume, ideologie, identitate, autonomie, s unitatea organică a acestora. S aici nu este vorba doar de relaţia dintre creaţie şi recepţie, ci de legătura primară dintre artă şi ideologie". Fiecare zonă geografică, fiecare artist, fiecare domeniul al artei şi fiecare creator îşi are identitatea sa binedeterminată, specifică şi personalizată.”
Considerăm că abordarea cu mijloacele specifice ale temei majore constituie o provocare captivantă, incitantă şi extrem de generoasă pentru artiştii contemporani, pentru creatorii de frumos din Banat. Pe lângă faptul că prin lucrările de artă realizate se va cinsti şi omagina ţinutul, judeţul Timiş în care s-a născut, s-a format o însemnată parte a artiştilor, judeţul în care trăiesc şi creează pictorii, sculptorii, graficienii, artiştii decoratori, exponenţii şi reprezentanţii diferitelor generaţii ale creatorilor de frumos se vor lăsa atraşi, mobilizaţi şi inspiraţi de subiect, se vor angaja deplin în îmbogăţirea cu opere originale, proaspete patrimoniul artei contemporane, apelând la genuri artistice, la tehnici, soluţii, materiale, mijloace şi modalităţii noi, moderne, inedite. Majoritatea artiştilor plastici contemporani din Banat au de spus, de exprimat şi transmis lucruri esenţiale, deosebit de importante despre frumosoasa şi fermecătoarea regiune cu intinse zone de câmpie, precum şi cu zone pitoreşti colinare şi de munte. Impresiile nemijlocite, experienţele cotidiene vor constitui desigur orincipalele surse de inspiraţie, dar se vor reflecta în lucrări şi trăirile acumulate pe parcursul ieşirilor în natură, excursiilor de documentare şi taberelor de creaţie organizate pe meleagurile timişene: la Jimbolia, Băile Călacea, Recaş, Herneacova, Bazoşul Nou, Pădureni etc.
Expoziţia va însuma şi va oglindi rezultatele valoroase, originale, demne de atenţie ale preocupărilor şi eforturilor artistice actuale ale creatorilor de frumos din Timişoara şi judeţul Timiş.

Expoziţia Identităţi timişene”, este o manifestare ce se adresează tuturor artiştilor plastici profesionişti din România – indiferent de genul artistic practicat.


Participanţii pot să înscrie în expoziţie maxim 2 lucrări, executate în ultimii 3 (trei) ani, de dimensiunii mijlocii /maxim 100x100 cm/, indiferent de tehnică, cu condiţia ca acestea să fie încadrate şi „dotate” în mod corespunzător.