Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Expozitia ”On Duty”

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 7 ani si 6 luni
Vizualizari
685

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 30 septembrie 2017 - Miercuri 25 octombrie 2017

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Galeria Jecza are deosebita plăcere de a vă invita sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19, în spațiul Memorialului Revoluției din Timișoara, la vernisajul expoziției ”On Duty” celebratei artiste ruse Olga Chernysheva, curatoriată de Andrei Jecza.

Vernisajul se va desfășura în prezența artistei, venită de la Moscova special pentru acest eveniment.

Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 25 octombrie 2017.

Imagistica solitudinii este explorată de Chernysheva în două serii de fotografii: On Duty, 2007 și Guards, 2009. Personajele alese de artistă pentru aceste serii de fotografii sunt portretizate firesc, la locul lor de muncă. Nu sunt actori care să se potrivească cu tiparul ales în genere de artiștii ruși. Personajele din seria ”On Duty” sunt muncitorii liniilor de metrou din Moscova. Ei își fac veacul în cabinele de la capătul scărilor rulante, care coboară în adâncurile subterane ale metroului, analizând îndeaproape ascensiunea scărilor și a pasagerilor pe care acestea îi transportă. Zilnic, aceste personaje trec neobservate de miile de oameni care trec prin fața ochilor lor. Chernysheva a ales să evidențieze prezența lor. Ea dezvăluie natura impasibilă a comportamentului muncitorilor, evocând din plin făgăduință. Prin natura obiectivă și nonșalantă a portretelor ei, Cherynsheva expune faptul că în spatele fiecărei fețe lipsite de expresie se află profunzimea și complexitatea minții umane. Într-un context mai puțin secular, se poate spune, sufletul. ”Gărzile” ei din seria ulterioară acoperă un teritoriu asemănător, acela al potențialului uman ascuns în figurile izolate într-o lume plictisitoare, guvernată de o responsabilitate minoră, asupra căreia aceștia au puțin control. Chernysheva descrie înstrăinarea într-o societate aparent sustenabilă. Chernysheva descrie de înstrăinarea într-o societate aparent sustenabilă pe care acești muncitori o întruchipează:
"Seriile de fotografii se asemuie prin imaginea psihologică și puternic vizuală, reprezentarea singurătății umane într-un spațiu închis fiind leitmotivul unității lor. Întotdeauna există o figură umană în cadru. Personajele sunt fie restrânse de circumstanțe interiorizate, fie pierdute într-un spațiu la o scară colosală, dar ele sunt mereu pe cont propriu ".
Proiectul Olgăi Chernysheva are în principal rolul de a zugrăvi ipostaze palpabile ale vieții oamenilor de rând ai poporului rus, puși față în față cu nevoia de a se adapta schimbărilor uriașe cărora le este supusă societatea cotidiană. Pentru ruși promisiunea făcută de Perestroika nu a luat ființă. Ei rămân limitați de propriile lor aspirații și de sentimentul, aparent permisiv, al îndepărtării de oportunităților practice. În acest sens, ei nu sunt singuri în așa-numită societatea evoluată, acest sentiment al neputinței față de destinul individual și a lipsei controlului asupra vieții fiind comune.
Datorită faptului că opera Olgăi Chernysheva este puternic înrădăcinată în tărâm rusesc, aceasta oglindește esența neregulilor și sentimentelor majoritare ale locuitorilor lumii urbanizate.
În esență, Chernysheva este adepta unui Realism absolut, iar o speculație asupra abordărilor sale timpurii, conexe Realismului Socialist rusesc și a imperativelor sale ideologice, este cât se poate de pertinentă. Dar, în cele din urmă, Chernysheva este departe de a fi un ideolog. Ea este un veritabil cronicar al zilelor noastre.

Colaboratori: DIEHL, Fundatia Triade, Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara

Sponsori: Thesaurus Wines, Moritz Eis, Calabria Entertainment, Café Spinoza