Timisoara

Festivalul Filmului Francez

Detalii

Web
www.institutulfrancez.ro
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 6 luni si 1 zi
Apartine de
Institutul Francez (Centrul Cultural Francez)
Vizualizari
5419

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul Filmului Francez la Timișoara
a 22-a ediţie –
3-6 mai 2018, Universitatea de Vest (Aula Magna)
Fiţi realişti, cereţi imposibilul!

La filme, cetăţeni! Festivalul Filmului Francez își propune să facă în acest an o mică revoluţie pe marile ecrane din România cu cea de a 22-a sa ediţie al cărei cuvânt de ordine este „schimbare” - schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate. Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute. Festivalul se desfășoară între 24 aprilie și 6 mai, în 9 oraşe din România: Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara.

Filmul care deschide oficial festivalul la Timișoara vorbește tocmai despre dorința de schimbare. Joi, 3 mai, de la ora 18, în sala Aula Magna a Universității de Vest publicul va descoperi cu UNE VIE VIOLENTE/O VIAȚĂ VIOLENTĂpovestea lui Stéphane care, în ciuda avertismentelor pe care le primește, decide să se întoarcă în Corsica – insula copilăriei sale pe care o regăsește dominată de delincvență și radicalism politic. Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Săptămâna Internațională a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franța și toată Europa occidentală, FFF 2018 propune un Focus Mai 68. La Timișoara, documentarul MOURIR À 30 ANS/SĂ MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupilva ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextul şi mizele acestor evenimente.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune 6 filme - de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice. Publicul timișorean va avea ocazia de a o întâlni pe Mona Walravens, actriţă în COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETEde Julien Hallard (sâmbătă, 5 mai, de la ora 18, Aula Magna - UVT).

Cu privirea sa pătrunzătoare, secțiunea Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.

În acelaşi spirit analitic şi contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema, cât şi în marile festivaluri internaţionale. După cum este şi cazul lui JUSQU’À LA GARDE/CUSTODIA de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la Timișoara, cea de a 22-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, şi care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenţa unei familii ai cărei membri se sfâşie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, arătând, ca într-o oglindă, imaginea unei societăţi în pragul exploziei, sufocată de propriile convenţii şi laşităţi (6 mai, ora 20.00, Aula Magna - UVT).

La fel ca anul trecut, ediția din 2018 a festivalului nu-i uită nici pe amatorii de film de animație, mari sau mici. Singura proiecție care va avea loc la Institutul Francez (duminică, 6 mai, de la ora 11), IVAN TSAREVITCH ET LA PRINCESSE CHANGEANTE / IVAN ȚAREVICI ȘI PRINȚESA SCHIMBĂTOAREal îndrăgitului realizator al genului, Michel Ocelot, este o invitație de a păși în tărâmul imaginației.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Mai multe detalii pe site-ul Institutului Francez:
http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/176/Festivalul_Filmului_Francez_la_Timi%C8%99oara
Informații în timp real în evenimentul Facebook :
https://www.facebook.com/events/223725684848452/

FFF2018 – Fiţi realişti, cereţi imposibilul!

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, Institutul Francez din Timișoara
Coorganizatori: Universitatea de Vest din Timișoara, Alianța Franceză Brașov, Agenția consulară a Franței la Brașov, Primăria Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză Constanța, Cityplex Tomis Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură și Artă Buzău, Consiliul Județean Buzău, Cinema Ateneu, Asociația CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Victoria, Cityplex Arta
Prezentat de: ORANGE
Parteneri principali: RENAULT, GROUPAMA ASIGURĂRI, CARREFOUR, NESCAFE Dolce Gusto
Parteneri principali Timișoara: Helpline, MGI Coutier
Parteneri Timișoara: Carpat Sticks/ Smartwood, APECA, Hexagone
Parteneri media principali: TV5MONDE, RFI România, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Observator Cultural
Parteneri media Timișoara: Kiss Fm, TVR Timișoara, Szalt Stream, Urby, Timișoara Azi, timișoreni.ro, Pagini de cultură, Marele Ecran, Pelicula Culturală.
Văzut de: Radio Guerrilla
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma, Kolectiv, Masterprint

Program

JOI 3 MAI
16.00 Pour le réconfort | Confort și consolare (Competiție)
Un film de: Vincent Macaigne
Dramă – Franța (2017) – 1h31

DESCHIDEREA OFICIALĂ
18.00 Une vie violente | O viață violentă (Panorama)
Un film de: Thierry de Peretti
Thriller – Franța (2017) – 1h47
20.00 Félicité | Félicité (Panorama)
Un film de: Alain Gomis
Dramă, aventură – Franța, Belgia, Senegal (2017) – 2h03

VINERI 4 MAI
16.00 Si tu voyais son cœur | Dacă i-ai vedea inima (Competiție)
Un film de: Joan Chemla
Dramă – Franța (2017) – 1h26

18.00 Barbara | Barbara (Cahiers du cinéma)
Un film de: Mathieu Amalric
Cu: Jeanne Balibar, Mathieu Amalric
Dramă, biografic – Franța(2017) – 1h37

20.00 Patients | Pacienții (Competiție)
Un film de: Grand Corps Malade, Mehdi Idir
Comedie – Franța (2017) – 1h50

SÂMBĂTĂ 5 MAI
16.00 Mourir à trente ans | Să mori la treizeci de ani (Focus Mai ‘68)
Un film de: Romain Goupil
Documentar – Franța (1982) – 1h35

18.00 Comme des garçons |Echipa de fete (Competiție)
Un film de: Julien Hallard
Comedie – Franța (2017) – 1h30
Q & A cu actrița Mona Walravens

20.00 Apnée |Apnee (Cahiers du cinéma)
Un film de: Jean-Christophe Meurisse
Comedie – Franța(2016) – 1h28

DUMINICĂ 6 MAI
11.00 Ivan Tsarévitch et la princesse changeante | Ivan Țarevici și prințesa schimbătoare (Panorama)
Un film de: Michel Ocelot
Animație – Franța (2016) – 0h53
Proiecția are loc la Institutul Francez Timișoara
(Bd. C.D. Loga, nr. 46)

16.00 Le Semeur | Semințe (Competiție)
Un film de: Marine Francen
Dramă – Franța (2017) – 1h38

18.00 En attendant les hirondelles | În așteptarea rândunelelor (Competiție)
Un film de: Karim Moussaoui
Dramă – Franța, Germania, Algeria (2016) – 1h53
20.00 Jusqu’à la garde | Custodia (Panorama)
Un film de : Xavier Legrand
Dramă – Franța (2017) – 1h33

DETALII DESPRE FILME

Informații detaliate despre realizatori și despre filme în broșura festivalului: https://issuu.com/ifbucarest/docs/fff2018 și în paginile de mai jos.

Pour le réconfort / Confort și consolare

Un film de: Vincent Macaigne
Cu: Pauline Lorillard, pascal Rénéric, Emmanuel Matte
Dramă – Franța (2017) – 1h31
Festivaluri: ACID Cannes 2017.

Sinopsis:
D upă ani lungi de călătorie, Pascal și Pauline se întorc pe domeniul moștenit de la părinții lor și constată că nu au cu ce plăti dările. Își reîntâlnesc prietenii din copilărie, oameni din familii modeste, care nu și-au părăsit niciodată satul natal. Și mai ales pe Emanuel, cel care ar vrea să le cumpere terenul la un preț bun, pentru a-și extinde rețeaua de cămine de bătrâni. Prieteniile din trecut vor intra oare în conflict cu planurile de viitor?

https://www.youtube.com/watch?v=lygVgXmk3dY&t=2s

Une vie violente / O viață violentă

Un film de: Thierry de Peretti
Cu: Jean Michelangeli, Henri-Noël Tabary, Cédric Appietto
Thriller – Franța (2017) – 1h47
Festivaluri: Săptămâna Criticii Cannes 2017

Sinopsis :

În ciuda amenințării cu moartea care îl copleșește, Stéphane decide să se întoarcă în Corsica pentru a asista la înmormântarea prietenului său din copilărie, asasinat cu o zi în urmă. Pentru el, micul burghez crescut în Bastia, este o ocazie de a-și aminti evenimentele din trecut, de la delincvență la radicalismul politic și la clandestinitate.

https://www.youtube.com/watch?v=ZEiYWeddlRM
Félicité

Un film de: Alain Gomis
Cu: Véro Tshanda Beya, Papi Mpaka, Gaetan Claudia
Dramă, aventură – Franța, Belgia, Senegal (2017) – 2h03
Festivaluri și premii: Berlinale 2017 (Marele premiu al Juriului), TIFF 2017

Sinopsis:

Félicité este o femeie liberă și orgolioasă, care cântă seara într-un bar din Kinshasa. Viața ei se schimbă total când fiul de 14 ani este victima unui accident de motocicletă. Pentru a-l salva, începe o cursă nebună pe străzile electrizante ale orașului, prin lumea muzicii și a visurilor. În drumurile ei, îl întâlnește pe Tabu.
https://www.youtube.com/watch?v=-6LC3ys9pqM

Si tu voyais son cœur / Dacă i-ai vedea inima

Un film de: Joan Chemla
Cu: Gael García Bernal, Marine Vacth
Dramă – Franța (2017) – 1h26
Festivaluri: Toronto 2017, Namur 2017

Sinopsis:
În urma morții accidentale a celui mai bun prieten al său, Daniel ajunge în hotelul Métropole, un refugiu pentru cei excluși și sufletele pierdute. Măcinat de vină, se cufundă puțin câte puțin în violența care-l înconjoară. Întâlnirea cu Francine îi va lumina existența.

https://www.youtube.com/watch?v=9ZApIkM7GMc
Barbara / Barbara

U n film de: Mathieu Amalric
Cu: Jeanne Balibar, Mathieu Amalric
Dramă, Biografic – Franța(2017) – 1h37
Festivaluri și premii: Un Certain Regard Cannes 2017, Prix Jean Vigo 2017

Sinopsis:

O actriță o va interpreta pe Barbara, filmarea va începe curând. Ea își pregătește personajul, vocea, piesele, partiturile, gesturile, hainele, scenele pe care le are de învățat; pregătirile merg bine, totul avansează, devine grandios, acaparant. La rândul său, regizorul, cufundat în întâlniri și parcurgerea arhivelor, se lasă pradă muzicii, care-l acaparează complet.

https://www.youtube.com/watch?v=gprgEZ1NBrY
Patients / Pacienții

Un film de: Grand Corps Malade, Mehdi Idir
Cu: Pablo Pauly, Soufiane Guerrab, Moussa Mansaly
Comedie – Franța (2017) – 1h50

Sinopsis:

Să se spele, să se îmbrace, să meargă, să joace baschet, toate sunt lucruri pe care Ben nu le mai poate face odată ce ajunge într-un centru de recuperare, în urma unui accident grav. Noii săi prieteni sunt tetraplegici, paraplegici, pacienți cu traumatism cranian. Împreună, vor învăța ce înseamnă răbdarea. Vor rezista, vor obosi, se vor certa, se vor iubi, dar mai ales își vor găsi energia pentru a reînvăța să trăiască. Filmul este povestea unei renașteri, a unei călătorii haotice presărate cu victorii și înfrângeri, cu lacrimi și râsete, dar mai ales cu întâlniri: nu ne vindecăm singuri.

https://www.youtube.com/watch?v=A02Xmwng9OA

Mourir à trente ans / Să mori la treizeci de ani

Un film de: Romain Goupil
Documentar – Franța (1982) – 1h35
Festivaluri: Cannes 1982 (Caméra d’or)

Sinopsis:

După sinuciderea prietenului său Michel Récanati, Romain Goupil își pune întrebări cu privire la trecutul său militant de extremă dreapta, în calitate de membru al CAL (Comités d’action lycéens). Inserează în mijlocul imaginilor adunări generale și manifestări din 1968, documente secrete și mărturii ale unor prieteni vechi care iau parte la portretul acestei generații, sub forma unui jurnal filmat. La începutul epocii lui Mitterrand, având ca material filmele Super 8 ale adolescenței sale, Romain Goupil semnează un testament revoluționar de o frumusețe fulgerătoare, în același timp una dintre mărturiile evenimentelor din Mai ’68 și ale generație urmărite de chestiunea angajamentului politic și a militantismului.

Interviu cu Romain Goupil : https://www.youtube.com/watch?v=jeihNZVEAM4&t=5s

Comme des garçons / Echipa de fete

Un film de: Julien Hallard
Cu: Max Boublil, Vanessa Guide
Comedie – Franța (2017) – 1h30
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de Comedie Alpe d'Huez 2018.

Sinopsis:

Reims, 1969. Paul Coutard, seducător înnăscut și jurnalist sportiv la ziarul Le Champenois, se hotărăște să organizeze un meci de fotbal feminin pentru a-l provoca pe directorul său, cu ocazia petrecerii anuale a ziarului. Emmanuelle Bruno, rivala lui cea mai mare și secretara directorului, se vede obligată să-l ajute. Fără să-și dea seama, vor forma împreună prima echipă de fotbal feminin din Franța.

https://www.youtube.com/watch?v=H5z2dadVCCw
Apnée / Apnee

U n film de:Jean-Christophe Meurisse
Cu: Céline Fuhrer, Thomas Scimeca, Maxence Tual
Comedie – Franța(2016) – 1h28
Festivaluri: Semaine de la Critique Cannes 2016

Sinopsis:

Céline, Thomas și Maxence sunt un trio de nedespărțit. Vor să se căsătorească, vor o casă, un loc de muncă, vor să aibă copii deștepți și să mănânce stridii în fiecare zi. Rebeli, neadaptați la realitatea înnebunitoare din jur, ei aleg să străbată Franța pe patru roți, în căutarea unor noi repere, a unor deșerturi populate de bipede și a unor clipe de fericire efemeră.

https://www.youtube.com/watch?v=WNtK3lSGMNM

Ivan Tsarévitch et la princesse changeante / Ivan Țarevici și prințesa schimbătoare

Un film de: Michel Ocelot
Animație – Franța (2016) – 0h53
Festivaluri: BFI Londra 2017

Sinopsis:

În fiecare seară, o fată, un băiat și un proiecționist bătrân își dau întâlnire într-un cinematograf aproape abandonat, dar plin de minunății. Cei trei prieteni inventează, desenează, se deghizează și se imaginează eroii a patru povești minunate. Din adâncurile pământului până la granițele Orientului, ei depășesc tărâmul imaginației pentru a da viață prințeselor și aventurierilor, până când Ivan Țarevici pornește într-o călătorie nebunească pentru a salva viața Țarului.

https://www.youtube.com/watch?v=G4ZamUz5bgo
Le Semeur / Semințe

U n film de:Marine Francen
Cu: Pauline Burlet, Alban Lenoir, Géraldine Pailhas
Dramă – Franța (2017) – 1h38
Festivaluri: San Sebastian 2017

Sinopsis:

1852. Armata lui Napoleon Bonaparte zdrobește rezistența republicanilor. În satul ei din Alpi, Violette, o tânără ajunsă la vârsta căsătoriei, asistă la arestarea tuturor bărbaților, ceea ce face ca în următorii ani în sat să rămână doar femeile. După lunga izolare, Violette și celelalte tinere fac un jurământ: dacă va veni un bărbat, acesta va deveni soțul lor, al tuturor…

https://www.youtube.com/watch?v=4aQsA6sYroY

En attendant les hirondelles / În așteptarea rândunelelor

Un film de: Karim Moussaoui
Cu: Mohamed Djouhri, Sonia Mekkiou, Mehdi Ramdani
Dramă – Franța, Germania, Algeria (2016) – 1h53
Festivaluri: Un Certain Regard, Cannes 2017

Sinopsis:
Trei povești din Algeria de azi. Mourad, agent imobiliar de succes, divorțat, simte că nimic nu îl mai mulțumește și nu știe cum să-i facă fericiți pe cei din jurul său. Tânăra Aïcha este chinuită de alegerea dintre atracția pe care o simte față de Djalil și un destin care-i fusese deja promis. Dahman, neurolog, trebuie să se lupte cu propriul trecut, tocmai atunci când era gata să facă pasul cel mare și să se căsătorească. În tumultul acestor vieți agitate care-i pun pe protagoniști în fața unor hotărâri decisive, trecutul și prezentul se contopesc pentru a creiona Algeria zilelor noastre.

https://www.youtube.com/watch?v=inYO616pQT0

Jusqu’à la garde / Custodia

U n film de : Xavier Legrand
Cu: Léa Drucker, Denis Ménochet
Dramă – Franța (2017) – 1h33
Festivaluri și premii: Mostra de la Veneția 2017 (Leul de argint pentru cel mai bun regizor), San Sebastian 2017 (Premiul publicului), Toronto 2017

Sinopsis:

Cuplul Besson divorțează. Pentru a-și proteja fiul de tatăl pe care îl acuză de violență, Miriam cere custodie exclusivă. Judecătorul care se ocupă de dosar acordă custodie comună cu tatăl, pe care-l consideră umilit. Prins la mijloc între părinții săi, Julien va face tot posibilul pentru a împiedica să se întâmple ce este mai rău.

https://www.youtube.com/watch?v=3y1xokc7FeE