Timisoara

Festivalul International de Chitara Timisoara

Detalii festival

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 6 luni si 5 zile
Vizualizari
2241

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 1 martie 2019 - Vineri 8 martie 2019

Voteaza & Distribuie

Prezentare festival

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ TIMIȘOARA
EDIȚIA a IV-a
1-8 martie 2019

După cele trei ediții încununate de succes, FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ TIMIȘOARA, eveniment mult așteptat de publicul meloman, revine odată cu primăvara, de mărțișor. În perioada 1-8 martie 2019, va avea loc cea de-a patra ediție a festivalului, care va găzdui, ca de obicei, cursuri de măiestrie și conferințe la Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT, recitaluri și concerte desfășurate la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și la Reflektor Venue.

Sunt invitați să concerteze artiști de renume internațional ai chitarei clasice precum Aniello Desiderio, Thomas Müller-Pering, Amadeus Guitar Duo (Thomas Kirchhoff & Dale Kavanagh), Antal Pusztai, David Pavlovits, Bojan Ivanovski, Duo Kitharsis (Alexandra Petrișor & Dragoș Horghidan), în recitaluri solistice și camerale.

Noutatea aceastei ediții o constituie evenimentele intitulate GUITAR CONNECTIONS, constând în trei seri de recitaluri cu caracter transfrontalier, dedicate chitariștilor din Timișoara, Szeged și Belgrad. Aceste evenimente sunt realizate cu sprijinul Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Vineri, 1 martie, Timișoara Guitar Connection îi va avea ca protagoniști pe Ion Dorobanțu și Horea Crișovan, împreună cu invitații lor, pe scena Reflektor Venue.
Duminică 3 martie, Belgrad Guitar Connection va aduce pe aceeași scenă recitalul A Whole New World al chitaristului sârb Bojan Ivanovski Jobby, și concertul celor de la AXIS, un grup transfrontalier româno-sârb integrat de mare succes.
Luni, 4 martie, Szeged Guitar Connection îi va prezenta, pe scena Sălii Capitol de această dată, pe chitariștii maghiari David Pavlovits și Antal Pusztai, ce vor susține două recitaluri solistice.

Seara zilei de 2 martie va debuta cu prezentarea școlilor particulare de muzică din Timișoara. În continuare, TM Blues Guitars reprezintă un moment aparte al festivalului, în care vor participa chitariști importanți de blues ai Timișoarei precum Zsolt Szabo, Bujor Hariga, Arpad Kajitar, Lazlo Farkas, acompaniați de Toni Kühn, Victor Miclăuș, Levi Molnar, Ștefan Cifrac, Bogy Nagy. Seara se va încheia cu un Jam Session.

Chitaristul și compozitorul David Pavlovits va prezenta o conferință pe teme legate de compoziția pentru chitară și va prezenta Festivalul de Chitară de la Szeged, aflat în acest an la a XX-a ediție, al cărui organizator și director artistic este. Conferința Guitar Art Day va fi susținută de Bosko Radojkovic, directorul artistic al Guitar Art Festival din Belgrad, aflat de asemeni în 2019 la a XX-a ediție.

Pe perioada festivalului vor avea loc la Sala Orpheumcursuri de măiestrie susținute de artiștii invitați, destinate atât elevilor și studenților de la clasele de chitară clasică cât și publicului larg.

Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Ota Masane, va susține vineri 8 martie un concert simfonic ce îi va avea ca soliști pe chitariștii Aniello Desiderio și Thomas Müller-Pering, ce vor interpreta două concerte ale compozitorului și chitaristului de origine cubaneză Leo Brouwer, marcând aniversarea celor 80 de ani ai acestuia.

Organizatori: Asociația Memoria Culturii, Filarmonica Banatul Timișoara și Facultatea de Muzică și Teatru a UVT.

Director artistic al Festivalului – Ion Dorobanțu.

Biletele pentru recitalurile festivalului se pot procura de la agenția Filarmonicii Banatul și de la REFLEKTOR VENUE.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CHITARĂ TIMIȘOARA
PROGRAMUL EDITIEI a IV-a
Vineri, 1 martie 2019
Ora 20, Reflektor Venue
 • Timișoara Guitar Day – Prezentarea școlilor particulare de muzică – microrecital
 • Timișoara Guitar Connection – acoustic blues, jazz, fusion; HOREA CRIȘOVAN și ION DOROBANȚU împreună cu invitații lor: Florin Cvașa, Victor Miclăuș, Ferencz Szekeres, Lucian Nagy.
Sâmbătă, 2 martie 2019
Ora 20, Capcana
 • TM Blues Guitars – ZSOLT SZABO, ZOLTAN FARKAS, BUJOR HARIGA, ARPAD KAJTAR și invitații.
 • Jam Session
Duminică, 3 martie 2019
Ora 19, Reflektor Venue
 • "Guitar Art Festival - 20 de ani", prezintă BOSKO RADOJKOVIC (Serbia)
 • Belgrad Guitar Connection– recital BOJAN IVANOVSKI JOBBY (Serbia)
 • Concert AXiS (Romania / Serbia)
Luni, 4 martie 2019
Ora 16-18 Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
 • Masterclass – Matthias Lang (Germania)
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
 • Szeged Guitar Connection
Recital de chitară – DAVID PAVLOVITS (Ungaria)/PUSZTAI ANTAL (Ungaria)
Marți, 5 martie 2019
Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
 • Ora 10, Masterclass – David Pavlovits, Pusztai Antal;
 • Ora 12, Conferința Szeged Guitar Festival at 20th Edition, Composing & Playing the Guitar, David Pavlovits (Ungaria);
 • Ora 15, Masterclass – Duo Kitharsis (Dragoș Horghidan & Alexandra Petrișor)
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
 • Recital de chitară – DALE KAVANAGH (Canada) / THOMAS MUELLER-PERING (Germania)
Miercuri, 6 martie 2019
Ora 15, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
 • Masterclass – Aniello Desiderio
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
 • Dublu recital cameral DUO KITHARSIS / AMADEUS GUITAR DUO
Joi, 7 martie 2019
Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a UVT
 • Ora 10, Masterclass – Dale Kavanagh & Thomas Kirchhoff
 • Ora 15, Masterclass – Thomas Mueller-Pering
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
 • Recital de chitară – ANIELLO DESIDERIO (Italia)
Vineri, 8 martie 2019
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara
 • CONCERT SIMFONIC –dirijor OTA MASANE (Japonia)
In program:
C. Maria von Weber – Uvertura Euryante
Leo Brouwer – Concierto de Lieja, pentru chitară și orchestră, solist ANIELLO DESIDERIO,
Leo Brouwer – Concierto de Toronto, pentru chitară și orchestră, solist THOMAS MUELLER-PERING
R. Schumann - Simfonia nr. 2 în Do major, Op. 61LEO BROUWER la 80 de ani

Festivalul Internațional de Chitară Timișoara, Ediția a IV-a, ce se va desfășura între 1-8 martie 2019, se va încheia cu un concert simfonic dedicat aniversării a 80 de ani ai maestrului cubanez Leo Brouwer. Orchestra Filarmonicii Banatul, sub bageta dirijorului japonez Ota Masane, va interpreta Concierto de Lieja nr.2, avându-l ca solist pe chitaristul italian Aniello Desiderio, precum și Concierto de Toronto nr. 4, avându-l ca solist pe Thomas Mueller-Pering.
Compozitor, chitarist și dirijor, Leo Brouwer s-a născut în Havana, Cuba pe 1 martie, 1939. A fost încurajat muzical de tatăl său, care era un chitarist amator, și a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. Apoi a devenit descendent al unei moșteniri chitaristice importante: a fost elevul lui Isaac Nicola, primul său instructor adevărat, fost elev al lui Emilio Pujol, care el însuși a fost student al lui Francisco Tárrega. Brouwer și-a susținut primul recital la vârsta de 17 ani și curând, a început să compună muzică. Prelude a fost scris în 1956, urmat de Fuga în 1959. Și-a continuat studiile muzicale în America, studiind compoziția la Juilliard și la Hart College din Hartford. A devenit director al Departamentului de Muzică al Institutului de Cinematografie din Cuba în 1961, precum și profesor de compoziție la Conservatorul de Muzică și consilier muzical la Catedra Națională de Radio și Televiziune din Havana. De asemenea, a fost numit Director al Departamentului Experimental al Institutului Cubanez de Artă și Industrie a Cinematografiei, unde și-a continuat activitatea de compozitor. Brouwer a fost primul compozitor cubanez care a folosit formele aleatorii în compozițiile sale. Producția sa variată include multe lucrări pentru chitară; percuţie; pian preparat și nepregătit; un balet; un cor de 12 membri, trei copii și harpă; și câteva piese orchestrale. De asemenea, a scris muzică pentru mai mult de 100 de filme.
Compozițiile timpurii ale lui Brouwer reflectă o influență cubaneză și sunt puternic ritmice, în timp ce lucrările sale ulterioare se îndreaptă spre un stil mai minimalist. Pasiunea sa pentru chitară a ramas și este probabil cel mai bine cunoscut pentru Etudes Simples, un grup de 20 de studii pentru chitară clasică unde tehnica și muzicalitatea functionează unitar. Brouwer a explorat, de asemenea, posibilitățile unor lucrări la scară largă pentru chitară, mai ales într-o lucrare scrisă pentru concursul de chitară de la Festivalul Esztergom 1979 din Ungaria, care folosește o orchestră formată din 200 de chitaristi.
Pe lângă cariera sa de compozitor, Brouwer a dirijat câteva dintre cele mai importante orchestre ale lumii, inclusiv Orchestra Filarmonică din Berlin, BBC Concert Orchestra, Orchestra Nouvelle Philharmonic de Paris și Orchestra Simfonică din Madrid. În plus, Brouwer își păstrează atribuțiile de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Cordoba, Spania, director artistic al Orchestrei Simfonice din Havana și membru al Consiliului Internațional al Muzicii. Brouwer a participat, de asemenea, în calitate de chitarist și compozitor la festivalurile din Aldeburgh, Avignon, Edinburgh, Spoleto, Berlin, Toronto, Martinica și Roma, printre altele.
Discografia sa cuprinde peste o sută de înregistrări comerciale, iar lucrărie sale au fost înregistrate de John Williams, Julian Bream, Franz Bruggen și Harry Sparnay, precum și Festivalul Toronto, Sinfonietta de la Londra și Festivalul Liège. Brouwer a scris, de asemenea, multă muzică de film, printre care A Walk in the Clouds, și filmul lui Alfonso Arau, apreciat pe plan internațional, Like Water for Chocolate. A fost director general al Orchestrei Simfonice Cubaneze timp de zece ani, iar din 1992 a condus Orchestra Córdoba din Spania. În 1998, Brouwer a primit premiul Manuel de Falla, iar în 1999 premiul Național de muzică pentru Cuba. În ultimii ani, Brouwer și-a continuat seria unică de concerte de chitară (Concierto No.7 La Habana, Concierto No.8 Concierto Cantata de Perugia și Concierto de Benicassim), precum și lucrări pentru o varietate bogată de alte ansambluri, mai ales trio-ul de corni din 2002, Pictures from another Exhibition. Ultimul sau concert pentru chitara este Dublul Concert Book of Signs, interpretat în premieră de John Williams și Costas Cotsiolis, pe 27 ianuarie 2004 la Megaron din Atena.
În 1987, Brouwer a fost selectat împreună cu Isaac Stern și Alan Danielou pentru a fi membru de onoare al UNESCO, ca recunoaștere a carierei sale muzicale - o onoare pe care o împărtășește cu Menuhin, Shankar, Karajan, Sutherland și alte personalități iluminate ale muzicii.
La 16 noiembrie 2017, la cea de-a 18-a ediție aniversară a Premiilor Latin Grammy din Las Vegas, Nevada, marelui compozitor și dirijor cubanez Leo Brouwer i s-a decernat trofeul pentru cea mai bună compoziție clasică contemporană acordat pentru Sonata del Decamerón Negro, interpretată de tânăra chitaristă Mabel Millán la primul disc înregistrat Gran Recital.