Timisoara

Festivalul Luminii 2018

Festivalul Luminii 2018

Detalii

Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 3 luni si 5 zile
Vizualizari
4933

Voteaza & Distribuie

Descriere

Începând cu anul 2018 și pânã în anul 2020, Asociația Timișoara Capitalã Culturalã Europeanã va organiza trei ediții ale Festivalului Luminii, care vor avea loc în cele trei piețe din centrul Timișoarei: Piata Libertatii (2018), Piata Unirii (2019) si Piata Victoriei (2020).

În perioada 21-23 septembrie, începând cu ora 20.30, în Piața Libertãții din Timișoara, Asociația Timișoara Capitalã Culturalã Europeanã organizeazã spectacolul în trei acte: LUMINA LIBERTÃȚII, care celebreazã Centenarul României și se dorește a fi o primã ediție a Festivalului Luminii.
Lumina Libertãții este un spectacol de arte performative, muzicã, arte vizuale și instalații de luminã, dezvoltat pe structura arhitecturalã a Pieței Libertãții din Timișoara, care spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmeazã sã trãiascã principalele momente care au definit Timișoara în cei 100 de ani de România.

Prima searã, respectiv primul act al spectacolului, este marcatã de sfârșitul Primului Rãzboi Mondial și coincide cu nașterea personajului principal și întâmplãri din adolescența acestuia: începutul școlii, prima dragoste și cãsãtoria. Muzica primei seri este interpretatã de muzicieni ai Filarmonicii de Stat ”Banatul” din Timișoara, precum și de formația condusã de muzicianul Boris Kovacs. În al doilea act al spectacolului, începe cel de-al Doilea Rãzboi Mondial reprezentat printr-o luptã simbolicã, susținutã de instalații de luminã, între douã orchestre: ansambluri de percuționiști, suflãtori și coarde, amplasate pe platforme mobile în Piața Libertãții, iar Luca pleacã la rãzboi. În ultima searã, personajul principal trãiește momentele Revoluției din Decembrie 1989, aderarea României la Uniunea Europeanã și participã la câteva acțiuni specifice care contureazã viitorul României și al Timișoarei în perspectiva anului 2021 și ulterior acestuia, scene reprezentate, în mod simbolic, prin nașterea nepotului sãu.

În toate cele trei seri, vor fi produse videomapãri ale clãdirilor ce formeazã Piața Libertãții, jocuri și instalații de luminã specifice fiecãrui moment al narațiunii istorice, iar cei peste 100 de actori, muzicieni și dansatori, membri ai comunitãții artistice locale, vor pune în scenã acest spectacol.

Acest proiect este finanțat de Ministerul Culturii și Identitãții Naționale pe programul privind organizarea și desfãșurarea manifestãrilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) și al Primului Rãzboi Mondial și de Primãria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.

Sursa informatii: www.primariatm.ro