Timisoara

​Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord dedicate divinitatilor

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 7 ani si 8 luni
Apartine de
Spatiul expozitional al Primariei
Vizualizari
1036

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 15 iulie 2013 - Luni 29 iulie 2013

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Spaţiul expoziţional al Primăriei Municipiului Timişoara (P-ţa Victoriei nr.5)


Expoziţia organizată de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ROMÂNO- JAPONEZĂ, cuprinde fotografii realizate de domnul HASHIMOTO Yoshinori în prefectura Akita, Japonia de Nord. Sunt fotografii realizate în ianurie şi februarie 2013 înfăţişând festivaluri şi rituri de iarnă dedicate divinităţilor.

HADAKA MAIRI (Oraşul Yuri-Honjo)
A avut loc pe 16 ianuarie. Aproximativ 300 de tineri pe jumătate dezbrăcaţi, urcă cele 103 scări de piatră de aproximativ 2 kilometri până la altar, după ce îşi toarnă apă rece peste capete, în mijlocul vântului puternic ce suflă dinspre Marea Japoniei.

Takeuchi (Rokugo, Oraşul Misato)
A avut loc pe 15 februarie. Localnicii se acuză unii pe alţii înarmaţi cu stâlpi din bambus de 7 metri lungime, după care are loc o luptă cu bambuși.

Yukitopia Nanamagari (Nanamagari, Oraşul Ugo)
Festivalul are loc în ultimul weekend din ianuarie. Este un spectacol de paradă de nuntă tradiţională japoneză ce are loc în timpul iernii.

Kawa wo Wataru Bonden (Omagari, Oraşul Daisen)
Festivalul are loc anual pe 11 februarie. Bonden (o prăjină lungă decorată cu motive multicolore de ceremonie Shinto) sunt trecuți râul Omono cu barca, apoi sunt oferiți zeilor de la altarul de pe vârful muntelui Izu.

Festivalul Namahage Sedo (Oraşul Oga)
A avut loc pe 8-10 februarie. Cincisprezece namahage (bărbaţi tineri acoperiţi cu paie ce poartă maşti de căpcăun) coboară din munţi la lumina torţelor şi dansează sălbatic la baza altarului Shinzan, înaintea sedo-ului, focul sacru care alungă spiritele rele.

Kamakura (Oraşul Yokote)
A avut loc pe 15-17 februarie. În interiorul unor iglu-uri săpate în zăpadă, numite Kamakura, apa sfântă este celebrată aici într-un festival vechi de 400 de ani după anul nou lunar.

Festivalul lampioanelor (Kamihinokinai, Oraşul Semboku)
Are loc anual pe 10 februarie şi reprezintă o rugă pentru protejarea recoltelor şi bunăstarea gospodăriei.

Hiburi Kamakura (Kakunodate, Oraşul Semboku)
A avut loc pe 13-14 februarie. Participanţii la acest festival dau foc unor saci plini cu cărbune legaţi cu o funie pe care îi învârt împrejurul lor. Acest “dans” se numeste Hifuri.

Festivalul Kakeyo/ Festivalul Tara(Oraşul Nikaho)
Are loc anual pe 4 februarie. Kakayo reprezintă ritualul prin care pescarii oferă peştele obţinut Zeilor.

Festivalul Miyoshi Bonden (Oraşul Akita)
A avut loc pe 17 ianuarie. Tinerii transportă Bonden-ul făcut până la altarul din apropiere împingându-se pentru a le depune primii, ocazie cu care se roagă pentru recolte bune, siguranţa familiei şi a comunităţii.