Timisoara

Fetita din bolul pestelui auriu

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 11 luni si 3 saptamani
Apartine de
Teatrul German de Stat
Vizualizari
1713

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 30 noiembrie 201819:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Ultimele zile ale copilăriei – „Fetița din bolul peștelui auriu” – o producție semnată de Radu Afrim, la Teatrul German de Stat Timișoara
Stagiunea 2017/2018 a Teatrului German de Stat Timișoara se încheie cu un spectacol semnat de Radu Afrim, a cărui decoruri și costume sunt produse de Dragoș Buhagiar. Astfel, în 29 și 30 iunie 2018, vă invităm la „Fetița din bolul peștelui auriu”, piesă scrisă de dramaturgul canadian Morris Panych, unul dintre cele mai importante nume ale teatrului contemporan.
Spectacolul – apreciat în critică drept unul „de o frumusețe perfectă“ – istorisește un fragment din destinul lui Iris, o fetiță de zece ani din Canada anilor ’60, care trăiește împreună cu părinţii ei şi cu chiriașa Miss Rose într-o casă pe malul oceanului. Într-o zi, Iris îl aduce în casă pe un naufragiat care seamănă mult cu peștișorul ei auriu, dispărut fără urmă cu puțină vreme în urmă. Un spectacol care descrie cu sensibilitate și umor trăirile acestei fetițe în contextul despărțirii sale de copilărie.
Pentru rolul Iris din acest spectacol, actrița Silvia Török a fost distinsă în 2013 cu premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru debut, în vreme ce actrița Olga Török a fost nominalizată, în cadrul aceleași gale pentru cel mai bun rol secundar feminin. Distribuția îi cuprinde de asemenea pe actorii: Georg Peetz, Rareș Hontzu, Konstantin Keidel, Harald Weisz și Horia Săvescu.
Morris Panych a absolvit secția de Scriere Creativă a Universității din British Columbia, cea mai prestigioasă instituție de acest profil din Canada, în 1977 și a debutat pe scena teatrului din Vancouver 5 ani mai târziu, în 1982, cu piesa Ultima Chemare. De atunci, a publicat și a adaptat mai mult de 20 de piese. A regizat piese de teatru, film operă și videoclipuri muzicale. Filmul său, The Overcoat a primit o mențiune la festivalul de film Prix Italia. Printre influențele sale se regăsesc dramaturgii europeni Gogol, Feydeau, Desvallières, și Schnitzler. A câștigat de două ori Premiul Governor General’s Literary Award for Drama, cel mai important premiu pentru dramaturgie al Canadei, dar și 12 premii Jessie, un premiu Dora și un Chalmer.FETIŢA DIN BOLUL PEŞTELUI AURIU
de Morris Panych
Silvia Török – Premiul UNITER 2013 pentru Debut
Olga Török – Nominalizare la Premiul UNITER 2013 pentru cel mai bun rol secundar feminin
Regia: Radu Afrim • Decorul şi costumele: Dragoş Buhagiar • Dramaturgia: Valerie Seufert
Cu: Silvia Török, Georg Peetz, Olga Török,Horia Săvescu, Rareş Hontzu, Konstantin Keidel, Harald Weisz.
Vremuri tulburi: în Canada anilor '60, Iris, o fetiţă de 10 ani, trăieşte împreună cu părinţii ei şi cu Miss Rose, o chiriaşă mai puţin agreată, într-o casă de pe malul oceanului. Fetiţa nu ezită să îi pună la punct pe adulţii din jurul său, merge la o şcoală catolică, deşi se declară budistă, şi îşi adoră peştişorul auriu. Acesta dispare din casă chiar in ziua în care mama ei decide să îşi părăsească familia, şi doar o coincidenţă face să nu se întâmple astfel. La scurt timp, Iris îl aduce acasă pe un naufragiat care seamănă izbitor de mult cu peştişorul ei auriu, astfel că deodată fata începe să creadă în reîncarnare. Va reuşi acesta să îi apropie din nou pe membrii acestei familii?
SPECTACOLUL SE SUPRATITREAZĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta