Timisoara

Final de stagiune la Teatrul Maghiar

Detalii

Categorie
Articole arta/cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
1624

Voteaza & Distribuie

Descriere
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" si-a tinut ieri, 1 iunie, sedinta de inchidere a stagiunii curente. In decursul anului teatral 2009/2010 publicul a avut ocazia sa vizioneze opt premiere (din care cinci in Sala Mare) si sase spectacole tinute pe afis. In discursul sau, directorul Balázs Attila a tinut sa multumeasca efortul depus de catre trupa. Apogeul sedintei a fost premierea Celei mai bune actrite / Cel mai bun actor al stagiunii, devenita deja traditie. Pe baza voturilor primite de la membrii trupei si jurnalisti, distinctiile au fost acordate actorului Molnos András Csaba, respectiv actritei Szilágyi Ágota, castigatoare al doilea an la rand. Cu sprijinul OTP Bank Romania, cei doi se vor relaxa si anul acesta prin cate o excursie in strainatate.Iata cele mai importante evenimente ale stagiunii


Trupa Teatrului Maghiar a organizat doua turnee in stagiunea care a trecut. Cu ocazia Caravanei teatrale si a Turneului in Transilvania, cele sapte spectacole (din stagiunea asta si cele precedente) au avut un succes rasunator in unsprezece localitati din tara si din strainatate.


Nu este un secret faptul ca teatrul ar dori sa-si largeasca publicul tinta. In acest scop a lansat programul „Vii la teatru? Si Teatrul vine la tine", prin care isi propune sa-i apropie pe tineri de lumea fascinanta a teatrului si sa inlesneasca dialogul dintre scena si public. Proiectul a avut ca rezultat o serie reusita de intrevederi in care reprezentantii teatrului au colaborat cu Facultatea de Teatru, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva" si Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau" din Timisoara. Dorind sa incurajeze activitatea tinerilor artisti plastici din Timisoara, Teatrul Maghiar si-a inceput un nou proiect care consta din seria expozitiilor de arta contemporana, gandite ca punti de legatura catre spectacolele teatrului: Intoarcerea lui Ulise (r.: Balázs Zoltán) in martie, si Livada de visini (r. László Sándor) in aprilie.Un element important a noii imagini a Teatrului, schimbata la inceputul anului, o constituie noua pagina web (www.tm-t.ro). Site-ul pornit aproape in acelasi timp cu TESZT-ul si-a demonstrat deja functionalitatea.


In cadrul TESZT-ului Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara, ajuns anul acesta la cea de-a patra editie, s-a desfasurat pe durata a opt zile (22-29 mai), delectand publicul cu spectacole, concerte, recitaluri, conferinte, expozitii de arta plastica si intalniri cu publicul dupa reprezentatii. Pe langa productiile teatrului gazda, spectatorii au putut viziona spectacole de mare succes ale trupelor invitate de la Budapesta, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Novi Sad, Subotica, respectiv Cluj Napoca. Programurile off ale TESZT-ului au fost mult mai variate decat in anii precedenti: concerte, recitaluri, conferinte, o expozitie de arta plastica si intalniri cu publicul dupa reprezentatii. Evenimentul s-a integrat deja in opinia publica, fapt dovedit de interesul publicului si de numarul din ce in ce mai mare al vizitatorilor: 1297 de spectatori au fost prezenti la cele 15 spectacole.Festivaluri, premii, distinctii

In perioada anterioara Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" a participat cu succes la multe festivaluri. Printre distinctiile sale cel mai important este Premiul UNITER (Uniunea Teatrala din Romania) pentru Cel mai bun spectacol al anului 2009: Rosencrantz si Guildenstern sunt morti, in directia de scena a lui Victor Ioan Frunza. Pe langa acesta, in vara anului 2009, productia Amor omnia (r.: Peter Pashov – Zheni Pashova) a luat Premiul Special „Thália" la cea de-a XXI.-a editie a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda.


Cu toate ca stagiunea s-a incheiat, teatrul va mai participa pe durata verii la trei festivaluri importante. Amor omnia, spectacolul castigator la editie de anul trecut al Bursei de spectacole de la Sibiu, va putea fi vizionat in data de 6 iunie in cadrul celei de-a XVII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Deplasarea va fi urmata de participarea intre 22-24 iunie la cea de-a XXII.-a editie a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda a spectacolelor mady-baby (r. B. Fülöp Erzsébet) si Ai lav iu (r. Puskás Zoltán). Productia laureata cu premiul UNITER, Rosencrantz si Guildenstern sunt morti a fost invitata in zilele de 1 si 2 iulie la Esztergom, iar in 17 iulie la Festivalul International Shakespeare de la Gyula.


Insumand cifrele stagiunii 2009/2010: 8 premiere si 6 spectacole tinute pe afis, jucate de 122 ori, cu un numar de spectatori de 12.728.


Stagiunea 2010/2011 se va deschide la sfarsitul lunii august cu workshop-ul de miscare scenica devenit pana in ziua de azi o traditie.


Din toamna va asteptam cu mult drag la spectacolele si evenimentele noastre!