Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Ziua Europeana a Terapiei prin Muzica, la Fundatia de Abilitare ”Speranta”

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 8 ani si 4 luni
Vizualizari
1321

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ludwig van Beethoven. Ilustrul compozitor a fost surd, în ultima parte a vieții. Cu toate acestea, a compus cea mai cunoscută operă a sa după instalarea cofozei (Simfonia a IX-a – ”Oda bucuriei”).
Ray Charles, pianist și interpret de jazz cu cecitate totală. Și-a pierdut total vederea în jurul vârstei de 7 ani, ceea ce nu l-a împiedicat să-și construiască o solidă carieră muzicală.
Persoane cu nevoi speciale și genii în muzică. Doar două nume în panoplia celor care au avut un cuvânt greu de spus în cultura umanității.
Muzica poate fi catalizatorul celor mai puternice energii. Muzica poate vindeca.

Concept în totalitate nou în România, promovat în premieră, pentru zona de vest, la Fundația de Abilitare ”Speranța” din Timișoara, terapia prin muzică (muzicoterapia) este o complexă metodă psihologică ce utilizează sunetul, în toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice și emoționale. Muzicoterapia se adresează unei game largi de nevoi, fiindu-i demonstrată eficiența la copiii cu dizabilităţi în învăţare, autism, tulburări comportamentale, la adulţii cu depresii sau traume de anxietate, la persoanele vârstnice cu Parkinson sau demenţă.

La Timișoara, vom sărbători, pentru prima dată în România, Ziua Europeană a Terapiei prin Muzică, printr-un eveniment deschis publicului, organizat de Fundaţia de Abilitare ”Speranţa”.

Evenimentul va avea loc luni, 16 noiembrie, între orele 13.00 – 15.00, la sediul Fundației, din strada Aurel Popovici nr. 17. Din agenda manifestării vor face parte:

- ateliere cu activităţi de muzică pentru toţi cei interesaţi de activităţi muzicale terapeutice. Se va forma un dialog muzical între participanţi, în urma căruia aceștia vor învăța cum să îşi exprime trăirile interioare cu ajutorul instrumentelor muzicale. Ne vom concentra şi asupra aspectelor ce ţin de controlul tempoului, al ritmului, al intensităţii, al timbrului şi al melodiei;
- discuții despre beneficiile muzicii în rândul copiilor cu dizabilităţi;
- prezentarea rezultatelor studiilor obţinute în ultimul an de terapie prin muzică în rândul copiilor cu autism, sindrom Down, întârzieri ale limbajului sau probleme emoţionale şi cum i-a ajutat muzica în funcţie de dizabilitatea lor.

Acţiunea va fi coordonată de Monica Rotaru, muzicoterapeut în cadrul Fundaţiei de Abilitare “Speranţa”, cu dublă specializare în psihologie şi muzică, și care-şi desfăşoară activitatea terapeutică sub supervizarea Organizaţiei Music as Therapy din Marea Britanie.

Muzica joacă un rol important în vieţile noastre.”, afirmă Monica. ”Muzica poate trezi amintiri care pot rezona puternic cu sentimentele noastre, ajutându-ne să le exprimăm şi să comunicăm cu ceilalţi. De multe ori nici nu realizăm cât suntem de influenţaţi de muzică, dar cercetările arată că muzica e benefică pentru creierul nostru, pentru corp, ne face să ne mişcăm şi ne redă o stare de bine. Prin activităţile specifice de muzicoterapie creştem şansele de abilitare pentru copiii cu dizabilităţi sau decalaj în dezvoltare, cu scopul dezvoltării abilităţilor motrice, de comunicare, dezvoltăm curiozitatea şi încurajăm descoperirea instrumentului muzical prin simț tactil şi auditiv, antrenăm anticiparea şi memorarea jocului, dezvoltăm controlul intenţional şi autocunoaşterea, dezvoltăm auzul, stimulăm imaginaţia şi creativitatea.”, mai spune ea.

Statisticile arată, în urma sesiunilor de terapie prin muzică, creșteri ale abilităților copiilor în următoarele sfere: atenție și capacitate de concentrare - peste 25% creștere; vocalizare și limbaj - peste 20%, interacțiune și cooperare – 30% ; abilități cognitive – 23%; abilități motrice – 18%; abilități emoționale – 26%.

Fundaţia de Abilitare “Speranţa” este singura organizaţie din zona de vest a României unde se desfăşoară terapie prin muzică pentru copiii cu diverse dizabilităţi. Terapia prin muzică a fost introdusă în cadrul Fundaţiei în luna martie 2015 şi a contribuit la extinderea paletei de servicii terapeutice din cadrul fundaţiei.

Ziua Europeană a Terapiei prin Muzică va fi celebrată în fiecare an pe 15 noiembrie.

Organizator
Fundaţia de Abilitare “Speranţa”
Str. Aurel Popovici, nr. 17, Timişoara
www.fundaţia-speranţa.ro
Telefon/fax: 0256 274 466
Detalii de contact:
Rotaru Monica – muzicoterapeut

Telefon: 0744829197
www.facebook.com/terapie.prin.muzica
E-mail: muzica.terapie@yahoo.ro

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)