Timisoara

Gerard de Sagredo (977-1046)

Detalii

Categorie
Articole arta/cultura
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
720

Voteaza & Distribuie

Descriere

Traditiile muzicale pe teritoriul Banatului istoric, aflat, in marea lui parte, in sud-vestul Romaniei, unde in urma cu aproape sapte secole si jumatate a fost zidita cetatea Timisoara, sunt atestate documentar, de peste un mileniu. Legenda sancti Gerhardi vorbeste despre manastirea de la Cenad (Morisena) salasluita de calugari greci, care practicau o viata religioasa de rit bizantin ce includea si muzica ei specifica.

Dupa stramutarea acestora in alta localitate de catre Biserica romana, Cenadul a devenit centru episcopal al carui prim superior (episcop), venetianul Gerard de Sagredo (977-1046), un calugar benedictin, intemeiaza aici o scoala, in care il aduce, ca pedagog in ale muzicii, pe magistrul german Walther. Aceasta scoala va fi model pentru toate celelalte scoli de pe langa catedralele, bisericile mari sau manastirile din zona, stiindu-se ca, in cele benedictine, rugaciunile se faceau cantand.

Gerard de Sagredo, nascut intr-o veche familie venetiana, care petrecuse dupa intoarcerea sa din Tara Sfanta sapte ani de solitudine si contemplare a lucrurilor dumnezeiesti in manastirea Beel de langa Buda, a fost instituit de rege drept primul episcop. Jurisdictia bisericeasca a diecezei sale se extindea in afara tinutului din jurul Timisoarei, si asupra unor teritorii de dincolo de Mures.