Timisoara

HOME! Clusterul de intervenții culturale în cartiere

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 3 ani si 4 zile
Vizualizari
739

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

HOME! Clusterul de intervenții culturale în cartiere

Unul din dezideratele programului Timișoara 2021 este crearea condiţiilor pentru implicarea activă a cetățenilor în actul cultural. Staţia ÎNDRĂZNEŞTE, din dosarul de candidatură, avea o privire clară asupra culturii locale, iar Trasee precum Cămine în mişcare şi Invizibil/Vizibil au avut punctul de plecare în cartierele orașului.
Astfel clusterul interdisciplinar-HOME!-ne conduce în cartiere şi şcoli, fabrici şi sate şi pe străzile orașului.

Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara, Colegiul Tehnic de Vest, Școala Gimnazială nr.12 Timișoara și Asociaţia Prin Banat, organizează, în cadrul clusterului interdisciplinar-HOME! – intervenția artistică Birdhouse Gallery.
Proiectul presupune o serie de sesiuni zilnice și ateliere de lucru, în perioada 24 octombrie - 2 noiembrie, la Colegiul Tehnic de Vest Timişoara, în cadrul cărora 30 de elevi ai Colegiului Tehnic de Vest și ai Școlii Gimnaziale nr.12 din Timișoara, coordonați de artiștii invitați și cei locali, vor descoperi și folosi modalități ingenioase de realizare a unei galerii de artă personale, construite din material reciclat, folosind vopsea, imaginație și vise.
Artiștii invitați să se implice în acest proiect și, care la rândul lor, timp de 2 saptamani vor fi rezidenți ai cartierului istoric Iosefin, sunt: Nedyalko Delchev (Bulgaria) – producător de teatru şi artist; Maciek Salamon (Polonia) - artist şi musician; Nils Personne (Suedia) – compozitor şi musician, iar artiștii locali sunt: Alina Giurgiu, Silvia Takacs și Andrei Ursu.
Rezultatele vor fi prezentate într-o serie mobilă de expoziţii, cu galerii sub forma unor cuiburi de păsări, dar şi a unor simfonii, mai întâi în incinta şcolii, apoi în cartierul Iosefin, iar la final în centrul Timişoarei.

Împreună cu partenerii noştri de la Institutul Intercultural Timişoara şi cu alte parteneriate, în curs de dezvoltare, vom continua să iniţiem acţiuni culturale în cartiere. Institutul va cartografia cartierele oraşului, în timp ce Asociaţia Prin Banat lucrează la identificarea de noi parteneri şi locuri pentru o desfăşurare continuă până în anul 2021.