Timisoara

Iecea Mica

Dobrești

Detalii

Adresa
Iecea Mică
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 5 ani si 5 luni
Vizualizari
904

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iecea Mică este o localitate în județul Timiș, Banat, România. Face parte din comuna Cărpiniș și are o populație de 1.154 locuitori (2002).

Istorie

În Evul Mediu a existat în acest loc o așezare care se numea Ewcze sau Ocse, fapt dovedit de diplomele nobiliare medievale, dintre care cea de la 1467 este și cea mai veche atestare documentară. După 1500 și până la cucerirea Banatului de către austrieci, nu se mai cunosc alte date despre vechea așezare.

Actuala localitate s-a întemeiat în 1769-1770, prin colonizarea cu germani, în cadrul celui de-al doilea val de colonizări ale Banatului, numit și Colonizarea Tereziană (Theresianische Ansiedlung) deoarece a fost ideat și coordonat de Regina Maria Tereza. Responsabilul cu întemeierea noii colonii a fost consilierul Neumann. Atunci au sosit aici 150 de familii de germani (șvabi), agricultori și meseriași din Pfalz, Alsacia, Lorena și Württemberg. Coloniștii au construit 100 de case și școala. Colonia a fost numită Klein Jetscha. Biserica romano-catolică a fost construită în 1813. În 1865, un puternic incendiu a mistuit jumătate din sat.

Sursa informatii: ro.wikipedia.org