Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Politehnica Timişoara la aniversare - o istorie de 96 de ani a celei mai iubite echipe de fotbal din Banat

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 6 ani si 3 luni
Vizualizari
1413

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Politehnica Timişoara la aniversare - o istorie de 96 de ani a celei mai iubite echipe de fotbal din Banat

În urmă cu 96 de ani, la 4 decembrie 1921, se organiza Adunarea Generală a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, aceasta fiind data oficială de naştere a celui mai iubit club de fotbal din Banat, chiar dacă bazele unui club sportiv al studenţilor timişoreni au fost puse încă din 1920, la îndemnul matematicianului Traian Lalescu.
La ultimul meci disputat acasă de Politehnica Timişoara, în 2 decembrie 2017, cu Dacia Unirea Brăila, meci câştigat de timişoreni cu 2 - 1, galeria Politehnicii, celebra Druckeria, a ţinut să marcheze aniversarea printr-un uriaş banner care să reamintească cei 96 de ani de istorie alb-violet, cu mesajul „Păstrăm istoria şi tradiţia".
De altfel, suporterii au fost tot timpul alături de echipă, atât la bine, cât şi la greu. „Țin să le mulțumesc suporterilor pentru sprijinul pe care l-au acordat echipei pe toată durata acestui sezon. Le mulțumesc că au fost alături de noi, i-am simțit alături de noi, ne-au susținut în momentele dificile. Și datorită lor ocupăm locul actual din clasament”, a declarat antrenorul Bogdan Andone.
4 decembrie 1921. O dată care-i face să tresară pe timișorenii de pretutindeni. În acea iarnă îndepărtată, la trei ani de la Marea Unire, orașul și-a câștigat cel mai de preț simbol, alintat peste ani, de generații întregi de druckeri, cum nu se poate mai frumos: POLI.
Poate că POLI n-a avut strălucirea Chinezului sau a Ripensiei. Greutatea clubului studențesc nu s-a măsurat în cupe, medalii și diplome. În schimb, POLI a avut, în întreaga ei existență, acel CEVA, care a făcut-o specială în peisajul general al fotbalului românesc: PASIUNEA. Un sentiment nobil, dezinteresat, necontenit. Un „bun” ce nu poate cumpăra vedete de talie internațională și nici nu poate fi cuprins în vreun dosar de licențiere, dar pe care puține cluburi din lume și-l pot permite sau revendica. Poate Napoli, poate Marseille, poate Liverpool. Orașe care, la fel ca Timișoara, trăiesc pentru două culori. Orașe pentru care echipa înseamnă totul, iar suporterii îi dedică întreaga perioadă cuprinsă între naștere și moarte.
Inima Timișoarei pulsează un sânge violet, izvorât din intenția lui Traian Lalescu, primul rector al Școlii Politehnice. Penița reputatului matematician a dat Timișoarei o nouă identitate, o stare de spirit, un simbol.
Pentru toate bucuriile pe care ni le-ai oferit, pentru că te-ai născut și pentru că exiști, LA MULȚI ANI, POLI!", spune rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban.

Scurtă incursiune prin istoria clubului

- 1920 - La îndemnul matematicianului Traian Lalescu, se pun bazele unui club sportiv al studenţilor timişoreni, prin înfiinţarea unei echipe de fotbal.
- 1921 - La 4 decembrie se organizează Adunarea Generală a Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, clubul de fotbal organizându-se oficial. Primul preşedinte a fost profesorul Victor Vlad, echipa evoluând în Campionatul districtual, categoria a III-a. Meciurile oficiale se jucau pe stadionul „Patria”. Pe acelaşi teren îşi desfăşura activitatea şi Clubul Atletic Timişoara, o echipă cu posibilităţi superioare, pregătită de italianul Carnelli. Acesta s-a ocupat, voluntar, şi de pregătirea jucătorilor de la Poli.
- 1924 - A fost consemnată promovarea în Campionatul districtual, categoria I, ca urmare a succesului din barajul câştigat cu 2-0 contra celor de la Kadima.
- 1928 - La 27 mai, se inaugurează terenul Societăţii Politehnica, pe Bulevardul Mihai Viteazu.
- 1936-37 - În urma reorganizării fotbalului românesc, Poli este repartizată în seria de vest a Diviziei C, ocupând însă doar locul 10 (ultimul).
- 1938-40 - Ca urmare a desfiinţării Diviziei C, echipa revine in Campionatul districtual, unde nu reuşeşte mare lucru.
- 1942-1945 - Din cauza războiului, fotbalul se rezuma doar la amicale. La Poli s-au pus bazele echipei care va promova ulterior în prima liga.
- 1945 - În data de 20 septembrie, Ion Vasile devine primul polist selecţionat în naţională, cu prilejul amicalului Ungaria – România, scor 7-2.
- 1946-47 - Poli participă în aceşti doi ani la două baraje pentru intrarea în prima ligă. Ambele le pierde, 4-2 la general cu CFR Timişoara şi 0-1 cu Textila Buhuşi.
- 1948 - Poli reuşeşte prima promovare in Divizia A. Antrenorul de atunci a fost Victor Carte. La 28 noiembrie clubul îşi schimbă denumirea în Clubul Sportiv Universitar (CSU). Finalul sezonului o găseşte pe CSU pe locul 10.
- 1950 - Echipa îşi schimbă din nou denumirea, devenind „Ştiinta” şi având culorile alb-albastru. În acel sezon s-a obţinut locul 3 în Divizia A.
- 1951 - Poli retrogradează în Divizia B însă revine după numai un an.
- 1956 Ştiinţa ocupă ultimul loc pe podiumul Diviziei A.
- 1957-58 - Acel an a însemnat pentru Poli cel mai bun sezon de până atunci. Ştiinţa ocupă locul 3, cu 27 de puncte, la fel ca Petrolul şi CCA, dar cu un golaveraj inferior. La 6 iulie 1958, Poli câştiga Cupa României după un 1-0 cu Progresul Bucureşti în finală.
- 1958-59 - Poli retrogradează în B dar revine din nou în A după un an.
- 1963 - La 19 mai se inaugurează stadionul „1 Mai”, actualul „Dan Paltinişanu”, în partida cu Crişana Oradea, scorul fiind 1-1.
- 1964 - Poli retrogradează din nou în B iar sezonul următor revine în A.
- 1966 - Echipa devine „Politehnica” şi îşi schimbă culorile în alb-violet.
- 1967 - Poli retrogradează din nou în B, de data asta însă pentru mai mult timp.
- 1973 - Se reuşeşte promovarea în Divizia A.
- 1974 - Poli termină campionatul pe locul 7 dar ajunge în finala Cupei Romaniei unde pierde (2-4) în faţa Jiului Petroşani.
- 1977-78 - Poli ocupă locul 3, cu Angelo Niculescu pe bancă. Acasă, alb-violeţii au fost neînvinşi, cu 14 victorii şi trei egaluri şi cu un golaveraj de 33-7. La 13 septembrie 1978, Poli a debutat în cupele europene învingând cu 2-0 pe MTK Budapesta prin golurile lui Păltinişanu şi Cotec. În retur a fost 1-2 şi Poli a mers mai departe in turul II al Cupei Uefa. Au urmat meciurile cu Honved, 0-4 a Budapesta şi 2-0 la Timişoara.
- 1979-80 - În campionat, echipa termină pe locul 10 dar câştigă Cupa României cu 2-1, învingând în finală pe Steaua. Golurile au fost marcate de Vişan şi Paltinişanu. În toamna anului 1980, în Cupa Cupelor, Poli a întâlnit-o pe Celtic. În tur a fost 2-1 pentru scoţieni. În faţa a 50.000 de fani, Poli învinge cu 1-0 prin golul lui Păltinişanu şi se califică în turul II. În turul II, Poli a fost eliminată de West Ham United (0-4 şi 1-0, gol Păltinişanu.)
- 1980-81 - Poli a pierdut finala cupei, fiind invinsa de Craiova cu 6-0 însă primeşte dreptul de a juca în Cupa Cupelor, deoarece Craiova câştigase şi titlul. În turul preliminar, Poli a bătut cu 2-0 acasă pe Lokomotiv Leipzig, însă a pierdut în deplasare cu 5-0.
- 1982-83 - După 10 ani petrecuţi în prima ligă, Poli retrogradează în B, însă joacă finala cupei, unde pierde cu 1-2 în faţa Craiovei.
- 1989 - După ce Poli s-a tot plimbat din „B” în „A” şi invers, echipa reuşeşte o calificare în Cupa UEFA, de pe locul 5, cu Costică Rădulescu pe bancă. În toamna anului 1990, pe 12 septembrie, respectiv 3 octombrie, are loc dubla cu Atletico Madrid, 2-0 la Timişoara, prin golurile înscrise de Bungău şi Popescu, şi 0-1 la Madrid iar Poli obţinea o calificare miraculoasă în turul II, unde a fost eliminată de Sportig Lisabona după 7-0 în Portugalia şi 2-0 la Timişoara (goluri înscrise de Varga şi Vlaicu.)
- 1992 - Poli joacă finala Cupei României, pe care o pierde în faţa Stelei după loviturile de la 11 metri. În toamna acelui an, în Cupa UEFA, Poli joacă cu Real Madrid, 1-1 la Timişoara şi 0-4 la Madrid.
- 1997 - După o retrogradare în 1994 şi o revenire imediata, Poli părăseşte Divia A pentru mai multă vreme.
- 1997-2002 - O perioada grea, în care Poli retrgradează chiar şi în C. Echipa ajunge pe mâinile italianului Zabon, iar în iarna anului 2001-2002, Zambon împrăştie echipa iar returul e jucat de juniorii Politehnicii iar în retur Poli obţine un singul punct şi retrogradează în Divizia C.
- 2002-2003 - Toni Doboş, conducător al echipei AEK Bucureşti, aflată în prima ligă, reuşeşte fuzionarea celor 2 echipe, formându-se Poli Aek Bucureşti. În primul an, echipa ocupă locul 6, iar în al doilea se salvează de la retrogradare după un baraj cu Gloria Buzău.
- 2005 - Poli e preluată de BkP, Iancu devenind patronul echipei. După preluarea echipei de către BkP, la Timişoara ajung antrenori şi jucători cu nume.
- 2008 - Clasându-se pe locul 6 în sezonul 2007-08 Poli ajunge în turul I al Cupei UEFA, unde pierde în faţa celor de la Partizan Belgrad (1-2 la Timişoara şi 1-0 în Serbia).
- 2008-2009 - La finalul acelui sezon, Poli a devenit vicecampioana României. A participat în turul II preliminar al UCL, unde a eliminat-o pe deţinătoarea Cupei UEFA la acea vreme, Şahtior Donetk (2-2 în Ucraina, prin golurile înscrise de Bucur, şi 0-0 la Timişoara). Poli reuşeşte o perfomanţă de neimaginat la acea vreme, prin eliminarea deţinătoarei Cupei UEFA. În play-off, Poli a pierdut în faţa Stuttgart-ului (0-2 la Timişoara şi 0-0 în Germania). După play-off, Poli a ajuns în grupele Cupei UEFA, unde a făcut 5 puncte.
- 2009-2010 - După clasarea pe locul 5 în sezonul precedent, Poli joacă în turul III preliminar al Europa League cu MYPA. Poli reuşeşte o victorie cu 2-1 în deplasare, iar la Timişoara a fost 3-3 dupa ce MYPA a condus cu 2-0 la pauza. Apoi a urmat dubla cu cei de la Manchester City, 0-1 şi 0-2.
- 2010-2011 După un an excelent, cu 26 de meciuri fără înfrângere, Poli s-a clasat din nou pe locul 2, devenind a doua oară vicecampioană a României. În loc de pregătire pentru preliminarile Champions League, Poli s-a pregatit pentru Liga II… FRF ştie de ce.

Pentru detalii suplimentare:
Lucian Ronkov
Departament Comunicare si Imagine

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii