Timisoara

Inca un laureat al Premiului Goncourt la Timisoara: F.-H. Deserable (Premiul Goncourt - alegerea Romaniei 2017)

Inca un laureat al Premiului Goncourt la Timisoara: F.-H. Deserable (Premiul Goncourt - alegerea Romaniei 2017)

Detalii

Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 11 luni si 2 ore
Vizualizari
182

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 2 noiembrie 201818:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Scriitorul François-Henri Désérable, laureat al Premiului Goncourt – alegerea României 2017, vine la Timișoara
Vineri, 2 noiembrie, ora 18:30, Librăria La Două Bufnițe

Este în preferințele studenților români francofoni! Cărțile sale s-au aflat pe toate listele marilor premii literare din Franța anul trecut (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Marele Premiu al Academiei Franceze, Premiul Jean Giono). A primit Premiul Goncourt – Alegerea României, iar acum vine să-și întâlnească cititorii !
Scriitorul François-Henri Désérable vine în România la invitația Institutului Francez și a editurii Humanitas Fiction. Acesta se va afla la Timișoara vineri, 2 noiembrie, de la 18:30, la librăria La Două Bufnițe, pentru a-și lansa romanul premiat în limba română. „Un certain monsieur Piekielny” – „Un anume domn Piekielny” este disponibil la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Adinei Dinițoiu.
François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar şi biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, Désérable porneşte în căutarea adevăratei identităţi a domnului Piekielny, vecin de imobil cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de a emigra în Franța împreună cu mama sa. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt şi modest, care semăna cu un "şoarec trist"?
Roman poetic şi picaresc în egală măsură, ironic şi livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficţiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind graniţa dintre imaginar şi real. Sfârşitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncaţi evrei ucişi de nazişti devine un simbol pentru mulţimea acestor destine anonime întrerupte de atrocităţile istoriei.
Fost jucător de hockey pe gheață, F.-H. Désérable și-a făcut debutul în literatură cu o culegere de nuvele despre Revoluția Franceză. Scriitorul a venit pentru prima dată în România în 2016, la FILIT - Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași, pentru a-și prezenta primul roman, „Évariste”, multipremiat în Franța.
Înainte de a ajunge la Timișoara, acesta se va afla la București, unde va fi președinte de onoare al juriului național „Premiul Goncourt – Alegerea României 2018”, alături de Simona Sora. Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” este organizat pentru al șaselea an consecutiv de Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Studenți de la șapte universități din țară, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara, se reunesc pentru a citi, analiza și dezbate cele 15 romane din Lista Goncourt și pentru a-și desemna favoritul.


Turneul lui François-Henri Désérable în România este organizat de Institutul Francez și editura Humanitas Fiction.
Partener local: librăria La Două Bufnițe.
Romanul „Un anume domn Piekielny“ de François-Henri Désérable este recomandat de Literomania și RFI Romania.


Mai multe detalii, pe site-ul Institutului Francez:
http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/303/%C3%8Ent%C3%A2lnire_cu_scriitorul_Fran%C3%A7ois-Henri_D%C3%A9s%C3%A9rable_la_Timi%C8%99oara

"Un anume domn Piekielny e un roman în acelaşi timp foarte precis şi nonşalant, riguros şi fermecător. Îmi plac la nebunie cărţile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie şi imaginar." (Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche)
"Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realităţii, un du-te-vino neîncetat între amintirile false şi cele fidele - totul pentru a ajunge la esenţă: triumful literaturii." (Christine Ferniot, Lire)
"Între anchetă meticuloasă şi întâlniri imaginare, romanul lui Désérable este de asemenea o impresionantă confesiune literară." (Christine Bini, La Regle du Jeu)