Timisoara

Intalnire cu scriitorul Alexandru Uiuiu

Intalnire cu scriitorul Alexandru Uiuiu la Timișoara. Invitați, alături de acesta, vor fi Daniel Vighi și Adrian Bodnaru.

Detalii

Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Vizualizari
399

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 23 martie 201818:30-20:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Vineri, 23 martie 2018, ora 18.30

Întâlnire cu scriitorul Alexandru Uiuiu la Timișoara. Invitați, alături de acesta, vor fi Daniel Vighi și Adrian Bodnaru.


Alexandru Uiuiu este membru al Uniunii Scriitorilor filiala Sibiu ajungînd aşa ceva datorită prieteniei cu poetul Iustin Panţa – preşedintele din acei ani ail Filialei – şi cu ajutorul recomandărilor semnate de Mircea Ivănescu şi Mihai Ursachi, mari scriitori - dar şi mai mari oameni - pe care autorul a avut şansa de a-i cunoaşte şi de a le sta în preajmă vreme potrivită.

Cărţile de început au fost premiate de jurii naţionale cu preşedinţi ca Nicolae Breban, Gheorghe Grigurcu, Vasile Fanache şi alţii. Referinţe a primit din belşug în aşa fel încît a dobîndit conştiinţa şi confirmarea vocaţiei scriitoriceşti. Ea a fost întărită şi de două nominalizări la Premiile Uniter în secţiunea „Cea mai bună piesă românească a anului”, în 2000 şi 2001. Premiul nu a venit pentru că autorul trăieşte, totuşi, în Bistriţa, sau cel puţin aceasta a fost una dintre explicaţiile primite la o întîlnire cu preşedinrtele juriilor din acei ani, Simion Popescu. Desigur, el crede şi astăzi că piesele celorlalţi candidaţi au fost mai bune.

Autorul nu a pîrît la securitate ca să facă rău oamenilor şi să îşi facă aşa o carieră şi a avut în general încredere în contemporani, deşi se află la a patra bicicletă furată.

Activ social preponderent în anii 90, a crezut în schimbarea la faţă a României şi în primenirea ei, dar cu trecerea vremii a devenit sceptic în această privinţă, observînd că oportuniştii proveniţi din comunism nu şi-au întrerupt activitatea odată cu pensia – cum sperau estimările optimiste - ci şi-o continuă pînă la moarte alături de alţii mai tineri, de ei formaţi.

A scris discontinuu, cu plăcere şi bucurie, crezînd în scris ca o formă de atenuare a banalităţii vieţii cotidiene şi de realizare personală. Dacă a reuşit să trezească interesul şi reacţia celorlalţi a simţit că îşi face datoria, neavînd nici un angajament pentru succesul de public care a venit de la sine pe un areal convenabil.
Autorul trăieşte la Bistriţa, în marea majoritate a timpului singur, deşi are un cîine, bicicletă şi cîteva undiţe.