Timisoara

Descoperim impreuna istoria cartierelor Freidorf si Fabric

Descoperim impreuna istoria cartierelor Freidorf si Fabric

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 1 an
Vizualizari
1884

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Descoperim impreuna istoria cartierelor Freidorf si Fabric

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Consiliile Consultative de Cartier Freidorf și Fabric, în colaborare cu Fundația Rubin, Asociația Culturală Ariergarda și Teatrul de Copii și Tineret Merlin au organizat astăzi, 3 noiembrie, două evenimente în aer liber în Parcul Petofi Sandor și în Piața Traian.
Cele două evenimente au avut ca tematică cele mai interesante povești din cartiere astfel încât cei prezenți să descopere istoria locului și cele mai frumoase și valoroase tradiții.
Programul cultural a început de dimineață, în cartierul Freidorf. Președintele Consiliului Consultativ de Cartier, Mitică Ioviță, a subliniat importanța manifestărilor culturale inspirate de istoria cartierului pentru proiectul candidaturii orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. În completarea sa, preoții Parohiei Ortodoxe din Freidorf au adresat o binecuvântare și au îndemnat comunitatea să fie unită, la fel cum s-a întâmplat încă de la începuturile acestui cartier.
Elevii din clasele mici de la Liceul Tehnologic și Transporturi Auto au adus în atenția publicului una dintre cele mai faimoase povești din cartierul Freidorf: viața lui Johnny Weissmuller, timișoreanul care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu familia, a ajuns campion mondial la înot, după care a interpretat rolul lui Tarzan și a devenit un star în lumea cinematografică.
În timpul spectacolului din cartierul Fabric, care a început la ora 14.30, președintele Consiliului Consultativ de Cartier – Constantin Savulov, a anunțat că evenimentul din cadrul proiectului “Memoria Cartierului Meu” poate deveni cea de-a treia manifestare tradițională a comunității de pe parcursul unui an.
Sceneta elevilor de la Școala Generală nr. 21 din Fabric, coordonați de doamna Gina Macovei, actriță a Teatrului Merlin, a readus în atenție o vorbă veche a timișorenilor care spunea că “Toate lucrurile bune vin din Fabric”.
Spre finalul programului din Fabric, timișorenii prezenți au făcut un tur al Pieței Traian în timpul căruia ghidul Alexandra Irimia a spus povestea monumentelor istorice, apoi, cu sprijinul RATT, cei doritori au avut ocazia de a parcurge cartierul într-un tramvai de epocă.
Evenimentele de astăzi au fost acompaniate muzical de un grup de studenți de la Facultatea de Muzică din Timișoara, coordonat de profesorul Sergiu Cârstea. Fragmentele muzicale cântate la trompetă au fost o invitație pentru trecători să descopere cartierele în care trăiesc. De asemenea, istoricul Ioan Hațegan a povestit despre cele mai importante momente istorice din evoluția celor două comunități, precum și despre legendele cele mai captivante. Scriitorii Ariergarda Eliana Popeți, Marius Aldea (Freidorf), Viorel Marineasa, Adela Dragomir, Eugen Bunaru și Marlen Heikmann Negrescu (Fabric) au îmbogățit programul cultural cu lecturi a căror tematică a fost inspirată tot de istoria cartierelor.
Publicul prezent a avut posibilitatea să pătrundă în atmosfera locurilor de altă dată și prin intermediul expozițiilor de linogravură (Freidorf) și pictură pe sticlă (Fabric). Elevii de la cele două școli implicate în proiect, sub coordonarea artiștilor de la Fundația Rubin, au reprodus imagini cu cele mai frumoase clădiri din cele două cartiere.
Proiectul “Memoria Cartierului Meu” continuă cu prezentarea specificului cartierelor Fratelia și Mehala, vineri, 9 noiembrie, de la ora 11.00, respectiv ora 13.00.
Pe lângă rolul educativ, “Memoria Cartierului Meu” este și un exercițiu de muncă în echipă în care actori culturali foarte diferiți și consiliile consultative de cartier au colaborat pentru revalorizarea orașului pe care îl dorim în anul 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro