Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Intalnire cu scriitoarea IRINA TEODORESCU / Lectura publica Thomas Collet

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 11 luni
Vizualizari
1275

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 11 mai 201618:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

ÎNTÂLNIRE CU SCRIITOAREA IRINA TEODORESCU
Lectură publică: Thomas COLLET (actor)
Moderator: Marcel TOLCEA
MIERCURI 11 MAI, ORA 18.30
(Librăria Esotera, Str.L.Blaga, nr.10)

IRINA TEODORESCU s-a născut la București în 1979 și în prezent trăiește la Rennes după 15 ani petrecuți la Paris. Scrie în limba franceză și se exprimă cu o usurință uluitoare într-o limbă care nu este cea maternă și pe care a început să o învețe odată cu mutarea în Franța.
“Mă simt foarte liberă când scriu în franceză, chiar dacă anumite nuanțe îmi mai scapă încă; îmi place ideea de a scrie lucruri a căror semnificație poate fi ușor imprecisă și nu în total acord cu ceea ce ai în minte”. IT
În orice caz scriitura sa a sedus criticii francezi. Recent a primit o bursă Stendhal din partea Institutului Francez. Programul Stendhal sprijină autori francezi sau rezidenți în Franța care propun un proiect literar în străinătate contribuind astfel la schimburile culturale inițiate
de reteaua culturală franceză în străinătate (prin lecturi publice, întâlniri, ateliere de creație literară, colocvii etc).
Datorită acestei burse, Irina Teodorescu este în România în luna mai. Va căuta informații pentru următoarea ei carte, inclusiv în arhivele Securității și va întâlni cititori din București, Craiova și Timișoara.
Primul său roman « LA MALEDICTION DU BANDIT MOUSTACHU » (Blestemul tâlharului mustăcios) a fost publicat la Editura Gaïa în 2014 și a primit premiul André Dubreuil al SGDL (Société des gens des lettres) la categoria « roman de debut ». Remarcat de critică, el s-a bucurat de aceeaşi primire entuziastă şi din partea publicului şi se numără astăzi printre succesele de librărie din Franţa.

“Un prim roman baroc” se spune în revista « Le Nouvel Observator », o carte care seamănă cu o poveste populară, o fabulă alegorică, suficient de tonică și foarte riguros structurată pentru a fi citită pe nerăsuflate. Povestea este contemporană și totuși pare dintr-o altă epocă când lupta claselor nu abolise încă divizarea societății în categorii.

De menționat si faptul că acest roman este fructul unei drame familiale. Copil fiind, Irina și-a pierdut fratele mai mare la vârsta de 11 ani. Lovit de leucemie, el ar fi putut fi salvat în urma unui transplant în Franța. Regimul comunist era dispus să-i acorde viza cu condiția ca tatăl său să devină spion. Și acesta a refuzat. Irina a aflat mult mai tâziu toate acestea, după moartea tatălui și adult fiind. Nu i-a înțeles decizia dar își vede tatăl ca pe un erou de când a aflat de sacrificul lui.
În roman blestemul vechi de un secol condamnă toți copiii unei familii românești născuți primii să piară înainte de vreme. Până la fratele mai mare al naratoarei. O modalitate de a –și depăși propria poveste.
LA MALEDICTION DU BANDIT MOUSTACHU (Blestemul tâlharului mustăcios) va fi tradusă în limba română până la sfârșitul anului și va apărea la Editura POLIROM.
În 2015 apare cel de-al doilea roman al Irinei Teodorescu, tot la Editura Gaïa, LES ÉTRANGÈRES/ Străinele. Care seduce din nou critica literară și publicul din Franța. O carte pe care autoarea o descrie ca vorbind despre ceea ce se petrece în mintea unui om, altceva decât
gândirea logică și realistă pe care încercăm cu toții să o păstrăm. În spatele unei povești de dragoste, cartea vorbește despre dificultatea de a crea ceva împreună, despre exil, copilărie și despre trădare. Autoarea își invită cititorul să pătrundă într-o lume foarte colorată, când realistă,
când aproape ireală și imaginară. Romanul s-ar încadra, în opinia ei, mai debrabă într-un realism magic, chiar onirism, un curent de care este foarte atașată și care este prezent în prima ei carte.
Les Étrangères povestește viața lui Josephine, o fetiță zburdalnică și cu multă imaginație, dintr-o familie româno-franceză, care crește la București sub regimul comunist. Are șansa de a călători liberă dar nu-și găsește locul nici la Paris, nici în România. Se simte străină peste tot și își pune mereu multe întrebări fără a găsi neapărat răspunsuri. Devine o fotografă celebră și admirată în lumea întreagă dar mereu în căutare de sine; o întâlnește pe Nadia, dansatoare. O pasiune arzătoare și fuzională, foarte exclusivă, le poartă pe cele două femei și pe cititor foarte
departe până la ruptură, detașare, fugă și eliberare.

Oscilând între România și Franța, «Les étrangères» a Irinei Teodorescu este un roman care se găsește la jumătatea drumului între poezie și virtute, între senzualitate și joc (conceput ca și unealtă existențială), între imagine și mișcare, între dezvoltarea individuală și memorie afectivă, între dragoste și decepție, între fantasme și realități”. (Radu Bata).

Discuțiile vor avea loc în limba română iar lectura în limba franceză.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro