Timisoara

Interviu cu doamna Ioana Marcu, HR Director la Orange Romania, speaker in cadrul evenimentului Signal Connect

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
1942

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ioana Marcu, HR Director Orange: "Cultura organizationala este unul din cele mai interesante subiecte de strategie de HR"

Ioana Marcu, HR Director la Orange Romania va participa in aceasta toamna la conferinta de HR Signal Connect, evenimentul dedicat profesionistilor in resurse umane care va avea loc in 22-23 octombrie la City Business Centre din Timisoara.
Cu o activitate de peste 18 ani in domeniul resurselor umane, management si consultanta, Ioana Marcu si-a asumat de-a lungul timpului mai multe roluri de coordonare, fiind expusa atat mediului local, cat si celui international.
Colaborarea cu Orange Romania a inceput in 1997, iar ca Director de Resurse Umane al Orange Romania, Ioana Marcu este responsabila de repozitionarea resurselor umane ca entitate de business prin dezvoltarea programelor de motivare si implicare a angajatilor, de sustinere a capacitatii organizationale si a sistemelor de formare profesionala.
Ioana Marcu va fi speaker in cadrul conferintei Signal Connect care se afla la a IIIa editie si care va include discutii, prezentari si workshop-uri legate de leadership, branding si CSR in cadrul tematicii Engaging Cultures. Inscrierile la eveniment au loc pe site-ul evenimentului www.signalconnect.ro, iar profesionistii in resurse umane beneficiaza de intrare gratuita pe toata durata evenimentului.

Libero Events: Dvs. ati crescut in Orange, pornind de la pozitia de customer care si ajungand treptat la cea de HR Director. Cat de important este sa cunoasteti munca din departamente pentru a raspunde eficient nevoilor personalului?
Ioana Marcu: Indiferent de natura jobului, cunoasterea domeniului de activitate este cheie pentru succesul in acel job. Cred ca discutiile pentru construirea sau rezolvarea situatiilor aparute nu se pot sustine de la egal la egal altfel. Asta nu inseamna ca nu poti schimba domeniul, ci doar ca trebuie sa intelegi domeniul in care decizi sa lucrezi.

Din 2010 sunteti HR Director la Orange. Care considerati ca sunt insusirile care caracterizeaza pozitia de HR Director?
Eu nu am recrutat inca pe nimeni ca HR Director (zambeste), dar daca as recruta cred ca insusirile depind foarte mult de provocarile de business de la acel moment. In general insa, insusirile sunt aceleasi pe care le caut la orice alt director, cum ar fi: orientare spre rezultate, leadership, personalitate placuta si deschisa.

Care sunt principalele caracteristici care sunt cautate astazi la angajati?
Adaptabilitate, atitudine orientata catre client, dorinta de a reusi.

Care este cel mai greu pas al unei recrutari sau a perioadei imediat urmatoare?
Cel mai greu este sa recrutezi pe pozitii de nisa sau sa lucrezi cu hiring manageri care nu stiu clar ce vor. In ceea ce priveste perioada urmatoare, o perioada dificila este cea de integrare a angajatului sau acele 'first 90 days' care nu se refera la cursuri sau pregatire pentru job, ci la cum facem sa ii crestem sansele de succes pe job. Si, de obicei, managerii angajatori se relaxeaza imediat ce candidatul a semnat.

Cum putem motiva angajatii intr-un mod cat mai eficient, fidelizandu-i?
Oamenii pleaca din cauza sefilor si raman pentru ca le place jobul si se simt bine. Ar fi simplu daca ar exista o reteta de fidelizare. Bineinteles ca la baza este pachetul oferit, dar este ca si fundatia unei case. De fapt, o casa este frumoasa si trainica daca este bine construita si amenajata. Acesta la noi este leadership.

Ce fel de metode de evaluare a angajatilor sunt utilizate astazi ?
Una din metode este masurarea performantei care se face in mod regulat. Managerii au in plus evaluarea nivelului de angajament al echipei si constant au obiective in acest sens. Exista si centre de dezvoltare care au la baza evaluari de unde reiese mai clar catre ce este inclinat un angajat si cum il putem ajuta mai concret sa se dezvolte.

In aceasta toamna, veti fi speaker la Signal Connect, evenimentul dedicat profesionistilor in HR. Ce doriti sa transmiteti persoanelor care vor participa la cea de-a IIIa editie cu tema Engaging Cultures?
Cultura organizationala este unul din cele mai interesante subiecte de strategie de HR. In Timisoara, avand in vedere ca exista asa o crestere economica in ultima perioada, mediul de business se confrunta cu multe schimbari si de-abia astept sa vad ce intrebari vor fi.