Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Ion Caramitru - Incursiuni în magia cuvintelor

Ion Caramitru - Incursiuni în magia cuvintelor

Detalii

Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 2 saptamani
Vizualizari
672

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 8 martie 201818:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Actor român de teatru și film, regizor și figură politică, Ion Caramitru a fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea. Este președinte al UNITER din 1990 și începând cu anul 2005 este directorul Teatrului Național din București.
Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra - cu rolul principal în „Hamlet” de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.
Caramitru a fost protagonist într-o serie de productii teatrale ale unor regizori precum: Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Sică Alexandrescu (jucând în piese precum „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Moartea lui Danton” de Georg Büchner, „Oresteia” de Eschil, „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, „Mincinosul” de Carlo Goldoni și în multe piese ale lui Shakespeare). Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe („My Fair Lady”), Marin Sorescu („A treia țeapă”), Benjamin Britten („Micul coșar”), Aleksei Nikolaevici Arbuzov („Minciuna”), și Shakespeare („Neguțătorul din Veneția”); adaptările sale la „La Tragédie” de Carmen a lui Peter Brook și Eugene Onegin de Piotr Ilici Ceaikovski au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.
Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în „Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în „Diminețile unui băiat cuminte” (1966), Gheorghidiu în „Între oglinzi paralele” (1978), Ștefan Luchian în „Luchian” (1981) și Socrate în seria „Liceenii” (1985-1987). Pentru rolul din „Luchian”, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în „Kafka”, Tatevski în „Citizen X” (1995), Zozimov în „Mission: Impossible” (1996), contele Fontana în „Amen” (2002) și un imigrant bulgar în Irlanda în „Adam & Paul” (2004).
Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.
În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 21012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.
La 19 februarie 1990, odată cu constituirea Uniunii Teatrale Române — UNITER, Consiliul de conducere al acesteia l-a ales ca președinte pe Ion Caramitru. Gala UNITER, prezentată în fiecare an de Caramitru, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România.[3]
Ion Caramitru va fi prezent la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul seriei „Conferințele UVT”, pentru a susține prelegerea „Incursiuni în magia cuvintelor”.

Intrarea la eveniment este liberă.

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro