Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Istoria metrului ca si unitate de masura

Istoria metrului

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 9 ani si 6 luni
Vizualizari
12494

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Noţiunea de lungime este la fel de veche ca omenirea, omul neîntârziind să dea curs necesităţii de a stabili unităţi de măsură indispensabile raporturilor cu semenii săi. A fost suficient să se refere la părţi ale propriului corp sau la obiecte familiare: palma, degetul mare, cotul, piciorul, braţul etc. Deşi erau imprecise, aceste unităţi prezentau avantajul de a fi disponibile oriunde, în orice moment; erau atât de comode, încât au sfidat scurgerea timpului, unele fiind încă în vigoare în ţări evoluate ca S.U.A. sau Anglia.
La fel cum, în sistemul de măsură britanic, un iard este subdivizat în 3 picioare, iar piciorul este subdivizat la rândul său în 12 ţoli, la fel si cotul era împărţit în unităţi mai mici de măsură, folosind tot părţi ale corpului, de această dată, degetul. Subunitatea de bază a cotului era un deget, ce reprezenta grosimea, nu lungimea acestuia. 28 de degete achivalau cu un cot.
Palma, deloc surprinzător, era o altă unitate de măsură. O palmă echivala cu patru degete. O palmă plus un deget totaliza 5 degete, sau o mână. Palmele erau combinate pentru a se obţine alte unităţi mai mari, iar degetul era subdivizat într-un mod elaborat, rezultând un sistem de măsură ce a devenit din ce în ce mai complex, însă foarte precis.
În secolul al 18 lea țările din toată lumea au început să facă afaceri intre ele. Și au dat seama ca sistemele de măsura diferite complicau mult activitatiile comerciale și tranzactiile. Pentru oamenii de știința diversitatea unitatiilor de longitudine existente prezentau niște probleme particulare.
Pentru a înțelege mai bine universul și planeta noastră era necesar sa obțină măsuri de longitudine precise. Soluția a fost găsită prin inventia a unei unități de măsura standard.
Așa a luat naștere metrul. Acest concept a fost propus pentru prima data spre sf secolului 17 lea, dar au trecut aproape 130 de ani pana când ideia unei longitudini de referinta universale acceptat se transforma intr o definitie.
Dezvoltarea unei măsuri universale a început în 1670. Gabriel Moutorn, vicarul de la biserica San Pablo din Lion - Franța care a propus 2 longitudini de referinta standard.
Acesta a numit în primul rând mila ca fiind un arc de un minut a meridianului terestru, acesta fiind echivalentul pe 1/60 de un grad, o parte dintr un cerc împărțit în 360 de părți sau o parte de un semicerc impartit în 180 de părți.
În Franța se folosea termenul Toesa pentru a denumi o măsura standard, dar mărimea reala a unei Toesa varia în funcție de domeniul folosit.
Intre 1730-1740 s au făcut 2 mari expeditii pt a confirma forma Terrei și pentru a se convinge ca are forma sferoida.
Prima expeditie a avut loc din Peru din acea vreme (în prezent Ecuadorul) iar acestea au folosit Toesa de Peru.
Expeditia secunda s-a îndreptat spre Laponia (în prezent Suedia și Norvegia) unde au folosit măsura standard Toesa de Laponia.
Aceste expeditii stiintifice au confirmat necesitatea de a avea o măsura standard universala.
Aproximativ 100 de ani după ce Monton a propus măsura universala, ea a primit sprijinul politicienilor din aceea vreme (Uniunea Revolutionara din Franța)
Aceasta Uniune a emis un decret de lege în 1791 care suna astfel:
,,Pentru a reuși sa aducem la un numitor comun măsura greutatii și măsura lungimii este necesar sa stabilim o unitate de măsura naturala și invariabila. Singurul mod de a extinde aceasta măsura și în alte tari și de a reuși să se oblige de a folosi noul sistem este ca aceasta unitate aleasa sa nu fie arbitrara nici să se aplice în situație particulară. Aceasta uniune adopta măsura de un sfert dintr un meridian terestru ca baza a noului sistem de măsura''
Academia Franceza de Știința a acceptat acest decred, stabilindu se ca un metru era echivalentul a 10 la puterea -7 de un sfer dintr un meridian terestru. Cu alte cuvinte metrul este 1/10000000 de la distanța dintre Polul Nord pana în Ecuador măsura peste un meridian.
Romanii au facut eforturi pentru a impune un sistem unic de măsuri valabil pe ansamblul imensului lor imperiu, dar în evul mediu cea mai mare dezordine s-a instalat în acest domeniu: unităţile s-au înmulţit, apoi, sub acelaşi nume au luat valori diferite, ajungându-se la situaţia în care o măsură putea chiar să se dubleze la câţiva kilometri distanţă, trecând dintr-o regiune în alta sau în interiorul aceleiaşi provincii.

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro