Timisoara

Kocsis Rudolf - DRESSED MADONNA

Detalii

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 1 an si 3 saptamani
Vizualizari
188

Voteaza & Distribuie

Descriere

CALINA Spațiu de Artă Contemporană

Kocsis Rudolf
DRESSED MADONNA

Luni, 3 iulie
ora 12


La începutul anilor ’90 am fost preocupat de localizarea creaţiilor mele în perimetrul satului natal multietnic Ţipar, judeţul Arad. Începând din această perioadă, mi-am diversificat creaţia vizuală îndreptând-o spre zona conceptuală. Sursele au fost inventarul obiectual al gospodăriei familiei, completate cu elemente ale mitologiei personale. Primul proiect important al acestei perioade a fost Recuperarea kitsch-ului, o reconsiderare şi transformare plastică a peretarelor de bucătărie. A urmat extinderea procesului recuperator al kitsch-ului şi în zona tridimensională prin reconsiderarea bibelourilor de porțelan şi asocierea plastică a acestora cu stilistica goticului târziu. Ele au fost deconstruite-sparte şi ulterior reconstruite-recompuse în formate fragmentate nespecifice kitsch-ului, pe suprafaţa sculpturilor. Prin ciclul Garderoba bunicului am recontextualizat hainele bunicului prin gestul îmbrăcării, dar şi prin transpunerea conceptuală a acestora în lemn.


Rudolf Kocsis este conferenţiar la Facultatea de Arte şi Design Universitatea de Vest Timişoara unde predă problematica obiectului în sculptură. Este preocupat de tematica kitsch-ului de la începutul anilor ’90, materializată prin expoziţia Recupererea kitsch-ului de la Galeria First din Timişoara, 1997. Pe lângă proiectele personale (3xArad, Galeria Pilsen, Cehia, 2009; Urme 50, Muzeul de Artă Arad, 2013) este prezent şi în proiecte curatoriale, 01010101 ... expoziţie, Bucureşti, 1994. la CINQUIEME TRIENNALE INTERNATIONALE DES JEUNES TALENTS, Charleroi din Belgia, 1997, La Sculpture Quadrennial EUROPEAN SPACE din Riga, Letonia, 2004. Sculpturile lui obiectuale au fost prezentate în cadrul expoziţiei La sculpture contemporaine roumaine de la Muzeul Ianchelevici, La Louvière din Belgia 2007.

ARTISTHETEACHER este un proiect inițiat de Bogdan Rața împreună cu Alina Cristescu, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design, Timișoara și va conține conferințe, dezbateri performance, expoziții, prezentări și workshop-uri în perioada februarie - iulie 2017.