Timisoara

La noul Centru de Radioterapie de la Timisoara vor putea fi tratati peste 1.000 de pacienti anual

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 ani si 4 luni
Vizualizari
1483

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La noul Centru de Radioterapie de la Timișoara vor putea fi tratați peste 1.000 de pacienți anual

Bolnavii de cancer din Timișoara și din toată zona de vest a țării beneficiază de unul dintre cele mai performante compartimente de radioterapie din țară. Acesta funcționează din acest an în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp și este un proiect al Asociației OncoHelp, în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.

Doar pentru achiziția aparatului de radioterapie investiția făcută a fost de 1.600.000 de euro. Din aceștia, 400.000 de euro au fost alocați de Asociația Dăruiește Viață, bani strânși de la companii în cadrul campaniei „Dar din dar se face viață” din decembrie 2012. În cadrul secției de radioterapie vor putea fi îngrijiți în jur de 1.000 de pacienți anual. Aceștia sunt tratați pe baza trimiterii de la medicul de familie și a dovezii că sunt asigurați în sistemul public de sănătate. În aceste condiții, tratamentul este complet gratuit. Pacienții sunt tratați în ambulator, pentru că ședințele durează în jur de 10 -15 minute, timp de aproximantiv 4-5 săptămâni.

Tratament complet pentru bolnavii care ajung la OncoHelp


Doamna Camelia Tănase, în vârstă de 53 de ani, suferă de cancer ovarian. Diagnosticul i-a fost pus în decembrie 2014, iar în curând va începe ședințele de radioterapie în cadrul noului compartiment de la OncoHelp. Femeia este deja internată în clinică: „Acum mi se fac analize si urmează să încep radioterapia în cateva zile, în paralel cu patru ședințe mai slabe de chimioterapie. Doamna doctor Anca Croitoru mi-a spus că radioterapia va dura în jur de 2-3 săptămâni. Voi rămâne internată în toată această perioadă în clinică pentru că nu sunt din localitate”.

Peste 50% din pacienții care au cancer au nevoie și de radioterapie. „Este extraordinar că acum putem să le oferim radioterapie în cadrul clinicii pentru că astfel tratamentul lor va fi unul complet și îi putem urmări mult mai bine. Investiția totală s-a ridicat la aproape 3 milioane de euro, pentru că, pe lângă achiziția aparatului, au mai fost necesare construirea unui buncăr și a saloanelor unde pot fi internați pacienții care nu pot face tratamentul în ambulator”, a declarat conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog și președintele asociației OncoHelp.

Radioterapia nu mai este demult un lux, ci o necesitate care în foarte multe cazuri salvează vieți. „Motivul care ne-a determinat să facem această investiție este că pentru prima dată, în Timișoara, în cel mult un an, se va putea face Radioterapie și pentru copii. Proiectul a venit ca o continuare firească a investiției de 1.100.000 de euro de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, unde am creat Centrul de excelentă în tratarea cancerului”, a declarat Carmen Uscatu, președinta asociației Daruiește Viață.

Centrul de Oncologie OncoHelp


A apărut în 2009 ca o alternativă la sistemul de stat. Clinica oferă servicii de oncologie, hematologie, îngrijiri paliative, imagistică medicală. Cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați, șase nivele și 160 de paturi, clinica reușește să ofere servicii medicale performante, iar înființarea centrului de radioterapie a venit ca o completare la nevoile de tratament ale pacienților.
Asociația Dăruiește Viață
A fost înfiinţată în iunie 2012, cu scopul de a continua într-o manieră profesionistă demersurile de apărare a drepturilor pacienţilor şi de implicare în proiecte de strângere de fonduri. Platforma online de strângere de fonduri a organizatiei se numeste Bursa de Fericire. Aceasta transparentizează investiţiile companiilor sau persoanelor fizice în proiectele pentru dotarea şi modernizarea centrelor oncologice din România. Până acum, investiţiile la Bursa de Fericire au depăşit suma de 2 milioane de euro. Pentru mai multe detalii despre proiecte şi despre modalităţile de a investi în susţinerea pacienţilor care suferă de cancer, accesează: bursadefericire.ro.