Timisoara

Laszlo Csanadi

Detalii

Categorie
Articole arta/cultura
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
949

Voteaza & Distribuie

Descriere

László Csanádi nascut la Tatabánya in anul 1954 este un impatimit al muzicii religioase inca din anii copilariei. In anul 1971 obtine diploma de cantor romano-catolic. In anul 1981 primeste diploma de profesor de muzica de la Academia de Muzica ,,F. Liszt“ din Budapesta. Continua studiile in Italia la Conservatorul din Vicenze. Printre profesorii lui amintim pe L. Boglár, I. Baróti, E. Virágh, F Gergely, M. Fontebasso, P. B. Nocilli, A. Rigobello. Pana la intoarcerea in Ungaria este organist al Domului din Montecchio Maggiore.

Din anul 1990 este profesor la Conservatorul din Szeged (titularul clasei de orga). Este primul organist maghiar care a dobandit titlul de Doctor Liberalium Artium la Academia de Muzica ,,Fr.Liszt” din Budapesta. Din anul 2001 ca organist al Sinagogii din Szeged activeaza activ la planul restaurarii orgii iar mai apoi la supravegherea lucrarilor de restaurare. Din anul 2005 este numit profesor universitar.

Activitatea sa artistica prezentata adeseori la radio sau TV precum si inregistrarile pe CD cu un repertoriu baroc, clasic si romantic au fost apreciate in cel putin 14 tari din Europa.

In anii 2004 si 2006 in organizarea Facultatii de Muzica din Szeged si cu sprijinul Comunitatii Evreiesti din Szeged organizeaza pentru tinerii organisti un festival.