Timisoara

Lulu. O mascarada - premiera

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
722

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 5 aprilie 201519:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Galeria JECZA / Calea Martirilor nr.51/52-53
prezintă
duminică, 5 aprilie, ora 19,00
PREMIERA
LULU. O MASCARADĂ
Adaptare după textul Lulu de Frank Wedekind şi după documente biografice de Maya Deren, Inga Svala Thorsdottir şi Contesa de Castiglione
Regia: Alexandru Mihăescu
Prezentarea spectacolului: prof. dr. Adriana Babeţi
Al doilea spectacol: marţi, 7 aprilie 2015, ora 19,00
Cu:
Claudia Ieremia
Ana Munteanu
Bogdan Spiridon
Coregrafia: Tünde Baczo / Decor: Zsolt Fehervári / Costume: Simona Vegh / Light Design: Lucian Moga / Video Design: Lucian Matei / Muzica: Sebastian Hamburger
Producţie: Asociația Simultan / Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
Sponsori: Asociatia Clubul Economic German Banat, TextInc / Parteneri:Galeria Jecza, Fundaţia Interart Triade
În spaţiul Galeriei Jecza: expoziţia de pictură Ioan Sbârciu, Răpirea Europei

Preţul unui bilet: 25,-lei / 20,- lei cu reducere
Pentru rezervări şi bilete: Cornelia Iordache 0727 785352, 0256 482056, cornelia@jeczagallery.com


Lulu. O mascaradă este o alegorie a emancipării femeii, urmărită prin întrepătrunderea dintre câteva momente-cheie ale gândirii feministe şi evoluţia artelor vizuale, la care artistele au contribuit major.
În plan realist, este înfăţişat efortul unei femei de a scăpa dintr-o relaţie nefastă şi de a-şi regăsi puterea de a iubi oamenii şi lumea. Pentru a se putea obiectiva, femeia este obligată să se recunoască într-o versiune a ei înseşi aflată într-un moment biologic mai fast, la prima tinereţe. Cea care iniţial pare să îi fie rivală, răpitoarea Lulu, râvnită de bărbaţi şi lipsită de interioritate reală, devine, pe măsură ce dialogul avansează, însăşi vocea unei conştiinţe mai sigure de sine, mai mature şi mai apte de autocunoaştere. Obstacolele şi dilemele pe care conştiinţa sa i le înfăţişează în acest proces de autocunoaştere şi eliberare sunt proiectate în planul mai vast al înseşi devenirii autopercepţiei feminine în Occidentul ultimelor două secole. Astfel, tablourile secvenţiale sunt deopotrivă trepte pe drumul autoregăsirii de sine, precum şi oglindiri ale personajului în câteva dintre momentele importante ale artei feministe, dacă înţelegem prin aceasta împletirea dintre autoreprezentarea feminităţii şi arta vizuală.
În felul în care au conceput-o câteva talentate fotografe, performere şi artiste video, arta feministă este un joc conştient şi bine susţinut cu măşti, propuse ca formule identitare pentru femeile din societăţile tradiţionale şi moderne. E o „mascaradă”, o petrecere de măşti, dar fără scopul gratuit al purei etalări, ci cu acela al reflecţiei şi autocunoaşterii.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta