Timisoara

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)

Luminita, la celalalt capat al tunelului

Luminita, la celalalt capat al tunelului

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 deceniu si 6 luni
Vizualizari
1064

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Luminiţa Căldăraş este o tânără cu dizabilităţi intelectuale de 34 ani a cărei viaţă a început sub semnul sărăciei şi abandonului și a continuat pe străzile Bucureştiului şi în diverse cămine spital. Acum e cetăţean cu drepturi depline, recent numită membru în conducerea Platformei Europene a Autoreprezentanţilor (EPSA) şi îi va sprijini pe colegii ei din instituţii să devină la rândul lor autoreprezentanți care îşi cunosc drepturile şi luptă pentru ele.

Alegerile EPSA s-au desfăşurat la Zagreb, în perioada 4-6 octombrie, în cadrul conferinţei internaţionale „Hear Our Voices: Citizens First!”, unde Luminiţa a susţinut cu succes şi primul workshop din viaţa ei.

„Sunt foarte bucuroasă că am intrat în conducerea EPSA. Voi face tot ce pot ca să îi ajut pe colegii mei cu dizabilităţi intelectuale: pe cei din instituţii, pe cei de pe stradă, pe cei cu dizabilităţi severe care nu pot vorbi singuri. Am trăit 2 ani pe stradă şi nu îi doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu!” a spus Luminiţa imediat dupa încheierea alegerilor.

Platforma Europeană a Autoreprezentanţilor este mişcarea internaţională a adulţilor cu dizabilități intelectuale care se autoreprezintă, iau cuvântul, îşi exprimă nevoile şi îşi apără drepturile. În anul 2000, Fundaţia „Pentru Voi” a iniţiat dezvoltarea primului grup de autoreprezentanţi din ţară noastră. În România, această mişcare este înca la început, majoritatea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale fiind în continuare lipsite de drepturile fundamentale și de servicii de sprijin în comunitate. De aceea, în luna septembrie a.c., am demarat un proiect nou „Sunt adult, trăiesc independent!”.

„De 17 ani de când funcționează Fundaţia „Pentru Voi”, am dezvoltat servicii noi, în premieră pentru România: centre de zi, locuinţe protejate, serviciul de angajare asistată, centrul respiro. Acum a venit vremea unui centru de pregătire pentru viaţă independentă, prin care 50 persoane cu dizabilităţi intelectuale vor învăţa să treacă de la un mediu de viaţă protejat la viaţă independentă, în comunitate. Autoreprezentanţii noştri au acum expertiza necesară pentru a împuternici alte persoane cu dizabilităţi intelectuale din instituţii şi pentru a-i ajuta să-şi cunoască drepturile şi să lupte pentru obţinerea lor. În continuare, în România sunt 16 800 adulţi cu dizabilităţi în instituţii. Încercăm prin acest proiect să ajungem la ei şi să îi sprijinim. Un alt treilea obiectiv al proiectului este o mare provocare chiar şi pentru noi, pentru că ne propunem nici mai mult nici mai puţin decât să schimbăm Codul Civil şi să introducem în legislaţia din România mecanismul de decizie sprijinită în locul actualei tutele.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Convenţia ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi garantează tuturor persoanelor cu dizabilităţi dreptul de a se implica activ în comunitate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi. Cu toate acestea, restricţiile privind capacitatea juridică subminează în mod constant statutul persoanelor cu dizabilități intelectuale ca cetățeni egali în societatea românească. Capacitatea juridică permite persoanelor cu dizabilităţi intelectuale să se bucure pe deplin de drepturi fundamentale, precum dreptul de a trăi independent, de a munci, de a se căsători sau de a lua parte la viața politică și publică. Aşadar, cu sprijin adecvat și măsuri de siguranță corespunzătoare, capacitatea juridică este esențială pentru ca aceste persoane să deţină controlul asupra propriei vieţi. Tocmai de aceea, prin proiect, vom iniţia o campanie de advocacy prin care ne propunem schimbarea prevederilor privind capacitatea juridică din Codul Civil.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 36 luni (septembrie 2013 – august 2016) şi va beneficia de un buget de 235,414.16CHF. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro