Timisoara

Marele premiu al Galei Persoanelor cu Dizabilitati ramane la ”Ceva de Spus”

Detalii

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 ani si 11 luni
Vizualizari
438

Voteaza & Distribuie

Descriere

După ce anul trecut absolventa Facultății de Arte, Geanina Bolba convingea juriul Galei privind faptul că merită titlul de Om cu desăvârșire, anul acesta această recunoaștere revine Elisabetei Moldovan pentru eforturile depuse atât pentru a trăi independent în comunitate, cât și pentru lupta ei privind închiderea instituțiilor rezidențiale și promovarea traiului în comunitate.

”Am trăi 23 de ani în diferite orfelinate și instituții unde condițiile sunt inumane și abuzurile de toate felurile sunt la ordinea zilei. Acum trăiesc independent, închirieaz un apartament cu o cameră, muncesc, câștig un salar și toate deciziile privind viața mea le iau eu. Bine-nțeles uneori mai am nevoie de ajutor, de exemplu dacă am nevoie de instalator, sau dacă vreau să iau un împrumut de la bancă îmi sun prietenii să mă sfătuiască.” Începe să ne povestească Moldovan Elisabeta, câștigătoarea premiului la secțiunea Oameni cu desăvrșire.

”Eli nu doar că a depășit limitele și barierele impuse de societate și de sistemul instituțional degradant, dar acum luptă pentru toate persoanele cu dizabilități din România și Europa. Fiind copreședinta Asociației ”Ceva de Spus” participă la întâlniri cu reprezentanții Ministerelor, Direcției pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități și ai organizațiilor neguvernamentale din domeniu pentru a urgenta procesul dezinstituționalizării și a tranziției la traiul în comunitate. Fiind membră în conducerea Platformei Europene a Autoreprezentanților (EPSA) acționează împreună cu autoreprezentanții din întreaga Europă pentru ca țările Europene să respecte Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” ne spune Zoltán Szövérdfi-Szép, persoana de suport a grupului.

”M-am bucurat să văd la Gală multe persoane cu dizabilități care au multe abilități. Și mai ales că anul acesta colega mea Geanina a fost invitată să-și prezinte o colecție de piese vestimentare. Am întâlnit dansatori minunați și pe Mara, care cântă fabulos la pian.
Mă bucur foarte mult că am primit acest premiu nu doar din cauza aprecierii juriului cât mai ales pentru că am putut transmite mesajul meu țării întregi prin intermediul TVR: persoanele cu dizabilități trebuie să trăiască în comunitate ca oricine altcineva, nu izolate în instituții!” concluzionează Elisabeta.

Gala Persoanelor cu Dizabilități este organizată în fiecare an de către Active Watch și Motivation România cu scopul de a promova abilitatea și va fi transmisă de către TVR1 în 21 decembrie începând cu ora 17,00.