Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Maria, povestea unui destin schimbat de oameni buni

Maria, povestea unui destin schimbat de oameni buni

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 deceniu si 8 luni
Vizualizari
1365

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Maria, povestea unui destin schimbat de oameni buni

„Cea mai mare dorinţă a mea este să mă operez la picior ca să pot să merg cu bicicleta!” povestea Maria Martinec, în urmă cu câteva săptămâni, când nici nu visa că viaţa ei avea să schimbe iar.

În anul 2006, pe când împlinea vârsta la care mulţi tineri ar sărbători absolvirea unei facultăţi şi ar începe să îşi facă planuri de viitor, Maria, o tânără cu dizabilităţi intelectuale şi fizice, nu avea nimic al ei: abandonată la naştere de mamă într-un container de gunoi, îşi târa piciorul într-o instituţie a „irecuperabililor”, locuia într-o cameră pe care o împărţea cu alte 10 fete cu dizabilităţi, nu avea hainele ei, pe care să şi le aleagă ea, primea mâncare puţină, nu avea nici o perspectivă, nici o speranţă de mai bine.

„Mi-au rupt piciorul nişte băieţi mai mari când eram la cămin la Oraviţa pentru că nu am vrut să fur lapte. Acolo luam bătaie în fiecare seară şi dacă nu făceam ce spuneau ei ne ardeau cu ţigara, ne dezbrăcau şi ne forţau să alergăm desculţi prin oraş. Îngrijitorilor nu le păsa de noi. Seara ne sedau sau ne trimiteau la etajul trei, la camera de box. Nu mi-a plăcut la Oraviţa, era tare rău...” povesteşte Maria, având privirea goală a unui copil de 31 ani.

De la bătăile primite, Maria a mai dobândit un handicap, pe lângă cel din naştere. Piciorul rupt în copilărie, netratat corect şi la timp, a rămas înţepenit şi nu se mai putea îndoi, ceea ce făcea ca Maria să se deplaseze greu, şchiopătând.

În 2007, Maria a devenit beneficiară a serviciilor oferite de Fundaţia „Pentru Voi”. A fost anul în care a cunoscut „lumea de afară” şi a aflat că se poate trăi şi altfel. Ea locuieşte de atunci în locuinţa protejată DORA, are camera şi lucrurile ei şi a învăţat să gătească şi să îşi cumpere lucrurile de care are nevoie; are banii ei pentru că este angajată la Centrul de zi „Ladislau Tácsi” unde se ocupă cu servirea meselor; participă la diferite evenimente pentru autoreprezentanţi în cadrul cărora vorbeşte despre Maria - înainte şi după anii petrecuţi în instituţiile sociale ale statului; are o viaţă activă şi participă la aproape toate activităţile sportive la care are ocazia, în ciuda faptului că şhioapătă.

„Cea mai mare dorinţă a mea a fost să mă operez la picior ca să pot să merg cu bicicleta! Am început să strâng bani pentru asta, dar cineva mi-a zis că operaţia costă mult... Dup-aia mi-a zis doamna Laila că mă operează pe gratis un doctor mare şi nu mi-a venit să cred! Mi-a venit să sar în sus de bucurie şi mă gândeam numa’ la bicicletă!” ne împărtăşeşte ea cu o inocenţă copleşitoare.

Povestea ei, ca mai toate poveştile beneficiarilor noştri, a impresionat şi oameni din afara organizaţiei. Unul dintre aceştia este Prof. Dr. Jenel M. Pătraşcu, specialist în ortopedie-traumatologie, care a fost sensibilizat atunci când Laila Onu, directorul Fundaţiei „Pentru Voi”, i-a prezentat situaţia. La scurtă vreme, Maria a fost programată pentru investigaţii medicale şi apoi pentru o intervenţie chirurgicală la picior.

„Este întotdeauna un privilegiu să poţi contribui la schimbarea în bine a unui destin. În cazul Mariei, la dizabiliatea intelectuală din naştere s-a adăugat handicapul fizic, şchiopătatul cauzat de bătăile primite în caminul-spital în care a locuit. Dacă pentru dizabilitatea intelectuală, noi ştim ce trebuie făcut, în privinţa piciorului am avut şansa de a găsi omul potrivit să o ajute pe Maria. Mulţumim dlui. Prof. Dr. Jenel M. Pătraşcu pentru generozitatea şi înalta sa competenţă profesională pe care le-a pus în slujba Mariei, căreia i-a schimbat viaţa. Maria este un caz fericit. Ce se întamplă însă cu cele 16.700 persoane adulte cu dizabilităţi internate în instituţii ale statului român, care nu au şansa de a trăi în comunitate şi nu au acces la servicii medicale de vârf? Când îşi va asuma statul român responsabilitatea pentru toţi cetăţenii lui, cu sau fără dizabilitate?” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Chiar dacă nu poate exprima în cuvinte bucuria şi mulţumirea pe care le are pentru binefăcătorii ei, tânăra promite că nu îi va uita: „Am stat mult în spital (n.a. 3 săptămâni) şi am avut dureri mari. Abia aştept să merg acasă şi la centru’ Pentru Voi. Mulţumesc doctorului mare şi asistentei Alina bruneta pentru că au avut grijă de mine. Când o să pot să merg, o să vin la spital cu bicicleta să îi mai văd.”
Operaţia, ce a avut loc la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judeţean din Timişoara la începutul lunii iulie, este deosebită prin nivelul mare de dificultate si complexitate. Foarte puţini chirurgi ortopezi se încumetă în România la o astfel de operaţie. Mulţumim domnului doctor pentru profesionalismul şi generozitatea arătate faţă de Maria.

Pentru informaţii legate de acţiunile Fundaţiei “Pentru Voi” ne puteţi contacta la 0356 456 071, 0722 573 812 sau pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Alina Sima. De asemenea, ne puteţi urmări activitatea pe pentruvoi.ro, facebook.com/FoundationPentruVoi, twitter.com/PentruVoi.

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)