Timisoara

Marsul pentru Viata

Detalii eveniment

Web
http://www.marsulpentruviata.ro/
Social links
Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 11 luni si 5 zile
Vizualizari
1904

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 23 martie 201912:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Strigătul mut” pentru dreptul la viață – un „strigăt neauzit pentru Sensul vieții” care este Hristos
Avortul reprezintă astăzi un fenomen social, cu consecință directă asupra scăderii natalității și reprezintă, implicit, o reală amenințare demografică asupra existenței unui neam. Studiile recente trag un semnal de alarmă, arătând că, în fiecare zi, în România, au loc circa 400 de întreruperi de sarcină, înregistrate în centre medicale specializate. România se situează pe primul loc la numărul de copii avortați din Europa și, alături de Rusia, e singura țară din lume a cărui număr de copii avortați a depășit numărul populației în viață. Este printre țările din UE cu cel mai mare număr de adolescente care rămân însărcinate. Mai mult de jumătate dintre adolescente (12-19 ani) își întrerup sarcina. În fiecare an, în România sunt avortați cca 100.000 de copii, ceea ce reprezintă aproximativ 1 din 3 copii concepuți. România este printre țările Europei de Est cu cea mai mare pierdere a populației în istoria modernă, numărul deceselor depășind numărul nașterilor (rata alarmantă a avorturilor, emigrări, natalitate scăzută). Comparând sporul negativ al populației României cu cifra totală a avorturilor putem constata că, dacă toate femeile care au renunțat la sarcină ar fi fost consiliate spiritual și sprijinite în mod concret, material și cu facilități, printr-o strategie națională, să aleagă viața pentru copiii lor nenăscuți, astăzi România ar fi putut avea un spor natural pozitiv.
În acest sens, Părintele Mitropolit Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, se adresa în Pastorala din 2018 la Sărbătoarea Nașterii Domnului, cu următorul îndemn: „Iubite tinere fecioare ale neamului nostru românesc, Dumnezeu dorește să vă încredințeze și vouă nașterea și creșterea unor copii sfinți. Sunteți pregătite, iubite fecioare românce, să purtați pe ale voastre brațe fiii sfinți ai neamului nostru românesc, sfinți români? Priviți la istoria neamului nostru, câte mame au crescut pe ale lor brațe sfinți, martiri, eroi, bărbați făuritori de neam și țară! Nu pe altcineva așteaptă Dumnezeu să-i încredințeze nașterea și creșterea pruncilor, ci pe voi. Întindeți azi ale voastre binecuvântate brațe spre Cer și veți primi dar și har să vă învredniciți să fiți mame de sfinți români”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului, sectorul Învățământ și activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei, a inițiat și organizat în perioada 7-22 martie un număr de cinci conferințe desfășurate în protopopiatele Sânnicolau Mare, Timișoara II, Timișoara I, Lugoj și Deta. Aceste activități pro-vita din cadrul Lunii pentru viață (1-31 martie) au în vedere pregătirea Marșului pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”. În acest sens, au susținut prelegi pro-viață la aceste conferințe, membrii importanți ai comunității științifice bănățene și ai societății civile, precum și invitați din țară, printre care enumerăm: Conf. Dr. Dan Păscuţ, medic ginecolog al Clinicii de Obstertrică şi Ginecologie din cadrul Spitalului Odobescu din Timişoara, conf. Dr. Dumitru Cornean, Rectorul Universităţii Europene Drăgan din Lugoj, Dr. Ionel Trifon Cioată, specialist obstetrică-ginecologie, Alexandra Nadane, Director Executiv al Centrului de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, Lect. univ. dr. Cristina Ispas din cadrul Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa și Dr. Olivera Violeta Radosav, din Timișoara, medic specialist de medicină de familie și voluntar formator în campania „Vreau să aflu” a Fundaţiei Creştine „Părintele Arsenie Boca”.
În data de 23 martie 2019, sâmbătă, la orele 13.00, în fața Catedralei Mitropoliane va avea loc Marșul pentru Viață din Timișoara organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu principalele culte creștine din Timișoara și are ca scop afirmarea dreptului la viață al copilului nenăscut, conștientizarea gravității avortului și susținerea familiei tradiționale. Din fața Catedralei procesiunea va continua pe traseul Primărie – Consiliul Județean, unde se va finaliza prin mai multe luări de cuvânt din partea organizatorilor și participanților la Marș. Dacă anul trecut Marșul pentru Viața s-a extins și în orașul Lugoj, anul acesta, la inițiativa Părintelui mitropolit Ioan, și orașul Sânnicolau Mare va desfășura o manifestare similară, cu concursul larg acordat aici din partea autorităților locale.
Apărarea vieții intrauterine prin intermediul Marșului pentru Viață, Timișoara 2019, este o reafirmare a strălucirii luminii lui Hristos în pântecele mamei însărcinate. Marșul va fi mai mult o manifestare de rugăciune publică, pentru ca pruncul zămislit să ajungă, cu ajutorul lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, să vadă și el lumina, atât cea simțitoare și cea înțelegătoare: „să-i arate lui lumina cea simțitoare (fizică), ca să se învrednicească și de lumina cea înțelegătoare (necreată)” (Molitfelnic, 2013, p. 21), și „să se însemneze peste el lumina feței Tale” (p. 16) sau „să strălucească pururea lumina feței Tale în inima lui” ( p. 50). Așadar, embrionul abia zămislit se va întâlni față-către-Față cu Hristos, paradigma sau modelul său, avortul reprezentând o formă de iconoclasm, de ucidere a chipului lui Dumnezeu, care este omul, încă din prima clipă unic în relația sa cu arhetipul.
În zilele noastre însă tot mai multe femei refuză să mai fie mame, refuză Darul vieții, care este o binecuvântare a lui Dumnezeu, iar noi știm că „femeia se mântuiește prin naștere de prunci” (1 Tim. 2, 15). Întreruperea sarcinii, care înseamnă ucidere cu premeditare, este un păcat foarte greu. Așadar, refuzul de a da viaţă sau oprirea cursului vieţii, sunt expresia unei mentalităţi secularizate, care a pierdut sensul spiritual al existenţei umane. Persoana umană nu mai este experiată ca o taină (Stăniloae), divino-umanismul existenței noastre este eludat.
Participanții la Marșul pentru Viață din data de sâmbătă 23 martie 2019, au șansa de a deveni mărturisitori ai acelui „Strigăt mut” pentru viață, ai acelui „strigăt neauzit pentru Sensul vieții” (întrezărit și de Victor Frankl), care este viața în Hristos.

Sursa informatii: mitropolia-banatului.ro