Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Universitatea Politehnica Timisoara a monitorizat evolutia intruziunii de praf saharian la nivelul Timisoarei

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 deceniu si 3 saptamani
Vizualizari
1410

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) este parte din reţeaua naţională Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO).România dispune de o reţea modernă de instalaţii de monitorizare la sol a atmosferei terestre care reuneşte centre universitare şi de cercetare de prestigiu: Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Optoelectronică, Universtiatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara. Reţeaua se fundamentează pe utilizarea unor instalaţii de teledetecţie active şi pasive care au la bază tehnici avansate de optică, spectroscopie şi lasere.

În aceste zile, Europa a fost supusă unor fenomene naturale deosebite datorate unor intruziuni în atmosfera terestră de particule minerale de origine sahariană. Norul de praf a fost generat de furtuna ce a avut loc pe 29 martie 2014 în Sahara, particulele fiind portate de cicloane spre Euopa de Vest şi Centrală, apoi spre Europa de Est. Asemenea fenomene au repercursiuni cumulate asupra sănătăţii populaţiei, siguranţei aviaţiei, funcţionării instalaţiilor ce valorifică energia solară şi nu numai! Pot ridica probleme deosebite, alertele fiind semnalate în multe ţări. Fiind în contact direct cu reţeaua internaţională EARLINET, am fost solicitaţi să monitorizăm în UPT aceste fenomene, deoarece urma o intruziune de praf mineral semnificativ în Europa, implicit şi asupra României. Staţia de la Garmisch, Germania, măsurase concentraţii ridicate, iar cei din Granada au avut deja parte de o ploaie murdară. Fenomenul a fost foarte intens în Marea Britanie, cauzând şi oprirea curselor aeriene. Conform prognozei, praful a ajuns deasupra României în 04.04.2014, spre seară, cu un maxim prognozat, deasupra Bucureştiului, de peste 200 ug/m3, sâmbătă dimineaţa (valoare neatestată însă prin masurătorile noastre.

În data de 1 aprilie am furnizat date şi pentru International Civil Aviation Organization în cadrul unui exerciţiu internaţional pentru pregătirea reacţiei aviaţiei în caz de erupţii vulcanice periculoase.
România a participat la acest exerciţiu prin ROMATSA, care a primit date de la toate cele patru staţii active din ţară (RADO România).
În acest context, Laboratorul multifuncţional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării, împreună cu partenerii noştri, a întreprins studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf la nivelul Timişoarei, respectiv la nivel naţional. Datele noastre sunt complementare celor obţinute prin satelit. S-au pus în evidenţă, la începutul exerciţiului, particule de praf de origine continentală (sahariană) la altitudini cuprinse între 2 şi 5 km, având concentraţii estimate la 40 micrograme/m3. În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-10 km, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de 1.5-2 km. În ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la 4-5 km altitudine (concentraţii de până la 60 µg/m3) şi prezenţa unor nori formaţi, la altitudine joasă, care au împiedicat apoi urmărirea fenomenului în detaliu. Astfel, maximul fluxului de particule estimat pentru ziua de vineri după-masa şi sâmbătă, 04.04-05.04.2014, nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus faţă de anvergura prognozată de modelele internaţionale. Monitorizarea cu instrumentele standard ale laboratorului, în puncte şi la sol, aceditat RENAR, au arătat că nu s-au depăşit limitele maxim admise, nici la specia PM (particule de 10 şi 2.5 microni), nici la Nox, SO2, CO, O3.

În ciuda faptului că există un număr redus de publicaţii la nivel mondial privind influenţa prafului saharian asupra sănătăţii, există totuşi o serie de rezultate preliminare care arată cât de importante sunt astfel de cercetări.Particulele minerale aflate în suspensie în diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare şi aerosoli în atmosfera terestră. Dinamica acestor particule este cu certitudine influenţată de temperatură, umiditate, presiune, radiaţie solară, regiune geografică etc. Toţi aceşti parametri influenţează deopotrivă agresivitatea particulelor minerale asupra mediului înconjurător, fauna, flora, sănătatea umană. Studiile preliminare arată importanţa acestor fenomene naturale şi necesitatea unor cercetări aprofundate care reunesc deopotrivă măsurători de laborator dar şi campanii de teren. Astfel, o serie de proprietăţi fizico-chimice precum mărimea particulei, starea suprafeţei, forma, compoziţia chimică etc. pot constitui subiecte de cercetare de maximă importanţă din moment ce la nivel mondial sunt înregistrate tot mai numeroase probleme de sănătate, cum ar fi cele ale aparatului respirator sau cardiovascular, cauzate de calitatea precară a aerului.

Detalii referitoare la rezultatele în timp real şi comparative, precum şi la echipamentele cu care se lucrează la UPT se pot obţine de la As. Dr. Ing. Ion VETREŞ (mobil +40746128088, ion.vetres@upt.ro), specialistul UPT în acest domeniu, precum şi de la ceilalţi membrii ai echipei de cercetare.

Obţinerea acestor rezultate a fost posibilă prin intermediul echipamentelor performante achiziţionate prin intermediul proiectului AIRQ – Novel Tool for Urban Air Quality Monitoring finanţat prin UEFISCDI, Idei / Proiecte Comune de Cercetare România - Franţa - Competiţia 2011.

Prof. Dr. Ing, Ioana IONEL
Director al Centrului de Cercetare pentru Maşini şi Echipamente Termice, Transporturi şi Combaterea Poluării
http://mettcp.mec.upt.ro/
+40 723349337
ioana.ionel@upt.ro

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)