Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia ortodoxa romana a Timisoarei

Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia ortodoxa romana a Timisoarei

Detalii institutie religioasa

Adresa
Timișoara, Bulevardul Constantin Diaconovici Loga. nr. 7
Telefon
0256490287
Fax
0256220343
Categorie
Institutii religioase
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Vizualizari
4992

Voteaza & Distribuie

Prezentare institutie religioasa

Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia ortodoxa romana a Timisoarei

Episcopia Timişoarei s-a înfiinţat prin Decretul regal din 7 noiembrie 1939. Până la alegerea ierarhului titular eparhia a fost gestionată de episcopii Andrei Magieru al Aradului (1939 - 1940) şi Nicolae Popoviciu al Oradiei (1940 - 1941). În 1941 este înscăunat episcopul Vasile Lazarescu ca prim episcop al Timişoarei. În aprilie 1947 episcopia se ridică la rangul de arhiepiscopie, iar în iulie acelaşi an se înfiinţează Mitropolia Banatului a cărei prim mitropolit, dr. Vasile Lazarescu este instalat la 26 octombrie 1947. Acesta păstoreşte până la retragerea dictată de raţiuni politice survenită în anul 1961. Din 1962 până în prezent păstoreşte mitropolitul dr. Nicolae Corneanu, având de-a lungul vremii ca episcopi vicari pe: Prea Sfinţitul Episcop Timotei al Aradului (1976 - 1984), Prea Fericitul Părinte Daniel Ciobotea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (aprilie - iunie 1990) şi Prea Sfinţitul Episcop Lucian Mic al Caransebeşului (2000-2006). Actualmente funcţia de episcop-vicar este deţinută de către Prea Sfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu.

Parte componentă a Mitropoliei Banatului, Arhiepiscopia Timişoarei, îi cuprinde pe toţi credincioşii ortodocşi români din judeţul Timiş. La ultimul recensământ din ianuarie 2002, aceştia reprezentau aproximativ 78% din populaţia judeţului. Arhiepiscopia Timişoarei este condusă în prezent de către Înalt Prea Sfinţitul dr. Nicolae Corneanu, care poartă şi titlul de Mitropolit al Banatului.

În cele ce ţin de administrarea spirituală şi canonică a eparhiei, I.P.S. Sa este ajutat de către P.S. Episcop-vicar Paisie Lugojanu, ales de către Sfântul Sinod în 9 februarie 2006. Pentru problemele de ordin administrativ, ierarhul este ajutat de un vicar administrativ, consilierii administrativi, de corpul de inspecţie şi control şi de personalul de la Centrul Eparhial.

Organul deliberativ al eparhiei este Adunarea Eparhială alcătuită din 30 de reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, iar organul executiv este Consiliul Eparhial care se întruneşte lunar şi ia în discuţie toate problemele administrative, culturale, economice şi de asistenţă socială ale eparhiei. Abaterile disciplinare ale clerului sunt supuse judecăţii Consistoriului Eparhial. Eparhia are reprezentanţii ei în Adunarea Naţională Bisericească.

În ce priveşte organizarea eparhiei în teritoriu, în cuprinsul eparhiei la ora actuală funcţionează şase protopopiate: Timişoara I, Timişoara II, Lugoj, Făget, Deta şi Sânnicolau Mare. La rândul lor aceste protopopiate se compun din 273 parohii şi 71 filii la care slujesc 355 preoţi şi 17 diaconi, la parohii şi catedrală, la care se adaugă 7 la spitale, 3 la casele de copii, 1 pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire, 1 la jandarmi şi 1 la azilul de bătrâni. Alţi 18 profesori de Religie ocupă posturi de preoţi sau diaconi la diferite parohii prin cumul de funcţii.

Orar institutie religioasa

Luni - Vineri: 9:00 - 15:00

Filtre institutie religioasa

Zone din Timisoara: Cetate

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)