Timisoara

Mostenirea - Trupa Amifran

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 6 luni si 3 saptamani
Vizualizari
76

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 7 martie 201919:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Încă o primăvară europeană pentru Amifran.
Turneul arădenilor începe la Timișoara!

Trupa Amifran revine la Timișoara cu o comedie neagră din registrul absurdului ! Spectacolul MOȘTENIREA va fi prezentat joi, 7 martie, ora 19, în sala studio a Teatrului Maghiar. Acesta face parte din programul Lunii Francofoniei la Institutul Francez.
Reprezentația de la Timișoara a arădenilor francofoni este prima dintr-un turneu care mai include și orașele Besançon, Strasbourg, Paris, Lille, Viena și se încheie, în 27 martie, la Teatrul Universitar din Pécs.
Profesorul Florin Didilescu și tinerii actori Amifran prezintă un spectacol de actualitate despre peripețiile a trei tineri români plecați în Occident în căutarea unei vieți mai bune. Călătoria lor nu este nu este lipsită nici de griji, nici de surprize. Un subiect dintre cele mai banale, din moment ce România, cu mai bine de 4,5 milioane de 2 emigrați, se situează imediat după Siria la acest capitol. Cât despre cei rămași în țară, aceștia se străduiesc de aproape 30 de ani, și fără prea mult succes, să o rupă cu trecutul. Cei care nu reușesc, se refugiază în trecut. Multă lume este dezamăgită de prezent: cei mai în vârstă, din nostalgie, cei mai tineri, din curiozitate. Un lucru este sigur: este mai ușor de scos omul din comunism decât comunismul din om. Din fericire, în fiecare perioadă, umorul românesc, când negru, când absurd, a știut să țină piept dificultăților. Să ne despărțim de trecut, da, însă cu zâmbetul pe buze!
« L’héritage » / „Moștenirea” are ca punct de plecare textul „Tot ce se dă” al actorului și dramaturgului arădean Ioan Peter-Pit, traducerea și adaptarea fiind realizate de Liana Didilescu Marechal, iar regia de către profesorul Florin Didilescu.
Din distribuție fac parte Miruna Gabor de la Colegiul Național « Elena Ghiba Birta », Mihai Filimon, Alex Dămăcuș, Raul Rotaru și David Cios, toți de la Colegiul Național « Moise Nicoară ». Coloana sonoră și video aparțin Andreei Lupei, actualmente studentă în Olanda, și ea absolventă de « Moise Nicoară ».
Spectacolul durează 75 de minute și se desfășoară în limba franceză, fără traducere. Intrarea este liberă!
Organizatori : Institutul Francez din Timișoara și Amifran
Partener : Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

AMIFRAN este o Asociație românească dedicată „protejării și ilustrării limbii franceze”. Fondată în 1992 de către profesorul Florin Didilescu, aceasta organizează de mai bine de 25 de ani, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon cu același nume, care se desfășoară anual la Arad. Amifran face parte, din 1995, din Rețeaua Internațională a Teatrului Tânăr în Limba Franceză, rețea devenită, în 2002, Asociația Internațională ArtDraLa (Amifran fiind unul dintre membrii săi formatori). http://amifran.ro/
Ioan Peter est actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Scrie teatru de mai bine de 15 ani. Piesele sale au fost jucate atât în România, cât și în Germania, în Suedia, în Danemarca. Amifran se află la a treia producție care are la bază un text de-al lui Ioan Peter-Pit, adaptat și tradus de Liana Didilescu Marechal : « O ființă fără pereche » (2016), « Jim cară molozul » (2017) și « Moștenirea » (2018). https://teatrulclasic.ro/members/ioan-peter/

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta