Timisoara

Muzica pe Roti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 3 ani si 9 luni
Vizualizari
427

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 24 septembrie 2017 - Sambata 30 septembrie 2017

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Asociația Cultural - Educațională MELOPOLIS organizează în perioada 24 - 30 septembrie 2017, în cadrul proiectului MUZICA PE ROȚI, o serie de concerte în 6 locații, din tot atâtea cartiere timișorene: Biserica Ortodoxă din Ghiroda Nouă (24 septembrie, ora 12.00), tramvaiul 10 (pe traseul Calea Buziașului- Calea Torontalului, 26 septembrie, ora 9.00), Parcul Petofi Sandor (cartier Freidorf, 27 septembrie, ora 18.00), tramvaiul 2 (pe traseul Piața Libertății- Calea Șagului, 28 septembrie, ora 16.00), Canalul Bega (între Parcul Copiilor - Piața Iosefin- Autogara, 29 septembrie, ora 18.00), Piața Mehala (30 septembrie, ora 11.00). În caz de timp nefavorabil manifestările în aer liber vor fi reprogramate.
În cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, soliști și membrii în 6 formații instrumentale și vocal-instrumentale, îndrumați de 6 coordonatori.
Proiectul MUZICA PE ROȚI se înscrie în Strategia culturală a Municipiului Timișoara 2014- 2024, Axa 2 Timișoara implicată, obiectivele 2.2. Creșterea participării culturale în cartierele timișorene, 2.3 Dezvoltarea de noi categorii de publiTc pentru actul cultural timișorean, 2.4 Acces sporit la cultură pentru grupurile de risc și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Ideea proiectului MUZICA PE ROȚI a apărut într-un context în care se impune creșterea participării culturale în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât în studiul sociologic Cercetare în Timișoara și Timiș, realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timișoara 2014- 2024. Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar. Proiectul vine să susțină conținutul cultural și artistic al TM2021, teritoriul LOCURI, stația Îndrăznește (vizează implicarea cetățenilor, creșterea puterii comunității locale, democratizarea spațiului comun, intervenții urbane participative), traseu Impuls (artele spectacolului ca instrument de revendicare a spațiului public de la periferiile orașului).
Începând cu ediția de anul acesta, ne propunem să abordăm notiunea de cartiere în sens mai larg, nu doar ca unități administrative bine determinate în teritoriu, dar și comunități, grupuri care împărtășesc valori comune. Timișorenii își doresc să ia parte la acte culturale de calitate în proximitate, în locul de care se simt atașați, nu doar în zonele dedicate evenimentelor culturale din centrul orașului. Conceptul de cartier merită redefinit în condițiile în care în ultima vreme se constată o fragmentare a comunității, apar fluctuații - unii vin, alții pleacă, pentru unii cartierulînseamnă doar locul de dormit, locul în care se întorc seara după orele de serviciu, pentru alții este un loc în care își doresc să petreacă mai mult timp, un loc de care se simt atașați din copilărie.

„Muzica este un limbaj universal, aduce oamenii împreună și poate construi un spirit comunitar. Proiectul își propune să dezvolte și noi categorii de public din comunitățile vizate, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională.Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce MUZICA PE ROȚI acolo unde este nevoie de ea: în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate. Noi credem că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, atunci când este oferită cu bucurie în spaţii neconvenţionale, iar repertoriul pe care l-am ales împreună cu partenerii noștri este accesibil”, declară Daniel Simion, președintele organizației.
Proiectul MUZICA PE ROȚI este realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru, Filarmonica Banatul, Colegiul Național de Artă Ion Vidu, Parohia Ortodoxă Timișoara-Ghiroda Nouă, RATT, Corabia Piraților. Proiectul susține Timișoara 2021.
Asociația Cultural - Educațională MELOPOLIS realizează activități cultural- educative și implementea-ză proiecte din sfera educației muzicale, organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.

Asociația Cultură- Educațională Melopolis
Daniel Simion
Președinte
Tel.: 0741 121 098
E-mail: dan@melopolis.ro