Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Nadas

Dobrești

Detalii

Adresa
Nadăș
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
1634

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Nadăș (sau Naidăș) este o localitate în județul Timiș, Banat, România. Din punct de vedere administrativ face parte din orașul Recaș, având coordonatele 45 grade 54 minute 08secunde latitudine nordică si 21grade 32minute 37secunde longitudine estică.

Localizare
Satul se situează în zona de nord-est a județului Timiș, la circa 16 km nord de orașul Recaș și circa 40 km nord-est de municipiul Timișoara, într-o zonă deluroasă relativ izolată (Dealurile Lipovei).

Istorie

Nadășul are o vechime de cel puțin 750 de ani. El a fost pentru prima dată menționat documentar în documente maghiare din secolul XIII, mai precis în diplome de proprietate din anii 1247 și 1256. Atunci se numea Nadasd și aparținea de Cenad.
În anul 1379 Capitulul de Arad oferă acest sat lui Ioan, fiul lui Nicolae de Nadasd.În anul 1471 existau 3 sate toate cu numele de Nadasd situate în apropierea actualei vetre a satului. În diverse documente istorice ce datează din anii 1479 si 1483 localitatea este amintită ca aparținând de Castelul de Saradsituat între Pișchia si Giarmata.În timpul în care Banatul s-a aflat sub stăpânirea turcă nu avem informații referitoare la existența satului.
Satul are continuitate de-a lungul evului mediu, până în perioada ocupației otomane a Banatului. În 1471 existau 3 localități cu numele de Nadăș în zona actualei vetre a satului. Apoi a urmat perioada otomană care nu a lăsat până acum dovezi despre existența și continuitatea satului.
După cucerirea Banatului de către austrieci, Nadășul apare din nou locuit. Conform conscripției administrației habsburgice din 1717, avea 17 case și era locuit. Pe harta contelui Mercy din 1723-1725, apare cu numele Buboki-Natasch. Harta militară de la 1761 arată satul Dubski Nadosch, aparținător districtului Lipova.
Prima atestare sigură a localității este facută de Conscripția din anul 1717 când este amintită sub numele de Duboki Nadushși aparținea de Districtul de Lipova.Satul avea la acea dată numai 11 case ceea ce ne face să credem că perioada anterioară acesta trecuse prin vremuri de retriște, poate chiar fusese părăsit, datorită ororilor aduse de stăpânirea turcească. Pe harta Contelui Mercy din 1723-1725 satul este menționat cu numele de Dubikinadasch și aparținea de Plasa Barași de Districtul Lipova.În anul 1761, pe harta oficială habzburgică este menționată localitatea sub numele de Dubski Nadosh, iar în anul 1776, pe harta întocmită de Griselini o întâlnim cu numele de Duboxinados. Prima atestare a școlii din Nadăș este in anul 1776 ceea ce dovedeșste că localitatea avea la acea dată o dezvoltare remarcabilă. Până în 1804 în sat locuiau numai români și șârbi, dar din anul acela în localitate sunt aduși coloniști maghiari din zona Szeghedului. În anii următori aceștia au construit o capelă catolică. În anul 1828 Nagy confirmă existența satului Mely-Nádas, iar documentele istorice mărturisesc că in acest an este ridicată prima biserică ortodoxă ce a fost construită din lemn. E posibil însă ca aceasta să fi fost ridicată mai devreme dovadă fiind matricolele de consemnare a botezurilor, cununiilor, si înmormântărilor care incep cu anul 1779.În 1851 Fenyes spune că în Melinádas locuiau români, șârbi, și maghiari și era proprietatea familiei Tormasy. În 1890 făcea parte din comitatul Timiș, Districtul Recaș si era centru de comună. În 1921 Nadășul a făcut parte din Județul Timiș-Torontal, Plasa Recaș și aparținea de comuna Herneacova. În anul 1956 face parte din regiunea Timișoara, Raionul Timișoara și aparținea de comuna Recaș. În 1966 face parte din regiunea Banat, Raionul Timișoara, aparținând tot de comuna Herneacova. Din 1972 face parte din Județul Timiș și aparține de comuna Recaș, situație în care se află și în prezent. În localitate a existat și o casă parohială construită în anul 1870 și unde au locuit preoții care au slujit în biserica din Nadăș.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com