Timisoara

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro

Fabric

Detalii cartier

Adresa
Timisoara
Categorie
Cartiere
Modificat
acum 1 deceniu si 5 luni
Vizualizari
2110

Voteaza & Distribuie

Prezentare cartier

Cartierul Fabric se dezvoltă începând din anul 1720, pe ceea ce a rămas din suburbia Palanca Mare, care în asediul din anul 1716, a fost distrus. Cartierul Fabric a luat această denumire datorită numărului mare de fabrici, care erau în această zonă.

Denumirea oficială de Cartierul Fabric a primit-o numai din anul 1744. Cartierul Fabric aşezat în partea de est a oraşului, este primul cartier care s-a format în jurul Cetăţii şi cu mai mare suprafaţă de teren pentru locuinţe, de cca 500 de hectare. Din Cetate intrarea în cartierul Fabric se face peste podul Decebal.
În mijlocul parcului se afla un pavilion frumos pentru fanfară, iar în apropiere se găsea un restaurant în stil elveţian, în spatele căruia se afla bustul ridicat de cetăţenii oraşului, făuritorului acestui parc, Contele Cronini.
În anul 1910 primăria oraşului replantează parcul şi construieşte monumentalele porţi de la intrări. Continuăm drumul nostru pe Andrassy ut (astăzi Bulevardul 3 August 1919) în Piaţa Romanilor, unde se găseşte biserica romano-catolică „MILLENIUM” construită în anii 1896-1901. O biserică monu­mentală, ridicată cu ocazia comemorării a 1000 de ani de la venirea ungurilor în Câmpia Panoniei.
În cartierul Fabric s-a aflat centrul preocupărilor industriale şi meşteşugăreşti, spre deosebire de Cetate unde predomina comerţul. Pe strada Ştefan cel Mare s-au construit stabilimentele FABRICII DE BERE TIMIŞOREANA, iar pe Calea Buziaşului la capătul liniei de tramvai găsim fabrica de ghete TURUL, alături o turnătorie de fontă, Fabrica de case de bani, Fabrica de săpun şi multe alte fabrici.
De cartierul Fabric aparţine şi suburbia Viile Fabric, care pe lângă pământul arabil, avea şi vaste plantaţii de vie şi care au produs un vin alb de masă gustos, aşa­numitul vin de Pă­durea Verde. Această specie a dispărut în anul 1887, când a dispărut complet din cauza filoxerei care a bântuit această zonă.

Unele denumiri vechi şi populare
CARTIERUL FABRIC era format din:
- FABRICUL INTERIOR şi FABRICUL EXTERIOR îm­preu­nă formând o parte FA­BRI­CUL RASCIAN şi partea cealaltă FABRI­CUL GERMAN.
Alte denumiri:
ORAŞUL RASCIENILOR – CARTIERUL BĂNĂŢENILOR NOI – MEHALA VALAHĂ – CARTIERUL LUMEA NOUĂ – CARTIERUL ŢIGANILOR (s-a format în spatele Fabricii de Bere) – SATUL RENŢERILOR – SUBURBIA FAVORIT – TIMIŞOARA ILIRICĂ – RAATZEN DORF – MEHALA ROMÂNEASCĂ – VLAŞCA MALA – TIMIŞOARA GERMANĂ – RENZES DORF.
PARTEA NORDICĂ S-A NUMIT ORAŞUL SÂRBESC.
PARTEA SUDICĂ S-A NUMIT ORAŞUL MENŢESC.
Octavian LEŞCU

Sursa informatii: www.primariatm.ro

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro