Timisoara

O altfel de lectie de istorie spusa de Muzeul Banatului

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 7 luni
Vizualizari
383

Voteaza & Distribuie

Descriere

O altfel de lecție de istorie spusă de Muzeul Banatului

În perioada decembrie 2014-martie 2015, Muzeul Banalui Timișoara a găzduit expoziția Timişoara în anii Primului Război Mondial. Organizată cu ocazia comemorării unui secol de la declaşarea Primei Mari Conflagraţii Mondiale, expoziția a fost punct de interes pentru grupuri de elevi, turiști și grupuri din diferite localități învecinate.

Consecințele războiului, dezvoltarea social-economică a oraşului nostru în anii premergători acestuia și instaurarea administrației românești la Timișoara au fost principalele teme care au stârnit curiozitatea publicului. Reacția a fost vizibilă și în mediul online, unde vizitatorii au invitat și pe alții să cunoască Timişoara în anii Primului Război Mondial.

Fotografiile, armele, medaliile, insignele, publicațiile periodice și obiectele care au aparținut unor participanți la evenimente sunt mărturii pentru impactul declanşării ostilităţilor militare, structurile militare timişorene din acei ani, consecinţele războiului, impactul intrării României în război, constituirea Sfatului Poporului, prezenţa militară sârbă şi franceză la Timişoara, Banatul în dezbaterile Conferinţei de pace de la Paris şi instaurarea administraţiei româneşti la Timişoara.

Aceste moment al istoriei universale nu ar fi putut fi evocat fără sprijinul colaboratorilor: Biblioteca Judeţeană Timiş, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest, Brigada 18 Infanterie Banat, Cercul Militar Timişoara, colecţionarului Thomas Remus Mochnacs, cărora Muzeul Banatului Timișoara le mulțumește.