Timisoara

Ohaba-Forgaci

Dobrești

Detalii

Adresa
Ohaba-Forgaci
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 5 ani si 5 luni
Vizualizari
599

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ohaba-Forgaci este o localitate în județul Timiș, Banat, România. Administrativ face parte din comuna Boldur. La recensământul din 2002 avea o populație de 799 locuitori.

Localizare
Satul Ohaba-Forgaci este așezat în estul județului Timiș, la 12 km față de municipiul Lugoj, între râul Timiș, malul stâng și râulețul Timișina, malul drept. Se învecinează la est cu satul Jabăr (4,5 km), la sud-est cu Boldur (5 km), la sud-vest cu Sinersig (4,5 km), la vest cu Ficătar (2,5 km), iar în partea de nord cu Chizătău și Belinț (3 km, respectiv 2,6 km).

Istorie
Prima atestare documentară a localității este din 1442, atunci când din porunca regelui Ulaszlo I, domeniile unor sate printre care și "Chewhaba" sunt trecute în posesia lui Nicolae Turcsin și Mihai Cornethi. În jurul anului 1880 denumirea satului este "Csev-Ohaba". Numele de "Forgaci" i s-a dat mult mai târziu, în cinstea consilierului districtului Anton Forgacs pentru a se deosebi de numele de Ohaba din Ardeal și mai ales din județele Arad și Caraș Severin.
În 1924 se numea Ohaba-Timiș. În anul 1935 localitatea avea 1.504 locuitori, biserică ortodoxă, școlă primară cu doi învățători, o bibliotecă și căminul cultural "Deșteptarea"

Sursa informatii: ro.wikipedia.org