Timisoara

Opera cersetorilor si Moliendo Cafe la Festivalul National de Teatru

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Vizualizari
395

Voteaza & Distribuie

Descriere

Opera cerșetorilor și Moliendo Café la Festivalul Național de Teatru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergelyˮ participă cu două spectacole la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT) ce va avea loc între 23 octombrie şi 1 noiembrie, la Bucureşti.
Dintre succesele stagiunii 2014/2015 ale Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, MoliendoCafé și Opera cerșetorilor vor putea fi vizionate toamna aceasta la București, la FNT, alături de alte 42 de spectacole selecționate.
Selecția oficială îi aparține criticului Marina Constantinescu, directorul artistic şi selecţionerul festivalului. Referitor la această ediție cu numărul 25, Marina Constantinescu menționa într-un interviu intenția de a face „cunoscut publicului acest ansamblu «arhitectural» al culturii teatrale în România – în întregul său şi în perspectivă – pentru a da justa măsură a evoluţiei artelor scenei în primul nostru sfert de veac de teatru liber.”
MoliendoCafé este coproducția realizată împreună cu Teatrul German de Stat din Timișoara și regizată de Silviu Purcărete. Având la bază exerciții de improvizație ale celor aproape 40 de actori, spectacolul non-verbal ce a avut premiera în 8 noiembrie 2014 construiește momente din cafeneaua ce pune socializarea în mișcare. Muzica a fost compusă de Vasile Șirli, iar decorul şi costumele au fost gândite de Dragoş Buhagiar.
Spectacolul cu piesaOpera cerșetorilorde John Gaya avut premiera pe 4 aprilie 2015 și a prilejuit o colaborare deosebită a trupei Teatrului Maghiar cu regizorul sârb Kokan Mladenović și echipa sa. Regizorul descrie această operetă plină de umor ca fiind „o critică serioasă la adresa societăţii, şi nu mă gândesc la Serbia, România sau Ungaria, ci la ordinea lumii contemporane”. El semnează dramaturgia împreună cu Góli Kornélia; muzica a fost compusă de Irena Popović, decorul realizat de Marija Kalabić, iar Tatjana Radišić a conceput costumele.
Festivalul Național de Teatru este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB.