Timisoara

Peste 4000 de kilometri pe drum în octombrie pentru trupa Teatrului Maghiar

Peste 4000 de kilometri pe drum în octombrie pentru trupa Teatrului Maghiar

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
217

Voteaza & Distribuie

Descriere

Peste 4000 de kilometri pe drum în octombrie
pentru trupa Teatrului Maghiar

Actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vor parcurge în această lună un număr record de 4008 de kilometri în deplasările prin ţară şi Serbia: trupa are în octombrie şase deplasări şi participă la opt festivaluri.
În această dimineaţă păpuşarii teatrului au prezentat în Oradea spectacolul non-verbal pentru copii „Scufiţa Roşie”, în regia lui Bereczki Csilla, la Festivalul Fux Feszt, iar trupa se pregăteşte de o deplasare în Serbia, la a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional JoakimInterFest din Kragujevac, Serbia, cu spectacolul „Shakespeare, Sonnet 66” regizat de Kokan Mladenovic. Spectacolul se va juca pe scena Teatrului Regal din Kragujevac luni, în 9 octombrie. Acelaşi spectacol va participa şi la Festivalul Internaţional de Teatrul Clasic „Toamna Teatrală” al Teatrului Naţional Sterija din Vârşeţ, Serbia, în data de 27 octombrie. Pe scena de acasă, „Shakespeare, Sonnet 66” se joacă sâmbâtă, în 14 octombrie, de la 19:00, în prezenţa invitaţilor la Conferinţa Internaţională de Studii Teatrale „Teatrul şi politica” care va avea loc la Universitatea de Vest Timişoara.
Spectacolul „Exit”, coproducţie internaţională a Teatrului „Csiky Gergely” cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad şi Teatrul Naţional din Sombor (Serbia), în regia renumitului Schilling Árpád, va participa la Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti, având o reprezentaţie în 13 octombrie în Sala Mare a ARCUB-Gabroveni, urmată de o discuţie a actorilor cu publicul. „Exit”, un spectacol despre imigranţi, se joacă la Bucureşti la doar câteva zile după ce regizorul spectacolului, Schilling Árpád, a fost declarat pericol public pentru securitatea statului maghiar din cauza părerilor sale critice la adresa guvernului Orbán.
Spectacolul non-verbal „Moliendo Cafe” regizat de Silviu Purcărete, coproducţie a Teatrului Maghiar cu Teatrul German de Stat Timişoara va fi interpretat în cadrul Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale, în 18 octombrie, la Gheorgheni. Timişorenii care nu au avut ocazia de a vedea încă „Moliendo Cafe”, o pot face în 11 octombrie, ora 18:00, în cadrul Festivalului Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timişoara.
În 23 şi 24 octombrie spectacolul „Improvizaţia de la Versailles sau Casa Maimuţelor”, bazat pe textele lui Molière, în regia lui Sardar Tagirovski va fi prezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în urma selecţiei făcute de Marina Constantinescu. „Improvizaţia de la Versailles” este un spectacol grandios despre viaţa scriitorului Molière, în care este implicată aproape toată trupa teatrului, fondul sonor fiind asigurat de compoziţiile lui Cári Tibor, Jean-Baptiste Lully şi hiturile trupei Queen.
Luna octombrie se încheie pentru trupa teatrului cu Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „Sub Bagheta lui Merlin”, organizat la Timişoara la iniţiativa Teatrului Merlin. Spectacolul pentru copii „Scufiţa Roşie” se va juca în Sala Studio sâmbâtă, în 28 octombrie, de la 15:00.
După o lună ticsită de deplasări, în luna noiembrie va avea loc o nouă premieră, coproducţia internaţională „Forbidden Books”, şi vor începe repetiţiile pentru spectacolul regizat de Radu Afrim, „Rabenthal”.
Menţionăm că toate spectacolele noastre sunt traduse în limba română. Informaţii despre bilete şi abonamente se pot obţine la casierie între 16:00-19:00 şi în week-end cu o oră înainte de spectacol, precum şi la tel. 0752111803, email ticket@tm-t.ro.