Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Pregatirea solului pentru rosii: 4 sfaturi practice

Pregatirea solului pentru rosii: 4 sfaturi practice

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
3629

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In ultimi ani, culturile de tomate au devenit tot mai raspandite in Romania, datorita profitabilitatii lor. Rosiile romanesti au mare cautare pe piata si astfel se explica si interesul tot mai crescut al fermierilor, care cultiva la acest moment peste 70 de soiuri de tomate. Marele avantaj e ca pot fi cultivate atat in camp deschis cat si in sere si solarii, astfel ca productie exista pe tot parcursul anului. Pentru a putea miza pe o recolta bogata, solul necesita o serie de lucrari inainte de plantarea rasadurilor, atat in cazul culturilor de camp cat si al celor din sere si solarii.

Pregatirea terenului in camp

Lucrarile de realizare a patului germinativ pentru culturile de rosii infiintate in camp incep toamna, dupa recoltarea culturii premergatoare. Acestea implica in primul rand curatarea solului si efectuarea unei araturi adanci. Apoi se trece la maruntirea si nivelarea solului, operatiune care se efectueaza cel mai bine cu un combinator.

Inainte de a iesi cu utilajul in camp se impune o verificare a acestuia, ce va include bridele pentru combinator si toate celelalte piese esentiale. Odata nivelat si maruntit, solul nu va permite aparitia baltirilor in sezonul rece ceea ce va permite realizarea lucrarilor din primavara, fara intarziere. Primavara, imediat ce vremea o permite, se trece la pregatirea patului germinativ care consta in doua lucrari cu grapa cu discuri, efectuate perpendicular. In aceeasi etapa se face si fertilizarea cu ingrasaminte complexe, dupa care se trece la modelarea terenului in straturi.

Pregatirea solului in sere si solarii

Datorita conditiilor speciale din aceste spatii, plantarea rosiilor se poate face mai devreme atat toamna, cat si primavara. Trebuie sa te asiguri ca plantele au parte de suficienta lumina si umiditate, iar temperatura se mentine la valorile constante favorabile dezvoltarii plantelor. O operatiune importanta inainte de inceperea pregatiri solului este masurarea pH-ului, care trebuie sa aiba o valoare cuprinsa intre 5,5 si 6,8. Mobilizarea de adancime a solului se face la 40-50 de centimetri, in timp ce afanarea superficiala se realizeaza la 25-30 de centimetri. Dupa aceste operatiuni, solul se marunteste si se niveleaza, ca si in camp, cu o sapa electrica sau o cazma. Si in acest caz, odata cu lucrarile de pregatire a patului germinativ, se administreaza si ingrasamintele complexe.

Fertilizarea

In cazul culturilor de tomate pot fi folosite atat ingrasaminte organice, cat si chimice, precum si fertilizatori foliari. Alegerea fertilizatorilor se face tinand cont in special de scopul culturii. Astfel, daca doresti sa cultivi rosii doar pentru consum propriu si nu ai nevoie de o productie sporita, poti folosi ingrasaminte organice. Acestea asigura o dezvoltare mai lenta a plantelor, insa productia va fi suficienta pentru a satisface necesarul de consum. In cazul fermierilor care cultiva pentru a vinde, sunt recomandate ingrasamintele chimice, care asigura un ritm sporit de crestere si o productie mai mare.

Distanta intre rasaduri

Pentru a se dezvolta, plantele au nevoie si de spatiu suficient in jurul lor, asa ca este foarte importanta distanta la care amplasezi rasadurile. Trebuie sa tii cont de soiul de tomate pe care il cultivi, respectiv de inaltimea plantelor. Soiurile cu plante mai inalte necesita o distanta mai mare de plantare, care, este specificata de obicei pe eticheta ambalajului semintelor. In mod normal, distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 70 de centimetri, iar cea dintre rasadurile de pe acelasi rand, sa fie cuprinsa intre 30 si 40 de centimetri.

La fel de importante ca pregatirea solului sunt si irigarea culturilor si aplicarea tratamentelor fitosanitare, pentru a proteja plantele de boli si daunatori. Doar respectand aceste reguli, productia ta de rosii se va ridica la nivelul asteptarilor.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/rosii-vie-picaturi-de-apa-umed-1561565/

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro