Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Ce este, de fapt, argila polimerica?

Ce este, de fapt, argila polimerica?

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
974

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Argila polimerica este un material artistic modern si fascinant care permite realizarea unui numar infinit de obiecte si bijuterii. Aceasta argila creativa, cunoscuta sub denumirea de FIMO este mult mai bogata si mai interesanta decat alte astfel de produse simple, precum plastilina, si are anumite avantaje unice. In acest articol vom afla ce este acest material artistic.

Povestea argilei polimerice

Primele forme de argila polimerica au aparut la inceputul secolului al XX-lea, dar au fost folosite cu adevarat de artisti doar din anii 1950 - 1960. Comparativ cu alte materiale, care sunt medii explorate de secole, argila polimerica este noua si poate fi numita material modern.

Chimistul belgian-american Léo Hendrik Baekeland, inventatorul hartiei fotografice la sfarsitul secolului al XIX-lea, pare a fi autorul primei forme de argila polimerica, cunoscuta atunci drept Bachelita. La acea vreme, aceasta rasina sintetica, era folosita pe scara larga. Insa aceasta a fost retrasa de pe piata. Nu se stie de cine, cum sau de ce aceasta prima forma de argila polimerica a fost ulterior imbunatatita. Totusi, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, o bucata de argila polimerica a ajuns in mainile unui producator de papusi artizan german: Kathe Kruse, care va deveni faimos in domeniul jucariilor. Si fiica lui Kathe, Sophie Rehbinder - Kruse, poreclita Fifi, era cea care urma sa foloseasca, sa dezvolte si sa popularizeze cu adevarat argila polimerica realizand miniaturi, mozaicuri si obiecte artistice.

In 1954, a fost distribuit produsul „FIMOIK” . In 1964, Fifi a vandut drepturile asupra argilei sale polimerice catre Eberhard Faber. In 1966, Eberhard Faber a modificat formula produsului si i-a dat numele final „FIMO”, ca omagiu pentru Fifi si potrivit pentru marketing. Cu aceasta ocazie a fost creat un nou logo. Prin urmare, 1966 este considerat anul de nastere a ceea ce va deveni cea mai bine vandutq argila polimerica. Pasta FIMO era ideala pentru copii sau ca suport pentru sculptarea papusilor si miniaturilor pentru a fi utilizate in case de papusi. In 1978, licenta a fost cumparata de Staedler. Conceptul „FIMO” este dezvoltat in timp si reteta este optimizata. In 2006, ftalatii, perturbatorii endocrini si agentii reprotoxici, au fost eliminati din compozitia argilelor polimerice.

Din ce este facuta argila polimerica?

Argila polimerica este un amestec de PVC (clorura de polivinil), pigmenti naturali, plastifiant, stabilizator, lubrifiant si materiale de umplutura. Acest lucru il face a fi un plastic din familia vinilului moale, la fel ca o papusa, o minge de plaja sau un fir electric. Textura argilei polimerice in stare initiala este o pasta la jumatatea distantei dintre plastilina si argila. Odata incalzita in cuptor insa, aceasta devine un material solid. Aceasta schimbare se numeste „polimerizare”.

Constituentii argilei polimerice sunt netoxici. Prin urmare, este perfect sigura atunci cand este folosita ca material pentru mestesuguri, modelare si arta. Este sigura pentru copii odata ce au varsta indicata pentru a intelege ca nu trebuie bagata in gura. Totusi, trebuie sa tinem cont ca Fimo nu este o jucarie, ci este un produs pur artistic.

Ce este argila polimerica?


Argila polimerica este o argila sintetica. Nu contine argila naturala, dar aspectul si modul in care se lucreaza cu acesta sunt asemanatoare. Argila polimerica este deci un produs sintetic cu caracteristici proprii, permitand fabricarea unor anumite obiecte rezistente. Este disponibila sub forma de blocuri colorate pentru versiunea de pasta, dar exista si sub forma lichia.

Argila polimerica FIMO are caracteristici specifice:
- Nu se usuca la aer (in afara de pasta Fimo Air). Se intareste prin coacere (proces de polimerizare)
- Este colorata, iar culorile se pot combina intre ele fara probleme
- Poate fi modelata, sculptata, texturata, decupat, pictata
- Pot fi incluse diverse materiale: pulberi metalice, folii metalice, petale de flori sub forma de pudra, condimente, nisip sau aditivi pentru o textura granuloasa, pasteluri uscate, vopsele, cerneluri alcoolice, pigmenti etc.
- Nu se micsoreaza in timpul coacerii.