Timisoara

Popa cel dragastos sau lectia despre indreptare

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 ani si 3 luni
Vizualizari
588

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

POPA CEL DRĂGĂSTOS SAU LECȚIA DESPRE ÎNDREPTARE

Mergem uneori la teatru și nu știm ce trebuie să așteptăm de la acel spectacol. Ne place sau nu, ne binedispune sau ne pune pe gânduri, spectacolul este o alternativă culturală pentru mulți dintre noi.

Ei bine, spectatorii prezenți la premiera spectacolului Popa cel drăgăstos care a avut loc la Teatrul „Merlin”, în data de 21 iunie, nu au fost dezamăgiți. Copiii și adulții deopotrivă au fost deschiși la propunerea regizorului Ion-Ardeal Ieremia, propunere dificilă, pentru că nu e ușor să montezi un spectacol bun după snoave. La realizarea lui s-au folosit materiale din volumele Snoava populară românească, Ed. Minerva, ediție critică de Sabina Stroescu, precum și scurte fragmente din Moara cu noroc de Ioan Slavici. De aici pleacă tot demersul artistic care reușește să aducă spectacolul în contemporaneitate, în ciuda textului cu iz arhaic.

Înzestrați pentru comedie, regizorul și echipa sa spun o poveste, oarecum simplă, despre popa Afonie ai cărui ochi sunt cam alunecoși, cum zice textul. Sufletul său tânjește după cele lumești, nu spirituale, și cum ar putea rezista tentației acest popă de soi rău când este înconjurat de femei și fetișcane frumoase ? Acesta este doar un pretext pentru firul epic al poveștii noastre, întâmplările prin care trece popa, fiind cele care stârnesc râsul și așează morala în finalul spectacolului. Ritmul sincopat este dat de inserțiile de versuri tot din literatura populară care împreună cu (în principal) muzica populară românească din Maramureș reușesc să contureze cadrul de desfășurare al acestei realizări artistice. Evident, totul ajutat de scenografia inspirată a lui Mihai Vălu, aflat la a treia colaborare cu Ion- Ardeal Ieremia și la mai mult de 80 de spectacole în palmares.

Jocul lui Stațenco Dragoș Alexandru care interpretează personajul principal este dus până la capăt în diverse registre care îl apropie pe părinte de omul de rând cu ale sale cusururi, dar mai ales cu viciile care îl conduc. Și celelalte actrițe : Octavia Petrișor (Preoteasa), Maria Gornic (Povestitor și alte roluri episodice), Melinda Feher (Fetișcana) reușesc personaje vii, pitorești, bine conturate, regizorul reușind performanțe cu actorii care joacă personaje la vedere, dar și mânuiesc păpuși, alternând în mod fericit aceste două modalități diferite de joc.

De mare umor și inteligent adaptat este scurtul fragment inserat din Moara cu noroc, momentul lecturii din această carte de la „bibliotecă” fiind jucat în mod savuros, aplauzele venind firesc din rândul spectatorilor.

Ce se întâmplă cu popa al nostru până la urmă ? Se îndreaptă el după lecția pe care i-a dat-o preoteasa ? Surpriza vine abia acum, iar umorul de tip postmodern al regizorului își pune amprenta , rezolvând în chip surprinzător finalul spectacolului pe care vă invităm să mergeți să-l vedeți. Dar până atunci, după vorba populară, voi să faceți ce zice, nu ce face popa.

POPA CEL DRĂGĂSTOS
snoave populare românești

Data premierei: 21 iunie 2014
Regia artistică: Ion-Ardeal Ieremia
Scenografia: Mihai Vălu
Distribuția: Stațenco Dragoș Alexandru, Maria Gornic, Octavia Petrișor și Melinda Feher
Spectacol recomandat copiilor peste 12 ani