Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Premiera pentru Timisoara: au inceput lucrarile de remontare a stavilarului din Piata 700

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 9 ani si 4 luni
Vizualizari
1717

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Premieră pentru Timișoara: au început lucrările de remontare a stăvilarului din Piața 700

Au demarat lucrările de remontare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre. Lucrările sunt realizate, conform deciziei Ministerul Culturii, pe baza recomand
ărilor experților autorizați și sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este o premieră pentru Timișoara și întreaga zonă de vest a țării.
După lucrările de cercetare, demontare și conservare, constructorii au pregătit deja terenul pentru viitorul amplasament al stăvilarului: o piațetă publică – muzeu la intrarea în City Business Centre. Asistăm, astfel, la o premieră pentru Timișoara, atât din punct de vedere al complexității și anvergurii lucrărilor, cât și în ceea ce privește reamenajarea urbană.
La reconstituirea stăvilarului participă specialiști în conservare și restaurare din România, Italia și Coreea de Sud. Vor fi folosite doar piesele originale din lemn, piatră și cărămidă, analizate, conservate și tratate în prealabil. Fiecare element va fi repus la locul său respectându-se exact amplasamentul inițial în cadrul ansamblului.
Am ajuns la ultima fază a unui proces laborios, remontarea propriu-zisă a stăvilarului, recompunerea efectivă a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Putem spune cu certitudine că în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului”, subliniază Ovidiu Șandor, dezvoltatorul proiectului.
Întregul demers va face obiectul unui film documentar în regia lui Florin Iepan, unul din cei mai apreciați specialiști români în acest domeniu. Documentarul va face referire la operațiunea de salvare a stăvilarului, va sublinia rolul acestuia în sistemul de apărare a orașului și va prezenta fragmente inedite din istoria cetății.
Mutarea stăvilarului este o reverență față de istoria orașului. Prin acest proiect, a fost creat un precedent de bune practici în ceea ce privește păstrarea și valorificarea patrimoniului Timișoarei. Aici nu este vorba doar despre restaurarea și expunerea unui stavilar, este un gest de reconstrucție identitară și comunitară, un act educațional și simbolic”, conchide Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Descoperirea stăvilarului și principalele etape ale procesului de salvare

În urma săpăturilor efectuate în vara anului 2013 la fundația celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.
Prima etapă, extrem de laborioasă, a constat în demontarea bucată cu bucată a pieselor din lemn, piatră și cărămidă, fotografierea acestora, numerotarea, ambalarea atentă, transportul și depozitarea lor într-un spațiu pregătit în acest sens. Această operațiune a fost realizată sub supravegherea arheologilor care au documentat toate elementele identificate finalizând cercetarea arheologică a sitului. Un aspect important de care specialiștii au ținut cont a fost faptul că stăvilarul se afla în pânza freatică fiind extrem de vulnerabil, odată ce a intrat în contact cu aerul.
Restaurarea și conservarea adecvată a pieselor ce alcătuiesc stăvilarul au reprezentat o altă etapă importantă în demersul de salvare a vestigiilor. Procesul a presupus fotografierea, documentarea, restaurarea și conservarea corespunzătoare a tuturor elementelor până în momentul în care era pregătită viitoarea piațetă special creată pentru amplasamentul final al stăvilarului. Această etapă a durat mai bine de 6 luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă fiind conservată de experți în restaurare.
Etapa finală a operațiunii constă în remontarea pieselor orginale ale stăvilarului, fiecare în poziția inițială în care a fost găsită, în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului timișorean odată ce va fi terminat întregul proces.
Activitatea pe șantier este realizată de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare și reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre. Despre City Business Centre Timişoara
City Business Centre Timişoara este principalul complex de birouri de clasă A din vestul ţării, situat în zona centrală a Timişoarei. Proiectul include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.000 mp închiriabili, urmând ca ultima clădire să fie inaugurată în 2015. Printre chiriaşii City Business Centre Timişoara se numără Alcatel-Lucent, Accenture, Autoliv, Visma Software, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în City Business Centre Timişoara depăşeşte 3.000.

În 2010, City Business Centre Timişoara a fost desemnat Green Building of the Year de către Romanian Green Building Council şi Office Development of the Year de către EuropeProperty.com

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro